Bakırlı spirallerde sivilce, baş ağrısı, memede hassasiyet gibi hormonal yan etkiler görülmez. Ağızdan alınan ilaçlarla etkileşimleri yoktur. Östrojen içermedikleri için bu hormonu kullanamayan veya kullanmak istemeyenler için uygundur. Hormon içeren spiral adet miktarını ve sancısını da azaltır.
Bakırlı RİA'lar çoğunlukla regl döneminde kanama miktarını ve gününü artırabilir, regl döneminin daha sancılı geçmesine sebep olabilirler. Bu her iki durum da RİA kullanımın ilk aylarında daha sık görülür ve ağrı kesici ya da iltihap giderici ilaçlarla kontrol altına alınabilirler.
Spiral adeti etkiler mi? Bakırlı spiralde adet kanaması miktarında artış, hormonlu spiralde ise adet kanaması miktarında azalma görülebilmektedir.
Spiral takıldıktan sonra ilk 3 ila 6 aylık süre alışma dönemi olabilir ve bu dönemde adet düzensizliği gibi geçici etkiler gözlenebilir, ama spirale bağlı adet gecikmesi olması genellikle beklenen bir durum değildir çünkü spiralin yumurtlama döngüsü üzerine etkisi yoktur.
İlgili 16 soru bulundu
Hormonsuz spiral adet kanamalarını arttırabilir. Sonuçta spiral vücut için yabancı maddedir. Vücudun reaksiyonu ağrı ve /veya kanama şeklinde olabilir. Çoğu kadın spiral ile mutludur ancak bir kısmında bu kanamalar spirali çıkarılmasını gerektirecek boyutlara ulaşabilir.
Bazen rahim, spiral takılması nedeniyle iltihaplanabilir. Rahim iltihaplanırsa, adet döngüsünü değiştirebilir. Örneğin özellikle şiddetli olabilir veya normalden farklı bir zamanda ortaya çıkabilir. Ayrıca midenizin alt kısmında ağrı olabilir veya ateşiniz çıkabilir.
Spiral kayması genellikle şiddetli bir ağrı ve kanama ile kendini belli eder. Ayrıca nadiren hastalar spiralin ped ya da çamaşıra düştüğünü görebilir. Ancak bazı durumlarda hiçbir belirti vermeyebilir. Bu nedenle spiral kullanan kadınların düzenli olarak doktor kontrolüne gitmeleri önerilir.
Spiral takılmasını müteakip ilk âdet kanamasından sonra muhakkak ilk jinekolojik kontrolünüze gitmelisiniz. Bu kontrolde spiralinizin yerinde olup olmadığına ve herhangi bir enfeksiyonun mevcut olup olmadığına bakılacaktır.
Hormonlu spiralin takılması sırasında kramp, rahatsızlık, hafif düzeyde kanama, eklemlerde, alt karında ve belde ağrı şikayetleri ile baş dönmesi görülebilir. Aynı zamanda vücutta akne miktarında artış görülmesi ve memelerde daha fazla hassasiyet olması da belirgin yan etkiler arasında görülebilir.
Oldukça basit bir işlem olan hormonlu spiral uygulaması yaklaşık 5 ile 7 dakika arasında sürmektedir. İşlem süresinde kişi herhangi bir ağrı ve acı hissetmemektedir.
Hormonlu spirallerin düzenli kullanımının, kilo üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etkisi bulunmaz. Ancak bazı kişilerin hormonal dengesine bağlı olarak nadir de olsa kilo aldırdığı bilinir.
Spiral çok yaygın ve etkin bir korunma yöntemi olsa da yıllık rutin kontrollerinizi ve smear testinizi mutlaka yaptırın! Spiral takıldıkdan sonraki ilk 3 ay adet kanamanız ve adet sancınız daha fazla olabilir ancak ek bir probleminiz yoksa daha sonraki aylar bu şikayetleriniz olmayacaktır.
Kullanan 100 kadından bir yıl içinde biri gebe kalır. İlk jinekolog görüşmesinde dikkatli bir sorgulama ve jinekolojik muayene yapılır. Gerekirse smear alınır. RİA kullanılmasına engel teşkil edecek bir durum yoksa takılacak gün belirlenir.
Bakırlı spirallerde genellikle 3 çeşit yan etki görülür. Bunlar ağrı, kanama artışı ve vajinal enfeksiyonlardır. Günümüzde bu doğum kontrol yöntemi yerine daha modern yöntemler olan hormonlu spiraller ve doğum kontrol hapları kullanılmaktadır.
Rahim içinde olduğu belirlenen RİA'nın rahim duvarına gömülmüş olma riski yüksek olduğundan çıkarılması gerekir. Bunun için genellikle lokal anesteziyle yapılan ufak bir müdahale yeterli olacaktır. Bu müdahale ile RİA'nın çıkarılamadığı ender durumlarda histeroskopi yöntemi kullnaılması gerekebilir.
Bazı spiral kayması sonucunda adet dönemi dışında kanama, ilişki sırasında kanama ya da ağrı gibi belirtiler gözlemlenebilir. Bu durumda da doktorla görüşülmesi tavsiye edilmektedir.
Spiral kayması takılma işleminden sonraki iki hafta en yüksektir. Bu nedenle ilk haftalar ağır kaldırılmamalı, daha dikkatli davranılmalıdır. Spiral takıldıktan sonra geçmeyen şiddetli kasık ağrısı, yoğun kokulu akıntı, lekelenme dışında yoğun kanama gibi durumlarda doktorunuza başvurmanız gerekir.
Hormonlu spiralin koruyucu etkisi , bakırlı spiralden fazladır . Bakırlı spiral ile % 3-5 gebelik oluşabilir. Bunun en önemli nedeni de yerinde olmayan kaymış spirallerdir. Hormonlu spiralin koruyuculuğu % 100 e yakındır.
Bunu parmağınızı vajen içine sokarak, rahim ağzı yakınında ipi hissederek yapabilirsiniz. İpi hissettiğiniz sürece spiral normal pozisyonundadır ve gebe kalma ihtimaliniz çok azdır. Eğer sert plastiği hissederseniz, doğru yerinde değildir. Değiştirmek için hekiminize başvurmalısınız.
İlişki sırasında erkek tarafından spirale dokunulduğunun hissedilmesi durumlarında doktora gidilmesi gerekmektedir. Çünkü erkeğin penisi ile spirali hissetmesi spiralin yerinden oynadığı anlamına gelebilmektedir.
Takılırken rahim ağzında bırakılan ipinden tutularak spiral çekilir ve çıkartılır. Bu işlem ağrısızdır. Çok öne yatık veya çok arkaya yatık (antevert, retrovert) ise veya geçirilmiş birden fazla sezeryan mevcut ise çekilme sırasında ağrı hissedilebilir.
Spiral işlemi uygulandığı an itibariyle doğum kontrolünü sağladığı gibi, çıkarıldıktan hemen sonra da doğurganlığı geri kazandıran bir yöntemdir. Bu nedenle spiral taktıran bir kişi, yeniden hamile kalmak istediğinde spiralin çıkarılması için doktora başvurabilir.
Pelvik Enfeksiyon: Spiral takıldıktan sonra ilk yirmi gün içinde çok nadir olarak görülebilir. Takılmadan önce enfeksiyon olup olmadığı kontrol edilirse risk daha da azalır. Enfeksiyn geliştiğinde kasıkta ağrı ve hassasiyet, ateş ve kötü kokulu akıntı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri