Birleşik kelimeler meydana gelirken bazen kullanılan sözcükler gerçek anlamını kaybederek şekil alabilir. Farklı koşullara uyum sağlayarak ortaya çıkan birleşik kelimelerden biri de çoklu zekâ birleşik kelimesidir.
zekâ, 4 karakter ile yazılır. Ayrıca, z harfi ile başlar, â harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'z', 'e', 'k', 'â', şeklindedir. zekâ kelimesinin tersten yazılışı âkez diziliminde gösterilir.
ters yüz etmek, 14 karakter ile yazılır. Ayrıca, t harfi ile başlar, k harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 't', 'e', 'r', 's', ' ', 'y', 'ü', 'z', ' ', 'e', 't', 'm', 'e', 'k', şeklindedir.
Fildişi doğru yazılışı bitişik şekilde olmalıdır. Fildişi sözcüğü ayrı yazıldığı takdirde yazım yanlışı meydana gelir. Fildişi sözcüğünün doğru yazımı TDK'ye göre “fildişi” şeklinde ve bitişik olmalıdır.
Dörtnala kelimesinin nasıl yazıldığı TDK tarafından gösteriliyor. Dörtnala kelimesi pek çok kişinin yazım hatası yaptığı kelimelerden biridir. TDK'ya göre dörtnala kelimesi her zaman bitişik yazılması gerekiyor.
İlgili 24 soru bulundu
Ancak geri zekâlı doğru yazılışı ayrı olması gereken bir kelimedir. Geri zekâlı TDK tarafından ayrı yazılması gereken kelime grupları içerisinde yer alır. Doğru ve yanlış kullanım şekilleri aşağıdaki gibidir: Gerizekâlı (yanlış kullanım)
Sivri zeka akıllı olduğu düşünülen ve hızlı şekilde problem çözebilen kişiler için kullanılmaktadır. TDK Sözlük Anlamı Nedir? Bu sözcüğün TDK tarafından belirlenmiş anlamı, problem çözme becerisi yüksek ve diğer fertlerden farklı çözümleri aklına getirebilen kişi olarak belirlenmiştir.
“Duygusal Zekâ (EQ)” adını verdikleri bu yeni kavram; kişinin kendisinin yanı sıra başkalarının duygularını da gözleme yeteneği, onları ayırt edebilme ve bu bilgiyi düşünce ve davranışlarına rehber olarak kullanabilme olarak tanımlanmaktaydı.
Yapay zekâ (YZ, İngilizce: Artificial intelligence, AI), insanlar da dahil olmak üzere hayvanlar tarafından görüntülenen doğal zekânın aksine makineler tarafından görüntülenen zekâ çeşididir.
Empati: Başkalarının nasıl hissettiğini anlama yeteneğidir ve duygusal zeka için oldukça önemlidir. Ancak empati başkalarının duygusal durumlarını anlamaktan daha fazlasıdır. Ayrıca, onlara verdiğiniz yanıtları da içerir. Motivasyon: İç motivasyon diğer önemli duygusal zeka becerisidir.
Entelektüel zekanın iki büyük göstergesi var. Birincisi, edebi, sosyal ve siyasal meselelere kendiliğinden ilgi ve merak duyma. İkincisi ise edebi, sosyal ve siyasal meselelerde konuşurken/yazarken iyi bir performans gösterme.
Yeni sorunları karşılayarak uygun çözümler bulmak amacıyla, zihnin tüm ögelerini amaca uygun kullanabilme yeteneği ya da gücü.
Kıvrak zekâ aslında, çabuk kavrama veya kıvrak düşünme anlamıyla örtüşse de, kişinin karşılaştığı herhangi bir şey hakkında çabuk kavrayışa dayalı olarak, hızlı bir şekilde karar verme anlamındadır.
Zihni isminin anlamı ise şu şekilde; Zihinle, akılla ilgili.
Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Bilinçaltı bilinç dışı olmak ile birlikte kapsamındakilerin bilince çağrılabildiği zihin bölgesi, şuuraltı ve tahteşşuur anlamına gelmektedir. Bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı ise bitişik şeklinde olmaktadır.
Türk Dil Kurumu Alzheimer kelimesinin Türkçe karşılığını alzaymır olarak kabul etmektedir. Bu sebeple kelimenin Türkçe doğru yazılışı Alzaymır şeklindedir.
Bu üç ana grup dışında çok küçük sayıda oldukça ağır ve güç öğrenen öğrenciler de vardır. Bunlara bilindiği gibi "geri zekalılar" denir. Bu küçük sayıya eşit bir grup çocuk da oldukça ileri öğrenme düzeyine ulaşmıştır ki bunlara da "üstün zekalı" ya da "üstün yetenekli" çocuklar denir.
Özel yeteneklilik, İngilizcede "gifted" ve "talented" olarak, Türkçede ise genellikle "zeka" ve "yetenek" olarak iki ayrı kavram ile nitelendirilmektedir. Yeni anlayışlar ile zekâ ve yetenek ayrı ayrı değerlendirilmek yerine "özel yetenek" şemsiyesi altında değerlendirilmektedir.
Zekâ ya da ruh biliminde anlak, zihnin öğrenme, öğrenilenden yararlanabilme, yeni durumlara uyabilme ve yeni çözüm yolları bulabilme yeteneğidir. Başka bir deyişle anlak, zihnin birçok yeteneğinin uyumlu çalışması sonucu ortaya çıkan bir yetenekler birleşimidir.
Akıl, doğruyla yanlışı, gerçekle yalanı ayırt etme, olayları değerlendirme ve fırsatları değerlendirerek karar verme yeteneğidir. Zeka ise, olayları anlama, gerekli ilişkileri kavrama, yargılar oluşturma ve bu yargıları açıklayarak çözebilme yeteneğidir.
Eski anlayışa göre zekâ, doğumla birlikte belirlenmiş olan, sabit ve değiştirilemeyecek bir kavramken günümüzde birçok alt yetenekten meydana geliyor. Bu yetenekler doğuştan getirildiği gibi sonradan da kazanılır ya da geliştirilir.
Analitik zeka, diğer adıyla çözümlemeli öncelikli zeka türü, bir bütünü oluşturan parçaları tek tek analiz ederek bütün hakkında yorum yapmayı sağlayan zeka türüdür. Analitik zeka türü, olayları tümdengelim yöntemiyle çözümlemeyi ve sorunlara çözüm odaklı yaklaşmayı sağlar.
Sosyal zeka, başkalarıyla iyi geçinme ve sizinle işbirliği yapmalarını sağlama yeteneğidir. Bazen basitçe “insan becerileri” olarak adlandırılır. Durumların ve onları yöneten sosyal dinamiklerin farkındalığını ortaya koyar. Kişinin insan ilişkilerinde var olan etkileşim stilleri ve stratejileri hakkında bilgi verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri