Atfedilen Risk= Etken (+) insidans – Etken (-) insidans Etene maruz kalınan gruptaki hastalık görülme hızının, etkene maruz kalmayan grupta görülen hastalık hızından arındırılmış hali.
Atfedilen Risk (Attributable Risk, RR): Etkene bağlı mutlak risktir. Riskin toplumdaki etkisini ve etki potansiyelini ölçer.
Göreceli risk veya rölatif risk, bir risk etkenine sahip olanların, olmayanlara göre hastalık geliştirme (veya bir olayın meydana gelmesi) oranıdır. Göreceli risk, maruz kalan grup ile maruz kalmayan grubun bir olayı geliştirme ihtimalinin oranı alınarak hesaplanır.
Belli bir ortak özelliğe sahip olan kişilerin hastalığa yakalanma olasılıklarının saptanması için yapılan araştırma kohort araştırmadır. Örneğin masa başı çalışanlarının çoğunda bel ve sırt ağrılarına bağlı olarak bel fıtığı görülmektedir.
Kohort kelimesi; belli bir ortak özelliği olan kişiler ( bir iş kolunda çalışanlar, bir okulda öğrenci olanlar, belli bir yılda doğanlar vb.) anlamına gelir. hastalığa yakalanma olasılığı yani insidansı saptanır. Prospektif araştırmalardır.
İlgili 35 soru bulundu
Atfedilen Risk= Etken (+) insidans – Etken (-) insidans
Etene maruz kalınan gruptaki hastalık görülme hızının, etkene maruz kalmayan grupta görülen hastalık hızından arındırılmış hali.
Daha önceden oluşturulmuş bir kohortun takibi ile belirlenen vaka ve kontrollere temellendirilmiş bir araştırma tipidir. Araştırmacı belirli bir zaman takipten sonra etkene maruz kalan bireylerde hastalığa sahip olanları ve olmayanları belirler.
Kohort analizi, verileri belirli bir e-ticaret platformundan, web uygulamasından veya çevrimiçi oyundan alan ve tüm kullanıcılara tek bir birim olarak bakmak yerine, onları analiz için ilgili gruplara ayıran bir davranış analizi yöntemidir. Müşteri grupları, kohortlar olarak adlandırılır.
KOHORT ÖZELLİĞİ (KUŞAK ETKİSİ): Belirli bir zaman içinde benzer özellikleri paylaşan kişiler topluluğuna kuşak (kohort) denir.
Kohort araştırmalarda etken ile karşılaşanlar ile karşılaşmayanlardaki hastalık riski (insidans), rölatif risk ve atfedilen risk oranı da hesaplanabilir. Belirli bir özelliğe sahip olan kişilerin oluşturduğu gruba "kohort" adı verilir.
Odds oranı istatistiksel analiz ve özellikle biyoistatistik çalışmalarında risk faktörlerin sonuç değişkenlerine olan etkisini tespit etmek için kullanılan bir ölçüdür. Bu ölçü İngilizce Odds Ratio ifadesinden dilimize geçmiştir. Odds, kavram olarak olasılık, ihtimal anlamına gelmektedir.
Hekimler kimi zaman riskten söz ederken risk katsayısı (İng: "Hazard Ratio") olarak bilinen bir kavramdan bahsederler. Risk katsayısı, mutlak riskinizin 1 olduğunu varsayar. Eğer yaptığınız bir şey veya yapmayı bıraktığınız bir davranış riskinizi değiştirmiyorsa, bu durumda risk katsayınız da 1 olarak kalır.
Hesaplaması oldukça basittir, merak edilen durumun olma olasılığı, olmama olasılığına bölünür. Örneğin hilesi olmayan bir zarda tek atışta 1 gelme olasılığı 1/6 (0.167) iken 1 gelmeme olasılığı 5/6 (0.833)'dır. Bu ikisi kullanılarak bölme işlemi yapılırsa (1/6 bölü 5/6) odds değeri 1/5 (0.200) bulunur.
«Retrospektif» veya «geriye dönük» araştırmalar adı da verilmektedir. risk (odds ratio) hesaplanır.
şimdiki olayları geçmişteki olaylar üzerinden açıklamaya çalışan; katılımcıları, içinde bulunulan zamandan başlayarak geçmişe doğru inceleyen, deneysel olmayan araştırma türü.
Vaka Kontrol Araştırmaları
nedensel olup olmadığını saptayabilmek için uygulanan kolay, ucuz ve kısa sürede sonuç veren analitik araştırma türüdür. (kontrol grubu), hastalığa yol açtığından şüphelenilen bir etkenin ne boyutta olduğu saptanarak, vaka ve kontrol grupları arasında bir fark olup olmadığı araştırılır.
RÖLATİF ARTMA: Bir sistem ya da organın hastalıkları arasında, birinin azalmasıyla diğerinin artmış görünmesidir.
Kohort çalışması, büyük bir grup insanı takip eden ve örneğin maruz kaldıkları risk faktörlerinin sağlık üzerindeki etkilerini değerlendiren bir çalışmadır. Bu çalışmaların kapasitesi, veri toplamada veya sonuçların yorumlanmasında herhangi bir önyargıdan, hatadan kaçınmak için titiz bir metodolojiye dayanmaktadır.
Vaka-kontrol çalışması genellikle (ama her zaman değil) geriye doğru çalışır. Önce bir sonlanım belirlenir (mesela bir hastalık) ve geriye dönük olarak bu hastalığa yol açmış olabilecek maruziyetler sorgulanır ya da araştırılır. Bu gruba vaka grubu adı verilir.
Kohort Analizi, dijital pazarlama kampanyalarınız arasındaki değişkenleri ve değişiklikleri karşılaştırmanıza olanak sağlar. Örneğin, web sitenizde yaptığınız değişikliklerinin kullanıcı davranışları üzerindeki etkisini analiz etmek için kohort analizi raporundan faydalanabilirsiniz.
Cohort analizinde zaman serileri üzerinden istatistikler oluşturulur. Gün, hafta ve ay baz alınarak her gün, her hafta, her ay bir cohortu oluşturabilir. Dün siteyi ziyaret edenler, geçen hafta üye olanlar, geçen ay satın alma yapanlar gibi cohortlar oluşturulur. Gün ile gün, hafta ile hafta, ay ile ay karşılaştırılır.
Kohort kelimesi tıbbi değil askeri bir terimdir. Doğu Roma İmparatorluğu'nda 300 ila 600 kişilik birliklere kohort adı verilirdi. 10 kohort bir lejyonu oluştururdu. Kohort; ortak bir tecrübe, maruziyet ya da durumu paylaşan insanlar anlamında kullanılır.
Belirli bir süre içinde bir hastalığın toplumda görülme sıklığını gösteren ölçüt. Belirli bir süre içindeki tüm eski ve yeni vakaların risk altındaki kişi sayısına bölünmesiyle hesaplanır. Açıklama: Prevalans, sağlık sorununun toplumdaki büyüklüğü/sıklığı hakkında fikir verir.
İstatistik, pazarlama, demografi ve eğitim alanlarında kullanılan kohort, tanımlayıcı bir özelliği paylaşan bir grup denektir. Bu grup tipik olarak doğum veya mezuniyet gibi belirli bir zaman diliminde ortak bir olay yaşamıştır.
Elde edilmek istenen bilginin türü açısından üç temel araştırma tipi vardır. Bunlar; keşfedici, betimleyici ve açıklayıcı (hipotez test etmeye yönelik) araştırmalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri