Bal kabağının kabuğu sert olmalıdır. Eğer kabuk yumuşak bir haldeyse bu bozulmaya başladığının göstergesi olabilir. Bütün haldeki bal kabağının alt kısmını çevirdiğinizde sarı tonların hakim olduğunu görüyorsanız o bal kabağını gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.
Kabak veya bal kabağı, cucurbita pepo veya kabak (Cucurbita Pepo)'nun olgunlaşmış meyvesinin pigmentasyon özelliğine dayanan, ılımlı doygunluğun soluk kırmızımsı-turuncu bir rengi vardır.
Alacağınız bal kabağının sapının tamamen kurumuş olması gerekir. Eğer yeşil saplı ya da yer yer yeşil kalmış saplı bir bal kabağı görürseniz bu, olgunlaşmadan toplandığı anlamına gelir. Onlar yerine sapı tamamen sararmış ve kurumuş olanları tercih etmelisiniz.
Bekletmeden kabak tatlısı yapmak için, pişirme esnasında tencereye su eklemeniz gerekmektedir. Tam kıvamında şerbeti yakalamak için, kabaklar hafifçe yumuşamaya başladıktan sonra, bir süre kapağını açık bırakarak, pişirmeye devam edin. Bu kabak tatlısının şerbetinin koyulaşmasını sağlayacaktır.
Balkabağının rengi ve büyüklüğü değişir. Kabaklar olgunlaştıkça büyür ve daha koyu bir renge dönüşür. Olgunlaşan kabakların kabuğu daha sert olur. Kabakların ağırlığı artar.
İlgili 18 soru bulundu
Balkabağı bozulmaya başladığında öncelikle alt kısmı yumuşar. Bu kısımda sulanma oluşur ve dışarı sıvı akıtır. Balkabağı yumuşamaya başladıktan sonra çok hızlı bir şekilde bozulur. Renginde değişmeler ve küflenmeler meydana gelir.
Sert ve gergin kabuklu olan balkabağını tercih edin. Beneksiz ve çatlaksız olan olan kabakları seçmeye özen gösterin. Ayrıca eğer pazardan dilimlenmiş bir şekilde bal kabağı alacaksınız mutlaka lif lif ayrılmayan dilimleri alın. Bal kabağı dilimlerine dokunduğunuzda da orta sertlikte olanları seçebilirsiniz.
Fırında pişen kabak tatlısının ise suyu çekilir, meyveleri karamelize olur ve rengi esmerleşir.
Hatay'ın ili Arsuz ilçesinde özellikle ekimi yapılan beyaz bal kabaklarından tatlı yapılmaktadır. Tarlada yetişen en küçüğü 15 kilo büyükleri ise 50 kiloya kadar büyümektedir. Başka illerdeki kabakların beyaz olmadığını kabak ustaları belirtmektedir.
Aralarındaki tek fark ise fırında kabak tatlısının renginin daha koyu olmasıdır. Ocakta pişirdikten sonra şerbetinin karamelize ve daha parlak olmasını isterseniz 15 dakika 180 dereceye ayarlanmış fırında kontrol ederek pişirebilirsiniz.
Nemli ortamda duran balkabağı çabuk bozulur. ·Rutubetsiz, serin ve karanlık yerde dilimlenmeden duran balkabağı yaklaşık 3 ay kadar bozulmadan durabilir. ·İsterseniz bütün balkabağını buzdolabında da saklayabilirsiniz. Buzdolabında bu süre 5 aya kadar çıkabilmektedir.
Tüm balkabakları bir tür kabaktır ve bunlar meyve veya sürünen sarmaşıklardır. Dünyada ticari olarak yetiştirilen otuzdan fazla bal kabağı vardır ve bunların çoğu, meyveleri yılın en soğuk aylarında yetiştiği için kış kabağı olarak bilinir. Bunlar, bilinmesi ve kullanılması gereken en iyi 10 bal kabağı türüdür.
Yurt dışından yeni gelen akraba gibi: Sarı kabak
Yaz kabaklarından olan sarı kabakları tıpkı sakız kabağı gibi ister dolma yapın, ister kızartma, isterseniz de sulu yemek. Hatta size bir tüyo; isterseniz dilimleyip ızgara yaparak salatanıza ekleyerek salatanızı hem vitamin, hem de tat olarak zenginleştirebilirsiniz.
Mini Beyaz Kabak
Mini bal kabaklarını isterseniz dekoratif olarak kullanabilir, isterseniz de lezzetli tariflerle sofranıza taşıyabilirsiniz.
Kabak tatlısı, balkabağı, helvacı kabağı ya da kestane kabağıyla yapılan bir tür tatlı.
Çiğ tüketilen kabak sebzesinin zehirli olduğu bildirildi. Tüketilmesi halinde şiddetli karın kramplarına, şiddetli mide bulantısına ve kanlı ishale neden olabileceği vurgulandı. Sebze yemeklerinde kullanılan ürünlerin hazırlanma sürecinde acı tat vermemesine dikkat etmek gerekir.
Tatlı yapmak için daha sert ve şeker oranı yüksek bal kabaklarını seçmenizi öneririz. Eğer kabakları soyulmamış ve temizlenmemişse, keskin bir ekmek bıçağı yardımıyla ortadan ikiye bölün. İç kısımlardaki çekirdekleri ayırın. Hatta dilerseniz içlerinden kabak çekirdeği yapabilirsiniz.
Bal kabağı çok fazla tüketildiğinde, bağırsakların çok hızlı çalışmasına sebep olur. Bu durum ishale sebep olabilir. Mide krampları yaşanabilir. Özellikle tatlı şeklinde tüketildiğinde mideye zarar verebilecek durumlar yaşanabilir.
Şekerini ayarlamak için aldığınız kabak miktarının neredeyse yarısı kadar (1 kiloya 400 gr gibi) şeker kullanın.
Tüketeceğiniz kadar alıp yine buzdolabında su değmeyecek şekilde 2 hafta saklayabilirsiniz.
Balkabağı tatlısı püf noktaları
Kabakları dillimledikten sonra şeker ile birlikte 1 gece aynı tencerede bekletilmelidir. Kabakları pişirirken su eklemenize gerek yoktur.
Bütün kabak alıyorsanız da sap kısmından anlarsınız. Sap kısmının kurumuş olması gerekir. Kuruyup saman rengini aldığında tarlada bekletilmiş olduğunu anlarız ve bu kabak daha lezzetlidir, lezzeti oturmuştur.
Balkabağı, yüksek miktarda beta karoten içerir ve artık hepinizin bildiği gibi beta karoten en iyi antioksidanlardan biridir. Vücudu mikroplardan korur, iltihapların iyileşmesinde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde oldukça etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri