Araç Değer Kaybını Talep Edebilecek Kişiler
Bir trafik kazası durumunda, kazada kusursuz olan aracın sahibi, aracındaki maddi hasarın tespiti ve oluşan değer kaybının tazmin edilmesi için talepte bulunabilir.
Araç değer kaybı; meydana gelen trafik kazası neticesinde hasar alan ve bu hasar nedeniyle onarım, bakım, tadilat vb. işlemlerden geçen bir aracın bundan sonraki süreçte ikinci el piyasasındaki değerini ifade eden bir kavramdır.
Araç değer kaybı, aracın kazadan bir gün öncesindeki 2. el piyasa rayiç değeri ile meydana gelen kaza sonrasında onarımı tamamlandıktan sonra 2. el piyasa rayiç değeri arasındaki fark olarak tanımlanabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Yani kazadan önce eğer araç 50.000 TL'de alıcı bulabiliyor fakat kaza sonrası yapılan tamire rağmen hasar kaydı nedeniyle oluşan kayıptan ötürü artık aracın fiyatı 45.000 TL'ye düşüyor ise aradaki 5.000 TL fark araçtaki değer kaybının miktarı oluyor.
Trafik Sigortası Genel Şartları kapsamında 2021 yılında yapılan değişiklikle araç değer kaybı tazminatı isteyebilmek için aracın 165.000 km'den düşük olması şartı, yani kilometre sınırı kaldırılmıştır. Artık her kilometredeki hasar gören araç için araç değer kaybı talep edilebilecektir.
Araç değer kaybı, Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru, icra takibi veya Asliye Ticaret Mahkemelerinde dava yolu ile talep edilebilir. Uygulamada en pratik ve en çok tercih edilen yol, tahkim komisyonuna başvurudur. Sigorta tahkim komisyonu, uyuşmazlığı en fazla 4 ay içerisinde sonuçlandırır.
Araç Değer Kaybı Noter Vekalet Ücreti; Vatandaşlarımız araçlarında yaşanan değer kayıplarını, Karayolları Trafik Kanunu'nun 97.maddesi uyarınca tazmin etmek istediklerinde bu süreç boyunca kendilerine yardımcı olacak, alanında uzman bir avukata vekaletname vermek isteyebilirler.
Değer kaybı hasar kaydına işlenir mi? Karşı tarafın trafik poliçesinden talep edebileceğiniz hasar ve değer kaybı tutarı, trafik sigortasının teminat tutarıyla sınırlıdır. Değer kaybı olarak alınan bedel tramere hasar kaydı olarak işlenmez.
1- MİNİ ONARIM İLE GİDERİLEBİLEN BASİT KAPORTA, PLASTİK TAMPON/PARÇA ONARIMLARI, CAM, RADYO/TEYP, LASTİK, HAVA YASTIĞI, JANT, MEKANİK, ELEKTRİK, ELEKTRONİK VE DÖŞEME AKSAMI HASARLARI TEMİNAT DIŞIDIR.
Araç değer kaybı tazminat taleplerinde 2020 yılının Mart ayının öncesine kadar kilometre sınırı bulunmakta idi. Ancak Trafik Sigortası Genel Şartlarında yapılan değişiklik ile araç değer kaybı talebinde kilometre sınırı kaldırıldı. Artık kilometre ne olursa olsun değer kaybı talep edilebilir hale gelmiştir.
Araç Değer Kaybı Davası Şartları
Kaza sonrası hasarlanan araç sahibinin, araç değer kaybı talep edebilmesi için; Çift taraflı bir trafik kazası olmalı Araç değer kaybı talep eden tarafın kazada %100 kusurlu olmaması Kaza nedeniyle araçta bir hasar oluşmalı ve onarılmalı
Sigorta şirketlerine karşı açılan araç değer kaybı davalarına bakmakla görevli mahkemeler asliye ticaret mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise kazanın gerçekleştiği yerdeki mahkeme veya davalının bulunduğu yer mahkemesi veya mağdurun bulunduğu yer mahkemesidir.
Değer kaybı tazminatını kazaya karışmış olan araçların kusursuzluğu nispetinde ödeme alınır. Yani kazada %100 kusur karşı tarafta ise tarafınıza uğramış olduğunuz değer kaybının tamamı ödenecektir.
Değer kaybı tazminatı alabilmek için aracın marka ya da modelinin bir önemi var mı? Hayır, bu konuda müfredatta herhangi bir sınırlama şartı bulunmuyor. Aracınızın marka ve modeli ne olursa olsun tazminat ödemesi alabilirsiniz.
Açılacak olan davanın ne kadar süreceği tam olarak kestirilemese de ortalama olarak 12 ile 18 ay arasında sonuçlandırılması beklenilir. Değer Kaybı Davası Ne Kadar Sürer meselesi, davaya bakmakla görevli olan mahkemenin iş yüküyle de alakalıdır.
Araba değer kaybının ödemesini yapması gereken kişi kazada kusurlu bulunan kişidir. Kusurlu olan bu kişiler ödemeyi trafik sigortası ile mağdur tarafa öder.
Sorumuzun asıl cevabını vermek gerekirse; e-Devlet üzerinden ilgili sigorta şirketine araç değer kaybı başvurusu yapmak mümkün değildir. Sigorta şirketine başvuru mail yahut posta yoluyla yapılmaktadır.
Sigorta şirketinin değer kaybını ödemeyi reddetmesi durumunda Sigorta Tahkim Komisyonuna veya ticaret mahkemesine dava açarak başvuruda bulunulur.
Genellikle kasko poliçeleri, onarım nedeniyle ortaya çıkan araç değer kayıplarını teminat altına almaz. Ancak bazı sigorta şirketleri, kasko kapsamında araç değer kaybı güvencesine de yer verir. Hatalı tarafın kasko poliçesinde değer kaybı teminatı yer alıyorsa poliçenin düzenlendiği sigorta şirketi, zararı karşılar.
Herhangi bir trafik kazasının ardından hasar görmüş araç, onarılmış olsa dahi TRAMER (Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi) kayıtlarında hasarlı araç olarak yer almaktadır. Bu durum da aracın değerinin azalmasına neden olmaktadır. Aracın değer kaybına uğraması, orijinalliğini yitirmesi olarak da tanımlanmaktadır.
Ayna, Cam, Far, Tampon, Silecek gibi mekanik aksamdan hasar değer kaybı alınmazken daha çok kaporta aksamı dediğimiz çamurluklar, kapılar, kaput, Havuz, Bagaj Kapağı, şase, Direk, Marşpiyel, Panel gibi metal aksamdan araç değer kaybı alınabilmektedir.
Ağır Hasar Kayıtlı Araç Alınır mı? Ağır hasar kayıtlı otomobiller hurdaya değil perte çıkarılıp onarıldıktan sonra muayeneden geçtiğine ve yeniden trafiğe çıkmasında bir sakınca olmadığına göre elbette alınır.
Kazada kusursuz taraf, aracın değerinin karşılanması için ekspertiz raporu alarak değer kaybına sebep olan tarafa dava açabilir. Araç değer kaybı tazmini söz konusu olduğu zaman bunu gerçekleştirmenin iki yolu olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar; Dava yolu ve Sigorta Tahkim Komisyonu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri