Kuvertür çikolata tıpkı normal kalıp çikolatalar gibi benmari usulü ile eritilir.
Benmari usulü, kuvertür çikolata eritme işlemi için kullanılan yöntemin adıdır. İçi su dolu bir kap ocağa konulur ve üstüne daha küçük bir kap yerleştirilir. Kritik nokta, üstteki kap alttaki suya kesinlikle değmemelidir. Kaynamaya başlayan suyun buharı üstteki kaba koyacağınız kuvertür çikolatayı ağır ağır eritir.
Bu nedenle son derece yavaş şekilde eritilmelidir. Aksi takdirde lezzeti bozulur. ➢ Eriyen çikolatanın ısısı çikolata termometresiyle ölçülerek kontrol altında tutulmalıdır. ➢ Bitter çikolata 45 °C'yi, sütlü ve beyaz çikolata ise 40-45 °C'yi geçmeyecek şekilde eritilmelidir.
Kuvertür çikolata, profesyonel anlamdaki kullanımlar için tercih edildiğinden "Kuvertür çikolata yenir mi?" sorusu da akıllara gelebiliyor. Evet, kuvertür çikolata da diğer çikolata türleri gibi tüketilebiliyor.
Lindt çikolatasının tadı kolayca piyasadaki en iyilerden biridir ve onu Godiva yakından takip eder. Ghirardelli eritme gofretleri kolayca erir ve uzun süre erimiş halde kalır. Uzun bir süre! Ayrıca, eritilmiş pazardaysanız Beyaz çikolata, Ghirardelli'nin kusursuz.
İlgili 40 soru bulundu
Süt ya da tereyağı ekleyerek çikolata eritme
Bitter ve kuvertür çikolatalar için tereyağı, yine bitter ve damla çikolatalar için süt tercih edebilirsiniz.
kuvertür çikolatadan daha yumuşak olmasına rağmen halk dilinde inadına kuvertür olarak anılan çikolata çeşididir. kuvertür ile benzer görünüşe sahip olmasından ötürü karıştırılır. oysa bildiğiniz kokoline türkiye'de verilen isimdir.
Kuvertür çikolata tıpkı normal kalıp çikolatalar gibi benmari usulü ile eritilir.
Günde 100 gram çikolata tüketmek ideal bir miktardır. Ancak bir çikolatadan günde 100 gramdan fazla tüketmek hem zararlı, hem de kilo almanıza sebep olur. İçerisinde kakao bulunan (bitter) çikolataları tercih etmeniz daha faydalı olur.
Özellikle 16 derecenin altında saklanması gerekir ve kuvertür çikolata yüksek sıcaklıkta yağını saldığı için kolayca bozulur. Çikolatanın bozulmasını engellemek için serin bir ortamda saklanması ve sıcak yaz günlerinde buzdolabında kaldırılması gerekir.
Eritilen Çikolatanın Donmaması İçin Ne Yapılır? Çikolatayı erittikten sonra üzerine kapak kapatın ve ocağın üzerinde bekletmeye devam edin. Ocak kapalı olsa da, oda ısısıyla çikolata donmadan durabilir. Çikolatayı plastik bir spatula ile karıştırmak da donmasını önlemenin yollarından biridir.
Benmari yönteminin yanı sıra kuvertür çikolata eritmek için daha farklı yöntemlerden de yararlanılabilir. Mikrodalga kullanarak eritmek bu yöntemlerden biridir. Mikrodalga içerisine konulmaya uygun bir kap içerisine çikolataları doldurmak ve 50 derece sıcaklıkta yavaş yavaş erimeye bırakmak da denenebilir.
genellikle yağın erimesi ile çikolata yüzeyi beyazlar ama halen tüketilebilir.
Kuvertür çikolata genellikle temperlenerek ve çikolata kaplı tariflerde kullanılır. Daha yüksek oranda kakao yağı içerdiğinden, kek veya kek gibi eritilmiş çikolata gerektiren tariflerde farklı kullanılabilir. Özellikle pastacı şefler kek ve pasta tariflerinde ve temperleyerek kuvertür çikolatayı kullanırlar.
Benmari usulü eritilmiş çikolata yapımı sırasında bu çikolatanın sertleşmesinin en önemli nedeni çikolatanın içerisinde yanlışlıkla su girmesidir. Çikolatanın bulunduğu kâsenin içine su girdiğinde bu erime sırasında çikolatanın formunu bozacaktır.
Kullanacağınız çikolataları kırıp büyük bir cezve veya tavaya alın üzerine ısıttığınız sıcak sudan biraz ekleyin üzerini geçmesin. Sonra cezvenizi ocağa alın ve karıştırarak eritin çikolatalarınızı. Kıvamını ne kadar sıvı istiyorsanız ona göre azar azar sıcak su ilave edin.
Ne kadar yerseniz yiyin, 10 kilogramı aşmamaya çalışın. Zira 10 kilodan fazla çikolata yemek, zehirlenme ve ölümle sonuçlanabiliyor.
Çikolata iki nedenle reflüye yol açar. Birincisi özellikle de aç karnına ve çok miktarda tüketildiğinde yemek borusu ve mide arasındaki kapak düzeneğini gevşetmesi, ikincisi ise kendisi tek başına reflü nedeni olan bol kafein içermesidir.
Bitter çikolata kararında yendiğinde kilo aldırmaz, aksine yağ yaktıran bir özelliği bulunmaktadır. Tokluk hissini arttırması, kan şekerini dengelemesi gibi özellikleriyle de diyete katkı sağlar. Bu nedenledir ki 7 günlük bitter çikolata diyeti denilen ve yağ yakmayı sağlayan bir diyet türü bile vardır.
Isıya dayanıklı bir kabı tencereye oturtun. İçerisine hiçbir şekilde su girmesin ve tencerenin tabanına temas etmeden su ile temas edecek boyutta bir kap olmasına dikkat edin. Çikolatayı kabın içerisine koyarak erimesini bekleyiniz. Daha sonra çikolata sosunuzu istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.
Kileriniz veya dolap koşullarınız yüksek nem veya 21 derecenin üzerinde bir sıcaklık içeriyorsa, tüm çikolatanızı buzdolabına veya dondurucuya koyun. Buzdolabında üç ila altı ay dayanır, ancak altı aydan daha uzun süre saklanması gerekiyorsa dondurucu kullanılmalıdır.
Beyaz çikolata için de benmari usulünü tercih edebilirsiniz. Hassas özellikteki çikolatayı sürekli olarak takip etmeye ve eridiği anda ocağın altını kapatmaya özen göstermeniz önemlidir. Mikrodalga ile eritme yöntemi de beyaz çikolata için ideal bir seçenektir.
Sütlü çikolata seçeneği ile yer alıyor. Çikolata şelalesi çikolatasını kullanmadan önce ayrıca eritmeye gerek kalmıyor. Belçika çikolatası ve İsviçre çikolatası tatları baz alınarak hazırlanıyor. Bu çikolataların içerisinde yer alan krema kıvamı kullanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri