SEKÜLERLEŞME. Sekülerleşme, ister kişisel inanç anlamında, ister kurumsal pratikler veya siyasi oterite anlamında olsun kutsal olanın bilimsel olana boyun eğmesidir. Yani bilimselleşme ya da kutsaldan kurtulma da denebilir.
Sekülarizm veya sekülerizm; toplumda ahiretten ve diğer dinî, ruhani meselelerden ziyade dünya hayatına odaklanılması yönündeki hareket. TDK, sekülerizm kavramına karşılık olarak dünyacılık sözcüğünü önermiştir.
Sekülerleşme Tezi: Aydınlanma devrine kadar götürülebilecek olan Sekülerleşme tezi; modernleşme ile birlikte gerek toplumsal gerekse bireysel bilinç düzeyinde dinin gerileyeceğini ve zamanla yerküreden tamamen silineceğini öngörmüştü. Ne kadar modernleşme o kadar sekülerleşme olacağı kabul edilmişti.
Seküler toplum: Toplumun cami, kilise, sinagog veya tapınağa bağlı olmayan yönlerini ifade eder. Seküler maneviyat: Bir kiliseyle, bir Müslüman cemaatiyle veya başka bir dini örgütlenmeyle resmi bir ilişkiye girmeden maneviyatın peşinde koşmak ya da özellikle geçici olaylar bağlamında maneviyat peşinde olmak.
Sekülerleşmeyi “dünyanın büyüden arınması” ifade- siyle sosyoloji literatürüne Weber'in kazandırdığı ifade edilmiştir.
İlgili 19 soru bulundu
Dinin toplumsal değil bireysel olarak yaşanmasını anlatan yapı sekülerleşme olarak bilinir. Bu bağlamda ahiret ya da dini gibi yapıların dışında, dünya hayatına odaklanılması gereken unsur olarak öne çıktığını söylemek mümkün.
Sekülerleşme Tartışmaları/Teorileri
Ancak sekülerleşme konusu sosyologlar arasında tartışmalı bir husustur. Bu tartışmalar etrafında klasik sekülerleşme, kutsalın vazgeçilmezliği ve sekülerleşme ile dinin birlikteliği olmak üzere üç temel yaklaşım ortaya çıkmıştır.
“Seküler” kelimesi bir sıfattır. Kutsalın karşıtı olan, dünyevi, din dışı anlamlarına gelir. “Seküler” sıfatı, dine, dinlere ve dini yorumlara mesafeyi gösterir. Bununla kast edilen devletin, dünya işlerini dine dayandırmadan yönetmesidir.
Seküler devlet ya da laik devlet, resmî bir dini bulunmayan ve yasaların belli bir dine göre şekillendirilmediği devlettir.
Buna göre sekülerleşme, in- sanın ilkelerini oluşturmada, yönelişlerini, yaşamını düzenlerken dikkatini dini olgulardan tamamen soyutlayıp, dünyevi olgulara yönelmesidir. Bu anlayışla oluşturulan ahlak sistemleri seküler ahlak olarak kabul edilir.
Sekülerizm, ilk olarak Bizans İmparatoru I. Konstantin (MS 272- 337) zamanında ortaya çıkmış olsa da kavram, 14. yüzyılda ve sonrasında varlığını göstermiş, 16. yüzyılda Martin Luther ile tekrar gündeme gelmiştir. Bilindiği üzere Ortaçağ'da Batı'nın dünya görüşü din ve kilise üzerine kuruluydu.
Max Weber'in çalışmalarından etkilenen ve 1960-70'li yıllarda David Martin,Brian Wilson ve Peter L. Berger gibi toplumbilimcilerin sözcülüğünü yaptığı"Rasyonalizm ve inanç kaybı" argümanını savunanlardan Wilson'a (1982:149) göre "Sekülerleşme dinin toplumsal öneminin azalmasını ifade eden" bir süreçtir.
''Sekülerleşme kavramı sosyoloji literatürüne Weber tarafından kazandırıldı. Weber kavramı 'rasyonelleşme-gözün açılması' veya başka bir ifadeyle büyüden ya da gizemden uzaklaşma anlamında kullandı''(Köse, 2001:2). Max Weber'e göre sekülerleşme, kapitalizm ile özdeş ve yalnızca Batı toplumlarına özgü bir kavramdır.
Sekülerleşme, en genel tanımıyla, dinin öneminin azaldığı veya tamamen kaybolduğu bir süreci niteler. Son yarım asırda yaşanan bazı gelişmeler dikkate alınarak, sekülerleşmeden ziyade de sekülerleşme sürecinden söz edilir olmuştur.
En geniş anlamı ile laiklik, din ve devlet arasındaki ilişkiye, seküler- leşme ise din ve toplum arasındaki ilişkiye dairdir. Zira laik devletlerin seküler olmayan toplumları ya da laik olmayan devletlerin seküler ya- şam tarzına sahip toplumları olabilir.
laik kelimesiyle karıştırılmakta olan bir kavram seküler. laiklik, din ve devlet işlerinde ayrılığı ifade eder. sekülerin anlamı ise siyasi nitelikten çok bireyseldir. bu bağlamda seküler, kişinin dini inancı ne olursa olsun gündelik yaşamının idaresini dünyevi bir akılcılıkla ele alması anlamındadır.
Sekülerizm, dinin bir toplumun kamusal mesele ve işlerine karışmaması ayrıca bunlarla bütünleşmemesini savunan ve belirten düşünce sistemidir. Siyasi anlamda sekülerizm, din ve devletin ayrılması bir başka deyişler din ve devletin birleşmesi olan teokrasinin zıttı anlamına gelir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla laiklik ilkesi devlet tarafından tamamen benimsenmiştir.
Sekülerizm Nasıl Ortaya Çıkmıştır? Sekülerizm, 18. yüzyılda ortaya çıkan ve ''Aydınlanma Çağı'' olarak tanımlanan kültürel hareket ile birlikte ortaya çıkmıştır. Bireyciliğin öne çıktığı bu dönemde, düşünce özgürlüğünün yanı sıra inanç ve ibadet özgürlüğü de bireysel haklar arasında yer almıştır.
Laiklik, devletin karar alma mekanizmalarında dini referans almaması iken, sekülarizm ise toplumun ve toplumdaki bireylerin gündelik yaşam pratiklerinde dini referans almaması.
1. SECULAR (SEKÜLER) KAVRAMININ ETİMOLOJİSİ Latince saeculum kökünden gelen secular (seküler) teriminin “zaman” ve “mekân” çağrışımlarını birlikte veren bir anlamı vardır. Zaman onun şimdi oluşunu, hazır oluşunu; ”mekân” ise, dünyada ve dünyevî oluşunu gösterir.
Seküler kelimesinin sözlük anlamı dünyevidir. Bu kelime ruhani, mistik ve uhrevi kelimeleriyle zıt anlamlıdır.
Eliade'dan yararlanarak dini şöyle tarif eder: “Din, kendisiyle kutsal bir kozmozun tesis edildiği beşerî girişimdir.” Berger'in bu tanımında vurgu, insanoğlunun özel bir dünya türü, yani kutsalla ilişkili aktivitesi üzerinedir. Bu kutsal dünya, gündelik dünyadan her halükarda farklıdır.
Ekonomi literatüründe seküler, dönemsel olmayan; süresi belirsiz ekonomik olguları, daha doğrusu sorunları tanımlamakta kullanılan bir deyim.
Bu din âlimlerine göre Tanrı tarafından kurulmuş fakat farklı işlevlere sahip iki rejimden söz edilebilir. Bunlardan birincisi olan 'seküler', toplumda hak ve düzeni temin etmek amacıyla kurulmuştur ve kılıç kullanır. Diğeri ise 'ruhani rejim'dir ve sözü kullanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri