İlerlediği zaman yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen tremor, ateşsiz sıtma şeklinde beliriyorsa; uykusuzluk ve stres kaynaklı sorunların olup olmadığı değerlendirilmelidir. Fiziksel yorgunluğun fazla olması ve düşük kan şekeri; tremor şikâyetinin görülmesinde önemli etkenler arasındadır.
Solunum yolu, mide-bağırsak ve idrar yolu enfeksiyonları, menenjit, hipotiroidi, romatolojik hastalıklar, kansızlık, vitamin ve mineral eksiklikleri, kalp-damar hastalıkları, diyabet, böbrek hastalıkları ve hipotermi üşüme hissi oluşturabilir.
Soğuk havalenin belirtileri nelerdir? Soğuk havale/ateşsiz havalenin belirtileri arasında bilinç değişikliği veya bilinç kaybı, bayılma, boş bakma, yüz -kol ve bacaklarda kasılma, ağız kitlenmesi, ağızda köpürme, idrar kaçırma ve göz kayması bulunur.
Üşümenizin nedeni herhangi bir hastalık değilse düzenli beslenme ve egzersiz oldukça faydalı olacaktır. Egzersiz kas kitlesinde artış yaparak vücudun daha fazla ısı üretmesine katkıda bulunur. Yiyecekler arasında şeker, protein ve yağ gibi 3 önemli besin grubu bulunmalıdır ve yeterli B vitamini alınmalıdır.
Bunun sebebi kansızlık, tiroid hastalıkları, bazı hormon rahatsızlıkları, astım, kronik nezle ya da sinüzit, KOAH ve diyabet hastalığı olabiliyor. Termoregülasyon sorunu, kanser tedavisi görenlerde de karşılaşılan bir durum.
İlgili 18 soru bulundu
Hangi Vitaminlerin Eksikliği Üşümeye Neden Olur? B12 vitamini, demir, C vitamini ve folat eksikliği anemiye neden olarak çok üşümenin bir belirtisi olabilir.
Bununla birlikte üşüme, titreme, el ve ayaklarda karıncalanma, hızlı soluk alıp verme de ortaya çıkar. Yazın üşümek neden olur? Yazın üşümek tiroid bezi sorunları, kansızlık, anemi, yetersiz beslenme, diyabet, sinir sistemi ve damar yolu hastalıkları gibi sebeplerden olabilmektedir.
Titreme hastalığı olarak da bilinen tremorun en yaygın nedenleri, genetik yatkınlık, multipl skleroz, parkinson hastalığı, inme, travmatik beyin hasarı gibi nörolojik sorunlar, böbrek yetmezliği ve hipertiroidizm gibi hastalıklar yanı sıra alkol yoksunluğu, anksiyete ve paniktir.
Stres, heyecan, aşırı kafein alımı, fiziksel yorgunluk veya kan şekeri düşüklüğü el titremesini artırırken, bazen ciddi hastalıklar da bu durumu tetikleyebiliyor. Genç, orta ya da ileri yaş fark etmeksizin her bireyde ortaya çıkabilen el titremesi nedene yönelik yöntemlerle tedavi edilebiliyor.
Soğuk havale, tıbbi bir terim olup, halk arasında “febril olmayan nöbet” veya “febrilsiz nöbet” olarak da bilinir. Genellikle çocuklarda görülen bir durumdur ve ateşle ilişkili olmayan epileptik nöbetlerdir. Bu nöbetler, ateşin neden olduğu havalelerle karıştırılmamalıdır.
Ateşsiz nöbetler genellikle 6 ay ile 5 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Bu nöbetler, ateşli nöbetlerden farklı olarak ateşin hızlı yükselmediği durumlarda ortaya çıkabilir. Nöbet sırasında çocukta bilinç kaybı, kasılma, titreme gibi belirtiler görülebilir.
Havale, beynin normal elektriksel aktivitesinin aniden bozulması sonucu ortaya çıkan nörolojik bir olaydır. Genellikle kas kasılmaları ve bilinç kaybı ile karakterizedir. Havaleler birçok nedenle tetiklenebilir ve her yaş grubundaki insanı etkileyebilir.
İç ateş hakkında, bireyler sıklıkla vücutlarının içinden gelen sıcaklık, ısı veya ateş gibi hislerden bahsederler. Bu deneyim, genellikle ciltte kızarma, huzursuzluk ve genel bir rahatsızlık hissi ile birlikte olabilir. İlginçtir ki, bu hisler hafiften daha belirgin ısı hissine kadar farklı yoğunluklarda yaşanabilir.
Bazı havale türleri göz hareketlerinde değişikliklere neden olabilir. Gözlerin aşırı hareket etmesi veya göz kırpmaları havale sırasında görülebilen belirtilerdir. Hızlı göz hareketleri aynı zamanda uykuda havale belirtileri içerisinde de görülebilir.
Hastalığın başında ateş hızla yükselince, havale nöbeti başlar. Çocuk birden bilincini kaybeder, bedeni kasılır ya da gevşer, kaslarda ani kasılmalar görülebilir. Gözler kayar, çene kilitlenir, ağızdan salya akar. 1 dk içinde kasılmalar kesilir ve çocuk bitkin bir şekilde uykuya dalar.
Düzenli egzersiz yapmak, meditasyon yapmak veya yoga gibi rahatlama tekniklerini deneyebilirsiniz. İlaç tedavisi: Bazı durumlarda doktorlar el titremesi için ilaç tedavisi önerirler. Örneğin Parkinson hastalığı nedeniyle ortaya çıkan el titremesi için ilaç kullanımı gerekebilir.
Titreme bazı durumlarda normal olarak kabul edilir. Çok fazla stres altında olmak, endişe veya korku yaşamak titremeye yol açabilir. Duygusal yoğunluk azaldığında titreme de genellikle durur. Tremor, aynı zamanda beyni, sinir sistemini veya kasları etkileyen tıbbi bozuklukların bir parçası da olabilir.
Çocuklarla ateş genellikle elleri-ayakları soğuk başı sıcak olarak hissedilir. Böyle durumlarda üşümesin diye kalı giysiler giydirmek doğru olmaz, ancak ellerini ellerimizle ısıtıp, ayaklarına çorap giydirebilirsiniz. Ancak üstünü ince giysisiyle bırakmanız gerekir.
Heyecan, stres, fiziksel yorgunluk, kan şekeri düşüklüğü, aşırı kafein alımı, ruhsal hastalıklar ellerde titreme nedeni olabilir ancak parkinson, epilepsi, Multipl skleroz, beyin damar tıkanıklığı gibi ciddi ve kronik nörolojik hastalıklar elde titreme şeklinde belirti gösterebilmektedir.
Bununla birlikte, D vitamini eksikliğinin kas gücü ve fonksiyonları üzerindeki etkisi düşünüldüğünde, bu eksikliğin dolaylı yollarla kas kontrolü ve kas gücü üzerinde etkili olabileceği ve bu durumun da el titremesi gibi belirtilere yol açabileceği öne sürülebilir.
El Titremesi İçin Hangi Doktora Gidilir? El titremesi için nöroloji uzmanına başvurulmalıdır. Nöroloji uzmanı, el titremesinin nedenini teşhis ederek uygun tedavi seçeneklerini önerir. Özellikle eğer titreme ciddi bir soruna işaret ediyorsa veya günlük yaşamınızı etkiliyorsa, bir uzmandan yardım almak önemlidir.
Meditasyon ve yoga gibi çeşitli rahatlama tekniklerinin uygulanması; başta titreme olmak üzere stres kaynaklı rahatsızlıkların çözümünde etkili olabilir. Kan şekeri değerinin düzenli takibi bu konuda önemlidir. Masaj; kol ve bacaklardaki titreme şikâyeti için uygulanabilir.
Hipertermi en sık olarak, sıcak veya nemli havaya uygun olmayan kalın giysiler giyilmesi sonucunda veya ağır fiziksel aktiviteden sonra gerçekleşir. Üşüme kasların hızlı kasılması ve gevşemesiyle kendini gösterir ve titreme şeklinde görünür.
Uyku öncesi aşırı egzersiz ve spor yapmak, adrenalin seviyesini artırır. Bu durum da kasların çalıştırılmış ama dinlenmemiş olmasına sebep olur. Dinlenmeyen kaslar kasıldığı zaman uyku esnasında titreme ve sıçrama sebebi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri