Hidrojen enerjisi, hidrojenin moleküllerinin ayrışması sonucunda açığa çıkan kimyasal enerjidir. Hidrojen, Güneş ve diğer yıldızların ısı vermesine yardımcı olan en temel enerji kaynaklarından biri olup farklı yöntemlerle elektrik ve ısı formuna dönüştürüp sanayinin birçok kolunda kullanılabilmektedir.
Hidrojen yakıtı metan veya suyun elektrolizi ile üretilebilir. 2020 itibarıyla, hidrojenin çoğunluğu (∼% 95) kömür gazlaştırma, buharla reformasyon veya metanın kısmi oksidasyonu gibi fosil yakıtlar yoluyla üretilirken küçük bir miktarı da biyokütle gazlaştırma veya suyun elektrolizi gibi diğer yollarla üretilmektedir.
Hidrojen üretim yöntemlerinin başında suyun direkt elektrolizi gelir. Elektroliz için elektrik gereksinimi fosil yakıtlardan, hidroelektrik kaynaktan, nükleer güçten, jeotermal enerjiden, güneş, rüzgâr ve deniz dalga enerjilerinden elde olunabilir.
Hidrojen enerjisi, hidrojenin saf halde ayrışmasının bir sonucu olarak moleküllerinde salınan kimyasal bir enerjidir. Bu enerji, çeşitli yöntemlerle ısı ve elektriksel biçimlere dönüştürülerek kullanılabilir. Ayrışma sonucunda su veya su buharı yaydığı için temiz bir enerji kaynağı olarak da tanımlanabilir.
1 Litre Su Ne Kadar Hidrojen Elde Edilir? 1 litre su, yaklaşık 0.012 kg hidrojen gazına denk gelir. Ancak, hidrojen üretiminde kullanılan elektroliz cihazlarının verimliliği ve elektrik kaynağındaki yenilenebilir enerjinin türüne göre, elde edilen hidrojen miktarı değişebilir.
İlgili 18 soru bulundu
Şu anda dünyanın birçok yerinde fosil yakıtlardan hidrojen üretmek en ucuz seçenek. Bölgesel gaz fiyatlarına bağlı olarak, doğal gazdan hidrojen üretiminin seviyelendirilmiş maliyeti kilogram (kg) başına 0,5 ABD Doları ile 1,7 ABD Doları arasında değişmektedir.
Balıkesir'in Bandırma ilçesinde bulunan Bandırma Enerji Üssümüzde, Temmuz 2022'den bu yana işleyen bir pilot yeşil hidrojen tesisimiz bulunuyor.
Hidrojen gazı zehirli değildir, fakat atmosferdeki oksijen seviyesini düşürerek basit boğucu gaz vazifesi görür. Yüksek miktarda hidrojen solunduğunda şuur kaybı meydana gelebilir. Eğer boğulma tehlikesi geçiren kişinin şuuru halen yerinde ise açık alana taşınmalı gerekirse oksijen takviyesi yapılmalıdır.
Hidrojen Enerjisinin Dezavantajları
Doğada son derece bol olmasına karşın enerji üretiminde kullanılan hidrojen gazının son derece saf olması gerekir. Saflaştırma işlemi maliyeti artıran en önemli süreçtir. Bu nedenle saf hidrojen üretiminin maliyeti petrol ve doğalgaza göre yaklaşık 4 kat daha yüksektir.
Hidrojen enerjisinin güç ve verimi diğer fosil yakıtlardan fazla olduğu için uzay araçlarında yakıt olarak kullanılır. Hidrojen enerjisi üretimi son yıllarda gelişmekte olan bir teknoloji olmasına rağmen hidrojen üretimi yıllardır kullanılır. Özellikle kimya ve petro-kimya alanlarında uzun yıllardır kullanılmaktadır.
Hidrojen gaz veya sıvı olarak saf halde tanklarda depolanabileceği gibi, fiziksel olarak karbon malzemelerde veya kimyasal olarak çeşitli hidrürler şeklinde depolanır. HİDROJEN DEPOLAMA başlıca yüksek basınç altında, kriyojenik koşullarda yer altında ve çeşitli yapılarda kimyasal veya fiziksel olarak gerçekleşir.
Hidrojen Enerjisinin Avantajları
Fosil yakıtlardan %39 daha verimlidir. Yani birincil enerji kaynaklarını korur. Hidrojen, sıvı şeklinde (uzay ve hava ulaşımı araçlarında), gaz şeklinde (büyük ölçekli depolama), metal hibrit şeklinde (küçük ölçekli depolama ve taşıtlarda) depolanabilir.
Hidrojen halen en ucuz olarak fosil yakıtlar- dan buharla reaksiyon yöntemi ile elde edilmektedir.
Hidrojen enerjisi, hidrojenin moleküllerinin ayrışması sonucunda açığa çıkan kimyasal enerjidir. Hidrojen, Güneş ve diğer yıldızların ısı vermesine yardımcı olan en temel enerji kaynaklarından biri olup farklı yöntemlerle elektrik ve ısı formuna dönüştürüp sanayinin birçok kolunda kullanılabilmektedir.
Hidrojen dolum istasyonları, ülkelerin hidrojen altyapılarının gelişmesine önemli bir katkı sağlamakta ve sayıları son yıllarda artan bir ivme ile tüm dünyada çoğalmaktadır. Türkiye'de ilk hidrojen dolum istasyonu İstanbul'da Feshane Kültür Merkezi otoparkında 2012 yılı sonunda hizmete açılmıştır.
Hava katot yüzeyi üzerinden geçerken, hidrojen de anot yüzeyinden geçer. Elektronlar katoda doğru bir dış devre yoluyla taşınırlarken, hidrojen iyonları da elektrolit yoluyla oksijen elektrotuna hareket ederler. Elektronların dış devre yoluyla akışı elektrik üretir.
Çevre dostu bir hidrojen çeşidi olan bu hidrojen çeşidi güneş, rüzgar, biyokütle, jeotermal ve okyanus enerjisi gibi kaynaklar yoluyla üretilir.
Elektroliz yöntemiyle üretilen hidrojen, güneş ve rüzgâr enerjisi gibi yenilenebilir kaynakların depolanması ve taşınması için kullanılabilir. Hidrojenin kullanımı enerji sektöründe daha fazla temiz enerjiye erişimi sağlayabilir. Hidrojen ayrıca ulaşım sektöründe de kullanılabilir.
Hidrojen, suyun ve temiz güç kaynağının olduğu her yerde potansiyel olarak mevcuttur. Diğer yakıt türlerine kıyasla daha verimli yanma özelliğine sahiptir. Hidrojen, karbon ve sülfür içermediği için yanma ürünleri arasında CO, CO2 ve HC yoktur.Teorik olarak hidrojen yandığı zaman sadece su oluşur.
Hidrojenin Tarihçesi ve Kullanım Alanları
1766'da Henry Cavendish tarafından keşfedildi. Hidrojen adı Antoine Lavoisier tarafından verildi. Robert Boyle hidrojen gazını saf olarak elde etti. Bu keşiflerden sonra suyun element olmadığı anlaşıldı.
Hidrojen evrenin kütlece %75'ini, atom sayıca %90'nı oluşturur ve bu oranlarıyla evrende en çok bulunan elementtir. Bu element yıldızlarda, dev gaz gezegenlerinde büyük miktarda bulunur.
1. Kömür, doğalgaz, benzin gibi fosil yakıtlardan termokimyasal yöntemlerle hidrojen elde edilmesi. Buharla reaksiyon yöntemi en çok kullanılan yöntemdir. Burada fosil yakıt bir nikel esaslı katalizör vasıtası ile buharla reaksiyona girer ve hidrojen açığa çıkar.
Bakteriler oksijen solunumu yapamadıkları için sülfata yöneliyorlar, bunu yiyip sindirerek hidrojen sülfüre dönüştürüyorlar. Bu da Karadeniz'in dibine birikiyor ve bu nedenle burası yer yüzünde en fazla hidrojen sülfür barındıran bir yer.
Hidrojenli araba, adından da anlaşılabileceği üzere yakıt olarak hidrojen kullanan araçlara verilen isimdir. İçten yanmalı bir motor yerine elektrik motoruna sahip olduğu için tam elektrikli otomobil grubunda kabul ediliyor.
Hidrojen enerjisi, hidrojenin saf halde ayrışmasının bir sonucu olarak moleküllerinde salınan kimyasal bir enerjidir. Bu enerji, çeşitli yöntemlerle ısı ve elektriksel biçimlere dönüştürülebilmektedir. Hidrojen enerjisi taşımacılıktan sanayiye, uzay roketlerinden petrol üretimine kadar birçok yerde kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri