Bilinçsiz antibiyotik kullanımı birçok hastalığa neden olabileceği gibi, kısa süreli ve az dozda kullanımlarda vücudun enfeksiyona bağışıklık geliştirmesine neden olur. 1 sene içerisinde 5-6 kez bademcik iltihabı geçirilmesi durumunda cerrahi müdahale gerekli olabilmektedir.
A Gurubu Beta-hemolitik Streptokok kaynaklı bademcik iltihapları uygun şekilde tedavi edilmezse, kalp, eklemler, beyin ve böbrekleri etkileyen ve ciddi sonuçları olabilen ikincil hastalıklara da yol açabilir.
Bu apseler göğüs içerisine uzanabildiği için hayati tehlike nedeni olabilir. Bademcik içinde kalsiyum, magnezyum tuzları depolanarak taş oluşur. Ağız kokusu, boğazda takılma hissi veya kulak ağrısı nedeni olabilir. Ağız gargaraları ile düzelmiyorsa bademciklerin alınması gerekebilir.
Bademcik iltihabı hafif vakalarda kendiliğinden geçebilir. Özellikle hafif viral enfeksiyonlarda belirtiler 3-4 gün içerisinde kendiliğinden kaybolur. Daha uzun süren enfeksiyon durumlarında ise doktora başvurmak gerekir.
Tonsilit ( bademcik iltihabı) belirtileri genellikle 3-4 gün sürer ama 10 güne kadar da uzayabilmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Geçmeyen boğaz ağrısı ve yutkunma zorluğu bir haftadan fazla sürer ve bunlara nefes darlığı, eklem ağrısı ve boğaz şişmesi gibi şikayetler eşlik ederse mutlaka bir kulak burun boğaz doktoruna başvurulmalıdır.
Bademciklerde oluşan virüs enfeksiyonlarının özel bir tedavisi yoktur. Antibiyotik kullanılması gerekmez.
BADEMCİK İLTİHABI NASIL GEÇER? Hafif bademcik iltihabı vakası, özellikle soğuk algınlığı gibi bir virüsün buna neden olması durumunda mutlak bir tedavi gerektirmez . Bademcik iltihabında yeterli sıvı alımı ve uygun ağız bakımı önemlidir. Antiseptik gargaralarla gargara yapmak ağız bakımı için yeterlidir.
Antiseptikli gargaralar, ağrı kesici ve ateş düşürücüler ile pastiller de hastalığa iyi gelir. Ayrıca tedavi sırasında ve sonrasında kişinin bol sıvı tüketmesi, yeterli beslenmesi, kalabalık ve havasız ortamlardan uzak durması önerilir.
Ilık tuzlu su ile gargara yapmak ve durulamak, bademcik iltihabının neden olduğu boğaz ağrısını ve acısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca iltihabı azaltabilir, hatta enfeksiyonların tedavisinde yardımcı olabilir. Tuzlu su hazırlarken içerisine koyduğunu tuz miktarı da önemlidir.
Bademcikler içerisinde pis kan ve iltihap bulunmaktadır. Doktor kontrolü olmadan patlatılması ise çeşitli hastalılara ve enfeksiyonlara sebep olmaktadır. Bu sebeple mantıklı bir yöntem değildir.
Bademciklerin iltihaplanması durumuna Tonsilit denmektedir. Bademcik, ağız yoluyla vücuda giren bakteri ve virüslere karşı vücudun ilk savunma hattıdır. Bu nedenle iltihaplanan bademcikler bağışıklık sistemini düşürür. İltihabın tedavi edilmemesi ciddi sorunları beraberinde getirebilir.
Akut farenjit bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Düzgün tedavi edilmediğinde enfeksiyon daha aşağıya inerek larenjite çevirebilmektedir. Daha ileri durumlarda ise akciğere kadar inerek akciğer enfeksiyonlarına neden olabilmektedir.
Bademciklerin iltihaplanması boğaz şişmesi, boğaz ağrısı ve ateş gibi diğer bazı sorunlara yol açabilir. Bu şikâyetlerin sıklıkla yaşanması halinde bademcik ameliyatı ile bademciklerim alınması gerekebilir. Bu amaçla yapılan ameliyatta genellikle cerrahi müdahale ile bademciklerin tamamı çıkarılır.
KBB hastalıkları; kulakları, burnu, boğazı, baş ve boyun bölgesini etkileyen hastalıklardır. Bunlar arasında rinit (nezle), tonsilit (bademcik enfeksiyonu), orta kulak iltihabı, farenjit, kulak çınlaması ve işitme sorunları bulunmaktadır.
Kronik bademcik; Bademcikler de tekrarlayan bademcik iltihabı veya gizli enfeksiyonların sonucu olarak kalıcı bir iltihabın bulunmasıdır. Antibiyotik ilaçlara karşı direnç kazanmış olası bakteriler veya bağışıklık sisteminin zayıf olduğu durumlarda kronik bademcik iltihabı oluşur.
Bazen de bademcik taşlarının mikroplanmasıyla tekrarlayan bademcik ve boğaz infeksiyonları da sıkıntı verici olabilir. Tıpta tonsillolit ya da magma adını verdiğimiz bademcik taşı bademciklerin gözenekleri arasında beyaz ya da gri renkli odaklar halinde farkedilir.
Bademcik iltihabının en sık görülme nedeni yaygın virüslerden kaynaklanır, ancak bakteriyel enfeksiyonlar da bunun nedeni olabilir. Bademcik iltihabına neden olan en yaygın bakteri Streptococcus pyogenes'tir (A grubu streptococcus), strep boğazına neden olan bakteridir.
Enflamasyonu giderici, enfeksiyonu giderici ilaçların kullanılması, o bölgeye dışarıdan soğuk uygulamalar yapılması ağrı hissinin az olarak hissedilmesine yardımcı olacaktır" dedi.
Genellikle bademcik iltihabı veya strep boğaz hastaları için ameliyat bir tedavi seçeneğidir. Son bir yılda en az yedi bademcik iltihabı veya strep vakası (veya son iki yılın her birinde beş veya daha fazla vaka) varsa, bademcik ameliyatının sizin için bir seçenek olup olmadığı konusunda doktorunuzla konuşabilirsiniz.
Virüs kaynaklı enfeksiyonlarda boğaz ve bademciklerde beyaz lekelerin görülme ihtimali çok düşük iken, bakteriyel enfeksiyondan farklı olarak; Öksürük, Burun akıntısı, burun tıkanıklığı, Ses değişiklikleri görülür.
Bademcik enfeksiyonlarının en yaygın nedeni virüslerdir. Vakaların yaklaşık olarak %15 ila 30'unda ise durum bakteri kaynaklıdır. Bu olgularda, etken mikroorganizma çoğu zaman streptokok isimli bakterileridir.
Uzmanlar dondurmanın su ile beraber tüketildiğinde boğaz enfeksiyonu sıklığının azaldığını belirtti. Kavurucu sıcaklarda serinlemek için en çok tercih edilen şüphesiz ki dondurma olduğunu ifade eden uzmanlar, “Dondurma doğru şekilde tüketildiği takdirde herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz.
Bademcik taşları; besin kalıntıları, mukus ve bakteri birikimi gibi nedenlerle bademcikler üzerinde oluşan sert yapılı birikimlerdir. Bazı durumlarda herhangi bir rahatsız edici semptoma neden olmazken, bazı bademcik taşlarında ise ağrı, boğazda tahriş, yutkunma güçlüğü, ağızda kötü koku gibi sorunlara yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri