Ebû Hüreyre'den (ra) nakledildiğine göre, Hz. Peygamber (sas) şöyle buyurmuştur: “Kadınla dört şeyden dolayı evlenilir: Malı, soyu, güzelliği ve dini için. Sen dindar olanını seç. (Aksi hâlde) fakru zarurete duçar olursun!”
Peygamberimiz buyurdu ki :
Kadınla şu 4 şey için evlenilir: Malı için, asaleti-soyu- için, güzelliği için ve dini için. Sen dindar olanı tercih et, mesut olursun.
Kavramsal analizden sonra İslami açıdan nesep akrabalığı sebebiyle evlenilmesi haram olan kadınlar konusunun aslı ve kaynağının “Sizlere, analarınız, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek ve kız kardeşlerinizin kızları…” (Nisâ, 4/23) ayeti olduğunu söyleyebiliriz.
Resûl-i Ekrem, mutluluk ve süreklilik vasıflarını taşıyan bir evlilik için; “Kadın dört şeyi için nikâhlanılır; malı, soyu, güzelliği ve dini.
Hz Peygamber (s.a.s.), insanların eş seçiminde genellikle zenginlik, güzellik, soyluluk (asalet), dindarlık gibi özelliklere bağlı tercihlerde bulunduklarını ifade ettikten sonra: “Sen dini değerlere bağlı, ahlakı güzel olanı seç ki tercihin sana bereket ve hayır getirsin.” (Buhârî, Nikâh, 15; Ebû Dâvûd, Nikâh, 2) ...
İlgili 44 soru bulundu
Allah, hiç kimsenin alnına (Kötü biriyle evlensin) diye yazmaz. Biz, kendi irademizle, içkiciyle evlenmeye karar vermişsek, bunu yazar. Kızımızın iyi biriyle evlenmesi için gayret etmezsek, kötüyle evlenmesine göz yumarsak günah olur. Sonra (Kaderi böyleymiş) demek yanlış olur.
Evlilik ilişkisi 3 önemli unsur üzerine kuruludur: - Sevgi, şefkat, bakılma. - Beğenilme, onaylanma, hayranlık. - Arzulanma.
İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Boşandıktan Sonra Kadın Ne Zaman Evlenebilir? Kadın, boşanmasının kesinleşmesinden 300 gün sonra evlenebilir. Bu kadar beklemek istemiyorsa ve hamile değilse ya da son boşandığı kocası ile tekrar evlenmek istiyorsa aile mahkemesinden alacağı kararla bu süreyi beklemeden evlenebilir.
Aslında Türkiye'de yasal evlilik yaşı mevcut kanunda belirlenmiş durumda. Medeni Kanunu'un "ehliyetin koşulları ve yaş" başlıklı 124. Maddesinde "Erkek veya kadın 17 yaşını doldurmadıkça evlenemez" diyor.
Bu itibarla evlilik, meşru bir mazeret olmadıkça terk edilmemesi gereken bir sünnet olarak görülmüştür (bkz. İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 3/7). Bununla birlikte evlenmediği takdirde günaha girme ihtimali yüksek olan kimsenin evlenmesi vaciptir.
Evlenmeden doğan hısımlık sebebiyle evlenilmesi ebediyen haram olan kadınlar dört grupta toplanır: 1. Babanın ve dedelerin eşleri, yani kişinin üvey anneleri ve üvey nineleri. 2. Oğul ve erkek torunların eşleri. 3. Kayınvâlide ile eşin baba ve anne tarafından nineleri.
Şeriat kurallarınca İslam'da 18 yaş altında evlilik yasak değildir. Osmanlılar, 1917'de çıkardıkları Hukuk-ı Aile Kararnamesi'nde erkeklerin 12, kızların da 9 yaşını bitirmiş olmaları şartını getirmişlerdir.
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
İslam, evlilikte yaş farkına karşı değil.
Boşandıktan Sonra Aynı Kişi ile Tekrar Evlenme Süresi için belirli bir sınırlama bulunmamaktadır. Eşler boşanmanın hemen ardından tekrar evlenebilir. Bunun yanında kadın ayrıldığı eşinin dışında biri ile evlenecekse yasal süreyi beklemesi gerekir.
İddet süresi, kadının boşanma ya da eşinin ölümü sonrasında yeni bir evlilik yapmadan önce geçmesi gereken süre olarak tanımlanabilir. Türk Medeni Kanunu'nda bu süre, kadın için 300 gün olarak belirlenmiştir.
Boşanan kadın bekleme süresi tamamlandıktan sonra ikinci evliliğini gerçekleştirebilir. Diğer şekilde ise boşanan kadının doğurmasıdır. Kadın boşandıktan sonra üç yüz günlük süre içinde doğum yaparsa süre bitmiş sayılır ve kadın tekrar evlenebilir.
Niyma adındaki çok eşliliği kabul eden topluluk Nepal ile Tibet arasındaki Nyimba Vadisi'nde yaşıyor. Bir erkek ve bir kadın arasındaki evlilik, tarihten günümüze kadar bilinen standart evlilik. Ama bu topluluktaki gibi bir evlilik görülmedi. Bu topluluğun en ilginç özelliği kadınların birden fazla kocalarının olması.
Hatice ile olduğu gibi tek eşli bir hayat yaşadı. Hicretin ikinci yılında Hz. Aişe ile evleninceye kadar Hz. Peygamber'in aile hayatıyla ilgili problemlerle karşılaşmadığını söyleyebiliriz.
Bir erkeğin evli olduğu halde ikinci bir kadınla gayriresmî olarak evlenmesi olarak tanımlanan kuma evliliği, genel olarak poligami çok eşlilik özel olarak da polijini/çok karılık- eşlilik içinde yer almaktadır. Birden çok kadının bir erkekle evlilik yaşaması aslında kadının doğal olmayan bir tanzimidir.
Sağlıklı ve mutlu evlilik için gereken bu karışımın dayandığı 5 ana bileşen vardır: Sevgi, saygı, hoşgörü, iletişim, bireysellik.
Cinsel yaşam evliliğin en önemli unsurlarından biridir. Cinsel yaşamı sağlıklı geçen kişiler için evlilik her zaman mutlu devam eder ve sevgi ilk günkü gibi güçlü olur. Evlilikte cinselliğin önemi büyüktür. Kadın erkek ilişkisi içinde cinsel mutluluk en özel duygu olarak görülür.
Biraz sevgi, saygı, güven, biraz eşlerin mutlaka vermesi gereken ödünler ve yapması gereken fedakârlıklar, biraz duygusal istikrar ve destek, biraz partnerin verme ve alma ihtiyacını tanıma, biraz finansal güvenlik mutlu evlilik ilacını oluşturan karışımın evrensel sırlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri