Sulama mevsim şartlarına göre yapılır, ancak maydanoz aşırı suya hassastır. Su fazla göllenirse bitkiler sararır, suyun tarlada uzun süre kalması durumunda ise ölürler.
Kavanozda hava almayan maydanozlar buzdolabında çok daha uzun süre taze kalacaklardır. ·İsterseniz maydanozlarınızı koyduğunuz kavanozun dibine sadece sapların ıslanacak kadar su doldurup bu şekilde kaldırabilirsiniz. Sapları suyla temas eden maydanozlar da uzun süre canlılıklarını koruyacaklardır.
Bakımı oldukça kolay sayılabilecek bitkilerden olan maydanozun saksısını sabah güneşi gören bir yerde muhafaza edin. Toprağının asla kurumamasına dikkat edin. Haftada 2 ya da 3 kez püskürtme yöntemiyle sulamanız yeterli olacaktır.
Maydanoz, güneşli veya yarı gölge alanları sever. Bunun yanında toprak seçimi de önemlidir, maydanoz hafif nemli ve humuslu toprağı sever.
Maydanoz sulak olan, humuslu ve rutubetli ortamları sevmektedir. Bu sebeple maydanoz tohumunun suyu eksik edilmemelidir. Fakat sularken aşırıya da kaçılmamalıdır. Az miktarda her gün sulama yapılabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Sulama mevsim şartlarına göre yapılır, ancak maydanoz aşırı suya hassastır. Su fazla göllenirse bitkiler sararır, suyun tarlada uzun süre kalması durumunda ise ölürler.
İlk ekim işleminden sonra, toprak yeterince nemli değilse, sprey şişesiyle toprağı sulayarak nemlendirebilirsiniz. Maydanoz saksısını, sabah güneşi alan bir yere konumlandırın. Sulama: Maydanoz toprağı hep nemli kalmalıdır. Ancak aşırı sulamadan da korunması gerekir.
Maydanozlar için çok derin olmayan saksılar seçebilirsiniz. Altında drenaj delikleri bulunan bir saksı almanız da uygun olacaktır. Yeriniz yoksa ya da az bir miktar maydanoz yetiştirmek sizin için yeterliyse ufak saksılar tercih edebilirsiniz.
On-oniki adet taze yeşil maydanoz (saplarıyla beraber). Maydanozun yapraklarının sararmamış olmasına dikkat edilmelidir. Yaprakları sararmış maydanoz kullanılmamalıdır.
Mutfakta pek çok şekilde kullanılan maydanoz, yetiştirilmesi çok kolay olan bir bitkidir. C vitaminleri ve antioksidan maddeler bakımından zengin olan maydanoz saksıda, ev ortamında yetişebilen bir sebzedir.
Maydanoz Yetiştiriciliğinde Sulama, Maydanoz Çok Su İster mi? Maydanoz, üretim dönemi boyunca toprak ve hava nemine duyarlı bir sebzedir. Maydanozun çimlenme ve gelişme sürecinde toprakta yeterli miktarda nem olması önemlidir.
Eminim bir çoğumuz maydanozu severek tüketiyoruz. Ben eskiden evime haftada iki bağ alırdım. Son yıllarda balkonumda saksıda yetiştirmeye başladım. evimde her zaman hazırda taze maydanoz bulunmuş oluyor.
Maydanoz tohumlarının ekilmesinden sonra ne zaman filizleneceği herkesin merak ettiği sorudur. Maydanoz tohumlarının çimlenmesi ortalama 3 veya 4 haftayı bulabilmektedir. Saksıda maydanoz yetiştiren kişiler toprak nemine dikkat etmesi gerekmektedir.
Kısa sürede bozulmaya başlayan yeşillikler, sulu ve nemli kaldığında çürüme özelliği gösterir. Marul, maydanoz, nane ve ıspanak gibi hassas yaprakları olan yeşilliklerin kuru şekilde dolapta muhafaza edilmesi uygun görülür.
Maydanozları yıkamadan sap kısmını bütün bağ olarak keselim. Temiz ve kuru cam kavanozlara sapları aşağı gelecek şekilde koyulur ve kapağını iyice kapatılır. Buz dolabında saklayalım, yaklaşık 1 hafta taze kalıyorlar.
Doğradığınız maydanozları buzdolabı poşetlerine veya kilitli poşetlere koyduktan sonra, buzluğa yerleştirin. Kilitli poşetin üzerine tarihin yazılı olduğu bir etiket yapıştırabilirsiniz. Maydanozları bu şekilde buzlukta veya derin dondurucuda aylarca muhafaza edebilirsiniz.
Maydanoz tüm yeşil bitkilerde olduğu gibi serin bir ortama ihtiyaç duyar. Bu sebeple mümkün olduğunca serin bir ortamda saklanması gerekmektedir. Kısa süreli muhafaza durumlarında buzdolabı işimizi görse de uzun süreli olarak buzluk ya da derin dondurucu gerekmektedir.
Çiçekler topraktan yeteri kadar besin alamadığı zaman yapraklarında sararma gibi belirtiler gösterir. Bu durumda kesinlikle çiçeklerinize besin takviyesi yapmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra toprak değişimi de yapabilirsiniz. Yetiştireceğiniz her çiçeğin su, ışık ve hava ihtiyacı çeşitlerine göre değişmektedir.
Ayrıca bozulan taze fasulyenin kokusu da farklıdır. Marul, roka, maydanoz, semizotu, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeleri alırken özellikle yeşil, canlı ve diri olanları tercih etmelisiniz. Eğer bu sebzelerin rengi solduysa, yaprakları diriliğini kaybetti ise tazeliğini yitirdiği düşünülmelidir.
Her bölgenin bitkisi: Maydanoz
Yarı gölge alanları daha çok sever ve soğuğa dayanıklıdır.
Maydanoz çabuk büyüyen ve belli büyüklüğü alınca biçilen bir bitkidir. Bu yüzden her biçim sonrası yeniden gübrelenmesi gerekir. Devamlı yeşil aksam meydana getirdiğinden, maydanozun gübrelenmesinde azotlu gübreler fazla kullanılır. İlk toprak hazırlığında fosforlu, potaslı ve azotlu gübreler beraberce verilir.
Maydanoz tohumunun en ideal ekim zamanı Mart ayı sonu Nisan, Mayıs aylarıdır. Yaz ayları içinde de ekimi yapılabiliyor.
Ağustos-Eylül ayları arasında, beyaz renkli çiçekler açan, kazık köklü, 30–100 cm boylarında, iki yıllık otsu bir bitki. İlk yıl bir yaprak rozeti, ikinci yıl ise bir gövde meydana getirir.
Maydanozunun bulunduğu saksıyı gündüz güneş gören bir yere koyabilirsiniz. Maydanozun yetişmesi için 20 derece bir sıcaklık yeterli olacakken sürekli güneş görmemesine dikkat edin. Bu yüzden çok fazla güneş altında bırakmayın daha çok güneşi dolaylı olarak gören bir yere yerleştirebilirsiniz.
İşte evinizde, saksı içerisinde nasıl maydanoz yetiştirilir sorusuna dair tüm cevaplar.. Maydanoz hangi toprakta yetişir? Maydanoz, köklerini en rahat iyi hava almış, gevşek toprakta salar. Bunu sağlamanın en iyi yolu, toprağınızın bir kısmını torf diğer kısmını da besinli topraktan oluşturmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri