Atlar 20-30 sene yaşar, bazı kısraklar 15 yaşına kadar doğurur. On bir ay gebe kalır ve bir yavru doğururlar.
İyi bakılmış her hayvan belirlenen yaş skalasının üzerinde yaşayabilir. Örneğin, İngiltere'de doğan 'Yaşlı Billy' adlı at, en uzun yaşayan at olarak kayıtlara geçmiştir. Bu at 62 yıl yaşamıştır. Bir atın yaşı veya ömrü 25 ila 30 yıldır.
Dünyanın en yaşlı atı, İngiltere'de yaşıyor! Shayne isimli 51 yaşındaki safkan at, ömrünün büyük çoğunluğunu bir harada özel bakımla geçirmiş. Atların ortalama ömür süreleri 20-30 yıl arasında olmasına rağmen İngiltere'nin doğusundaki Essex bölgesinde tam 51 yıldır yaşayan Shayne isimli at görenleri hayrete düşürüyor.
Belirttiğimiz gibi atların gebelik süresi 11 aydır. Bazı kısrakların 15 yaşına kadar doğum yaptığı da görülmektedir. Her gebelikte atlar sadece 1 yavru dünyaya getirirler.
Kısraklarda ikizlik azımsanmayacak kadar çok gözlenmektedir. Üçüzlük yok denecek kadar azdır.İkizlik kısraklarda istenmeyen bir durumdur. %80'i gebeliğin ileri dönemlerinde abortla(yavru atma)sonuçlanır.Abortla sonuçlanmayan durumlarda ise taylar ölü veya çok zayıf yaşama gücü az olarak doğarlar.
İlgili 29 soru bulundu
Yapılan çalışmalarda İstatiksel olarak; %43 kısrak 9. günlerde %93 kısrak 15.günlerde %97 kısrak 20.günlerde ovulasyon gerçekleştirir.
Atlarda yorgunluk hissi bulunmuyor. Bu da bazı atların kendilerini öldürene kadar koşmalarına neden oluyor. Bu duruma da "at çatlaması" denmekte.
Dilbağı koşu esnasında dilin nefes borusuna kaçıp nefes alıp vermesini zorlaştıracak durumu engellemek için kullanılan bir aksesuardır. TJK tarafından deklare edilmeyen bir diğer aksesuar MEKSİKA BAĞI'dır. Bu bağ dilbağına gerek kalmadan tamamen atın ağzını kapatarak burnundan nefes almasını sağlayan bir düzenektir.
Dalakta görülen anomaliler
Sığır, domuz ve atlarda rastlanmıştır. Dalakta hipoplasi; Dalağın doğuştan küçük oluşudur. Midilli ırkı atlar ile domuz ve tavşanlarda rastlanır. Dalağın kenarlannın çentikli oluşu; Bu duruma köpek, at ve domuzlarda oldukça sık rastlanır.
Sürekli aynı kişinin bindiği bir ata başka bir kişi binerse, at farklılığı hisseder, ona göre de farklı davranır. Duygusal anlamda at sahibini tanır. Ata binen kişi sinirliyse, at da huzursuz oluyor.
Atların erkeğine aygır, dişisine ise kısrak adı verilir.
Tek toynaklılar (Perissodactyla) takımının, Atgiller (Equidae) familyasının tek mevcut cinsi olan Equus cinsine ait bir memelidir. Erkeğine aygır, dişisine kısrak, yavrusuna tay, yumurtaları çıkarılmış, iğdiş edilmiş olana da beygir denir.
Dizgin, binek hayvanlarını kontrol etmek için binicinin tuttuğu ip veya kayış. Hayvanı önden çekmek için kullanılan ipe ise yular denir. Kontrol ipi (yular ya da dizginler) atın başlığını, gem yoksa çene altından, gem varsa gemin çene ve dile baskısını kontrol eden mekanizmasının iki yanından çeker.
Genellikle dinlenme uykusunu ayaktayken gerçekleştiren atlar yere yan yatarak uyuduklarında derin uyku evresine geçerler. Ayakta uyku atlar için daha tedbirli bir durumdur. Bu nedenle huzursuz ya da güvensiz bir yerde olduğunu hisseden atlar da dinlenme amacıyla ayakta uyumayı tercih edebilirler.
Köprücük kemiği bulunmaz. Dolayısıyla atın omurgası ön bacaklara kemikle değil, bir kas dokusuyla bağlıdır. Bu kas dokusu atın bir yandan diğer yana hareketini sağlar.
Evcil atlar, sahiplerini hiçbir zaman terk etmezler. 25 'ten fazla türü olan bu sadık dostlarımız atlar hiç yorulmadan bizi kilometrelerce uzağa taşıyabilirler. Atlar, tarih boyunca insana en çok yardımcı olmuş hayvanlardır.
Bazı insanlar, atın toynağına nal çivilemenin canlarını acıtıp acıtmadığını merak ediyor. Missouri Extension Üniversitesinden alınan bilgiye göre, toynak duvarında kan damarı veya sinir yok, bu nedenle nal düzgün bir şekilde çivilenirse acı vermiyor.
Atlar küser mi, ağlar mı, üzülür mü? Atlar küser, ağlar, üzülür. Geçileceğini anlar mesela. Yarışın heyecanını senden önce o yaşar.
Kendi ağır gövdelerine ek olarak üzerlerine binen insan ve yüklerin de ağırlığı ile, kırılmış veya çatlamış bir kemiğin tam anlamıyla iyileşmesi çok zordur. Bu nedenle birçok durumda ayağı sakatlanan bir at, sahibine yük olmasın diye öldürülmektedir.
Kepek, Şeker pancarı, Pelet Karışımı (pelet, buğday), Yulaf, Arpa, Chaffed (kıyılmış saman) ve Vitaminler atların beslenmesini desteklemek için kullanılır. Tahıl çoğunlukla atın ağırlığını arttırmak için kullanılır.
Atlarda safra kesesi bulunmamaktadır dolayısı ile karaciğerde üretilen safra direkt olarak ince bağırsağa akarak yağların sindirimine yardımcı olur.
Katır (Equus mulus) erkek eşek ile dişi atın (kısrak) çiftleşmesiyle meydana gelen ve çoğu kez kısır olan melez hayvan. Erkek at (aygır) ile dişi eşek çiftleşirse bardo veya ester denen, at görünümünde ama eşek iriliğinde bir melez ortaya çıkar. Bardo, attan çok katıra benzer ancak eşeğin bütün zayıflıklarını taşır.
Dışkı yeme fizyolojik ve psikolojik çeşitli sebeplerle olabilir.Atın rasyonunda yeterli vitamin ve mineraller bulunmuyorsa yani beslenme dengesizliği ve yetersizliği durumlarında görülebilir. Uzun süre ahırda kalan ve sıkılan atlarda bir davranış bozukluğu olarak ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri