Hangi durumda doktora gidilmeli ya da evde beklenmeli? Çocuğun ateşi 40 dereceye yakınsa, 1 yaş altı bebeklerde yüksek ateş gözlenirse, Bebek 6 aydan, özellikle de 3 aydan küçükse ve ateşi 38 civarındaysa zaman kaybedilmeden hastaneye gidilmelidir.
38 derece ise bebekler için önemli bir sınırdır ve hafif derecede ateş olarak kabul edilir. Ancak bu sınırı aşan derecelerde mutlaka kontrol altına alınması gerekmektedir. Bu durumda bebeğin vücut sıcaklığı 38,5 derece olduğunda menenjit başta olmak üzere birçok hastalık riski göz önünde alınarak doktora gidilmelidir.
Çocuğun havale geçirmesine dahi sebep olabilir. Üzerini örtmek yerine odanın ısısını düşürmelisiniz. 38 -38,5 derece ateş normal olarak kabul edilmekte. Çocuğun ateşi 39 dereceyi buluyorsa, ateşe öksürük, kusma ve ishal de ekleniyorsa, hemen doktora başvurmalısınız.
Çocuklarda Yüksek Ateş
Ancak anne babaların havale ihtimalinden dolayı ateşi endişeyle karşılayarak aceleci davranabiliyor. Bu nedenle ateşe müdahale edilirken paniklememek ve çocuğun genel durumu iyiyse, huzursuzluğu yoksa belli bir dereceye kadar (38-38.5 derece) ateşe izin verilmesi gerekiyor.
Odada serin bir ortam oluşturun. Nefes alma egzersizleri: Bebeğinizin rahat nefes almasını sağlamak için nemlendirici kullanabilirsiniz. İçecekler: Bebeğinizi sık sık emzirin veya biberonla besleyin. Sıvı alımını artırmak, vücut sıcaklığını düşürmeye yardımcı olabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Gözlerin aşırı hareket etmesi veya göz kırpmaları havale sırasında görülebilen belirtilerdir. Hızlı göz hareketleri aynı zamanda uykuda havale belirtileri içerisinde de görülebilir. Havale geçirme belirtileri diğerlerine göre daha nadir olsa da ağızdan köpük gelmesi ile de kendini gösterebilir.
Bebeklerde ve çocuklarda normal ateş 36,4 °C'dir. Çocuktan çocuğa hafif değişiklik olabilir. Yüksek ateş 38 °C ve üstü olarak tanımlanır. Ateş 14 günden az süreliyse akut, 14 günden fazla süredir devam ediyorsa kronik ateş olarak değerlendirilir.
Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir. Özellikle ateşi çıkmaya duyarlı ve ailesel yatkınlığı olan çocuklarda meydana gelir.
Başta su olmak üzere bol sıvı tüketmek, pamuklu ve ince giysiler tercih etmek, ılık duş almak, vitamin ve mineral bakımından zengin beslenmek ateşi düşürmeye yardımcı olabilir.
Bebeklerin vücutları henüz tam olarak gelişmediği için yüksek ateş onların sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Ateşli bebeklerde halsizlik, iştahsızlık, uyku bozukluğu gibi belirtiler sık görülür. Bu nedenle bebeğinizde 39 derece veya daha yüksek bir ateş görürseniz hemen doktorunuza başvurmanız önerilir.
Hastalığın başında ateş hızla yükselince, havale nöbeti başlar. Çocuk birden bilincini kaybeder, bedeni kasılır ya da gevşer, kaslarda ani kasılmalar görülebilir. Gözler kayar, çene kilitlenir, ağızdan salya akar. 1 dk içinde kasılmalar kesilir ve çocuk bitkin bir şekilde uykuya dalar.
Çocuğunuzun ateşini sık periyotlar ile ölçün. 38.5 derecenin altında ise kıyafetlerini çıkararak bol ve ince bir pijama giydirin. Çorap, fanila gibi kıyafetlerini de çıkarın.
Ağız içi (oral), koltukaltı (aksiller), makattan (rektal), alından (temporal arter), kulak içinden (tympanik zardan) ölçüm yapılabilir. Daha çok dijital dereceler kullanılmaktadır. Vücudun öz sıcaklığını en iyi yansıtan ölçüm makattan bakılan rektal ısıdır.
Ateş Kaç Olunca Yüksek Olur? Yüksek ateş yetişkinler için vücut sıcaklığının 37,2-37,5 derecenin üzerinde olması olarak tanımlanır. Ateş yükselmesi rahatsız edici bir durum olabilir ve özellikle 39,4 ve üzeri değerlerde çeşitli komplikasyonlar meydana gelebileceği için tedbirli olunmalıdır.
(Örneğin:38.5 derece olan ateş; ateş düşürücü, ortam soğutma, ılık kompres yapmanıza rağmen 2 saat içinde 37.5'e bile düşmüyorsa...) 3 günden daha uzun süre ateş düşürücü ile kontrol altında olduğunda da hekime başvurulmalıdır.
Hipotermi, vücudun üretebileceğinden daha hızlı bir şekilde ısı kaybederek vücut sıcaklığının 35 derecenin altına düştüğü ve acil müdahale gerektirdiği tıbbi bir durumdur. Vücut sıcaklığı normalde 37°C civarındadır.
Dijital termometreler aşağıdaki bölgelerden ateş ölçümü için kullanılabilir: rektal - 3 yaşın altındaki çocuklar için en doğru yöntem. oral (ağızda) - 4-5 yaş arası çocuklar için en iyi yöntem. aksiller (kolun altında) - en az hassas dijital termometre, ancak ilk kontrol için iyi bir yöntem.
İç ateş hakkında, bireyler sıklıkla vücutlarının içinden gelen sıcaklık, ısı veya ateş gibi hislerden bahsederler. Bu deneyim, genellikle ciltte kızarma, huzursuzluk ve genel bir rahatsızlık hissi ile birlikte olabilir. İlginçtir ki, bu hisler hafiften daha belirgin ısı hissine kadar farklı yoğunluklarda yaşanabilir.
Çocuklarla ateş genellikle elleri-ayakları soğuk başı sıcak olarak hissedilir. Böyle durumlarda üşümesin diye kalı giysiler giydirmek doğru olmaz, ancak ellerini ellerimizle ısıtıp, ayaklarına çorap giydirebilirsiniz. Ancak üstünü ince giysisiyle bırakmanız gerekir.
Sanılanın aksine ateşin derecesi ile havale riski arasında doğru orantılı bir ilişki yoktur. 37,8 gibi düşük derecede ateşte de havale geçirilebilir. Ateşin 39-40 derece olması gerekmez.
Sıcaklığın 39°C veya daha yüksek olduğunu gözlemlemek havale riskini artıran bir faktördür. Havale sonucu gelişen belirtiler şunlardır: Kas Kasılmaları: Havale sonucu ortaya çıkan kas kasılmaları, genellikle vücudun bir veya birden fazla bölgesinde görülür.
Çocuklarda havale nedir? Vücut ısısının çok yükselmesi durumunda yaşanan nöbet halidir. Genellik 6 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda görülür ve ebeveynlerde paniğe yol açar. Havale çoğunlukla zararsız bir durumdur ve hemen hemen her çocuk havaleden sonra tamamen eski haline döner.
38-38,5 derece ateş normal olarak kabul edilmekte. Çocuğun ateşi 39 dereceyi buluyorsa, ateş, öksürük, kusma ve ishal de ekleniyorsa hemen doktora başvurmalısınız.
Eğer ağız, kulak yolu veya koltuk altından yapılan ölçümlerde ateş 38 derecenin üstünde ve rektal ölçümde de ateş 38.5 derecenin üzerindeyse çocuğun ateşi var demektir.
Vücudumuzun farklı bölgelerinin sıcaklıkları farklıdır. Bu nedenle vücudun fizyolojisi gereği farklı değerler elde etmeniz normaldir. Örneğin şakak bölgesi, kulak ön, kulak arkası ya da boyun; alın ortasından sıcaktır. Ateş ölçümünde ya da ateş tanımında kullandığımız standart yer “alın ortasıdır”.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri