Pillerin içinde bulunan çinko, nikel, mangan, lityum, kobalt, kadmiyum gibi ağır metaller doğa ve insan sağlığı için çok tehlikelidir. Bu nedenle piller asla çöpe ya da çevreye atılmamalı, toprağa gömülmemeli ve yakılmamalıdır.
Pillerin içindeki tüm maddelerin zararı kimi zaman öldürücü boyuta ulaşabilir. Pilin içerisindeki bu zararlı maddeler toprağa karışarak hayvanların yediklerinden ya da sulardan insan vücuduna karışır. Ayrıca bir küçük kalem pil 4 metrekare toprak kirletir ve bu toprağı üretim yapamaz hale getirir.
1- Toprağı kirletir: Pil atıkları toprağa karıştıkları takdirde onlarca yıl boyunca kaybolmaz. Toprağın yavaş yavaş zehirlenmesine neden olur. Bu da bitki ve çiçeklerin yetiştirilmesine engel olur. Tarladaki topraklara karıştığı takdirde ürünlerin verimini düşürür.
PTT Şubeleri, okullar, üniversiteler, organize sanayi bölgeleri, muhtarlıklar, camiler, marketlerde (BİM, TESCO, KİPA, CARREFOUR, MİGROS, METRO GROSMARKET, TEKNOSA, KOÇTAŞ, PRAKTİKER gibi) atık pil toplama noktaları bulunmaktadır.
Size en yakın Eczane, Ulusal Market Zinciri ve Araç Muayene İstasyonu, Teknoloji Marketleri ve Belediye Binalarında bulunun kutuluramıza topladığınız pilleri ulaştırabilirsiniz. 50 Kg yi geçmeyen pillerinizi anlaşmalı kargolar aracılığı ile ücret ödemeden gönderebilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Öncelikle atık haline gelen piller ayrı bir yerde (naylon torba, kutu veya kavanoz gibi) biriktirilmelidir. Biriktirilen atık piller bulunduğunuz konuma en yakın market, muhtarlık, okul, hastane vb. yerlerdeki atık pil toplama kutularına atılmalı veya satın alındıkları yerlere götürülmelidir.
Alkali mangan ve çinko karbon türü piller yurt içinde geri dönüştürülmekte, Lityum iyon ve nikel metalhidrit türü piller yurt dışı geri dönüşüme gönderilmekte, Lityum primer ve nikel kadmiyum türü piller ise yurt içinde bertaraf edilmektedir.
Elinizde şişmiş bir batarya mevcut ise mutlaka geri dönüşüme gönderilmelidir. Bunun sağlayan araçlar ise atık pil toplama kutularıdır. Genellikle okullarda, marketlerde, sitelerde ve belediyelerin belirlediği bazı alanlarda atık pil toplama kutularına ulaşabilirsiniz.
Bu nedenle biten piller geri dönüşüm kutularına değil, katı atıkların arasına karışıyor. Ancak bu sırada pillerin içindeki zehirli kimyasallar toprağa karışarak kirliliğe neden oluyor.
Atık Pil. Bütün atık pillerinizi okullar, muhtarlıklar, kamu kurumları ve bazı marketlerde bulunan kırmızı renkli Atık Pil Kutularına atabilirsiniz.
Çöpe atılan pillerdeki ağır metaller, gün geçtikçe serbest hale geçer, sızıntı suyu ile yer altı sularının, toprağın ve yüzeysel suların kirlenmesine sebep olur. Kirlenen yer altı sularını arıtmak son derece maliyetlidir.
İstanbul Gönüllüleri Çevre Komisyonu, her yıl 3-9 Eylül tarihleri arasında kutlanan Avrupa Pil Geri Dönüşüm Haftası'nda bir pilin doğada 300 yılda çözüldüğüne dikkat çekerek önemli mesajlar verdi.
Hâlen birçok ülkede atık piller, kontrollü biçimde toprak altında ya da üstünde depolanır. Ancak en uygun yöntem, pillerin bertaraf edilerek geri dönüştürülmesidir. Kullanılmış pillerin geri dönüşüm işlemi kimyasal yapıya göre sınıflandırma yapılarak gerçekleştirilir.
Pillerin içinde bulunan cıva, kurşun, mangan, lityum, nikel gibi elementler, aslında bu zararı doğrudan veren. Bu maddelerin toprağa karışması demek, yer altı sularına karışması ve buradan da bizzat evimize yeniden girmesi demek. Sadece evimize değil sulara karışarak deniz canlıların da hayatını tehlikeye atar.
Doğrulanmış Cevap. Pillerdeki siyah madde kimyasaldır. Çok ağır metallerden meydana gelir. Doğaya atılması ile çok büyük zarar meydana gelir.
Piller içlerinde hem çevreye zararlı maddeler (Pb, Cd, Hg vs) hem de geri dönüşebilir maddeler (Zn, Cd, Pb, C, Mn vs) içerdiğinden tüketilen pil atıklarının kıymetli metal kısımları geri kazanıldıktan sonra insan sağlığına veçevreye zarar vermeyecek şekilde yok edilmelidir.
Atık pillerin içerisindeki çeşitli kimyasal maddeler çöp depolama alanlarında yeraltı sularına ve toprağa karışarak kirlilik yaratmaktadır. Bu nedenle, atık pillerin geri kazanımı yoluyla doğal kaynakların verimli kullanımını artırmak için tükenen piller çevreye veya çöpe atılmamalıdır.
Sağlık kuruluşlarında ve tüm hastanelerde işlem gören atıklara da tıbbi atık denmektedir. Bunları örneklendirmek gerekirse: Evsel atıklar; kağıt, pil, poşet, yiyecek, metal, giysi, mobilya, elektronik, şişe, yağ, su vb. Evsel katı atıklar; cam, karton, ambalaj, metal vb.
Bir pili hiçbir şekilde yakmayın ya da yanan ateşe atmayın. Ateşe maruz kalan pil patlayabilir, kırılabilir ve güvenlik sorunları yaratabilir.
Pillerin içinde bulunan çinko, nikel, mangan, lityum, kobalt, kadmiyum gibi ağır metaller doğa ve insan sağlığı için çok tehlikelidir. Bu nedenle piller asla çöpe ya da çevreye atılmamalı, toprağa gömülmemeli ve yakılmamalıdır.
Şişmiş pili sökmesi ve imha etmesi tehlikeli olabilir ancak, bu haldeki bir pili cihazın içinde bırakmak da ciddi zararlara sebep olur. Tüm uyarıları dikkatlice okuyun ve sorumluluğun sizde olduğunu bilerek hareket edin. Piller tehlikeli atıklardır ve uygun bir şekilde imha edilmeleri gerekir.
Taşınabilir ağırlıklardaki atık pillerinizi marketlerdeki atık pil kutularına atabilirsiniz. Pil miktarı fazla ise, Taşınabilir Pil Üreticileri İthalatçıları Derneği'nin web sitesindeki ''Atık Pil Biriktirdim'' formunu doldurabilirsiniz.
ELEKTRONİK ATIK
Kullanım değeri kalmayan ya da kullanılamaz durumda elektrikli ve elektronik cihaz ve aletlerin tümü elektronik atıktır.
Biten piller normal çöpe atıldığında, çürürler ve sızıntı yaparlar. Sonrasında bu piller aşındıkça kimyasalları toprağa karışır. Bu kimyasallar yeraltı ve yüzey sularını kirletir. Böylece binlerce bitki ve hayvanın içinde yaşadığı ekosistem, tehlikeye girmiş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri