Doğumdan sonra yavru zarlarının atılamaması durumu sığırlarda % 5-40 oranında görülmektedir.Doğumu takiben 24 saat içinde atılamayan zarlar patolojik ve anormal olarak kabul edilmektedir. Başlıca sebepleri güç doğumlar,ikiz doğumlar,kalsiyum-fosfor dengesizlikleri,stres faktörleri sayılabilir.
Tedavi veteriner hekimin kararıyla ve müdahalesiyle mümkündür. Bazı uzmanlar elle müdahaleyi, bazı uzmanlar ilaçla müdahaleyi, bazıları ise bu ikisinin kombinasyonlarını tercih edebilirler. İlaçla müdahale rahim kasılmalarını arttırmak, antibiyotikli ilaçların rahim içine ve adele içine uygulanmasını sağlamakla olur.
Doğumdan sonra doğum zarı, eşi düşmeyen ineğe, yağ ile şeker pişirilip ılık halde ineğe içirilir. Tohumluk olarak bırakılan salatalığın tohumları alınır. Kabukları soyulmadan ineğe yedirilir. Hayvanlar nazara karşı zayıftırlar bu nedenle nazara karşı tedbir amacıyla ahırlara içi çiçek dolu bir tas asarlardı.
Rahim içi yavru ve yavru suları ile dolu olduğundan, karın boşluğunda işkembeyi sıkıştırmış, böyle olunca da işkembenin hacmi daralmıştır. Tabii ki kuru madde alımının yanısıra enerji alımı da düşmüştür. Doğuma yakın günlerde ineğin iştahı azaldığı gibi, su tüketiminde de azalma söz konusudur.
doğumdan sonraki 2 saat içinden düşecektir. Plasentayı tutup asla çekmeyin.
İlgili 28 soru bulundu
Koyunlarda reprodüktif sistemin ultrasonografik muayenesinde transvajinal yöntemin uygulandığı çalışmalar mevcuttur. Bu amaçla hayvan ayakta veya sırtüstü pozisyonda zapturapt altına alınır (Şekil 1). Bu yöntemle 25-85. günler arasında gebelik tanısı yapılabilmektedir.
KIZGINLIK BELİRTİLERİ
Koyunlar meleyerek erkek koyunun yanına sokularak veya birbiri üzerine atlayarak kızgınlığı belli ederler. Bu dönemde ferç şişmiştir, çora akıntısı gelir ve sık sık idrar yapar.
İştahsızlık para, zaman ve bazen hayvan kaybı ile sonuçlanabilecek olan önemli bir belirtidir. Tedavi asıl hastalığı bulmak ile mümkündür. Hastalığın durumuna göre işkembe uyarıcıları, vitamin-mineral, izmineral takviyeleri, antibiyotikler kullanılarak tedavi edilebilir.
Ağuz özel bir yiyecektir. Yeni doğum yapmış ineğin ilk üç gün sağılan sütünden yapılır. Çok faydalıdır. Doğumdan sonra ilk gün sağılan 1 lt süte 1 su bardağı normal süt katılır.
Son atmama hayvanların doğumdan sonraki ilk 6 saat içerisinde yavru zarlarına yani halk dilinde eş dediğimiz yavru zarından dışarıya bırakamama olayıdır. Son atmama, rahimden dışarıya bırakamama olayıdır. En önemli nedeni kuru dönemde yapılan hatalardır.
Doğumdan sonra yavru zarlarının atılamaması durumu sığırlarda % 5-40 oranında görülmektedir.Doğumu takiben 24 saat içinde atılamayan zarlar patolojik ve anormal olarak kabul edilmektedir. Başlıca sebepleri güç doğumlar,ikiz doğumlar,kalsiyum-fosfor dengesizlikleri,stres faktörleri sayılabilir.
Dursun, “Normal şartlarda bebeğin eşi (plasenta) vajinal doğumdan sonra 30 dk içinde kendiliğinden ayrılır, sezaryen sırasında da plasenta kolaylıkla doktor tarafından rahimden kolay bir manevra ile ayrılı ve rahim kasılarak kanamayı durdurur.
Leptospiroz yönünden problemli bir bölgedeysek, doğuma üç hafta kala inek tek enjeksiyonla Leptospirosis'e karşı aşılanmalıdır. Gebeliğin son üç haftası ineğin en kritik dönemidir. Son yirmi bir gün için ” geçiş dönemi yemlemesi” uygulanmalıdır.
doğum yapalı 5 gün olmuş çok büyük bir hata metritten ineğin ölme riski bile var. sonunu atamayan ineğin eşi 48 saat sonra alınmalıdır. ama doğum yapan inek 5-6 saat içersinden eşini atamazsa ona eşini atmaya yardımcı olacak 2 iğne var onların alınıp kullanılması lazımdı.
Hinduizm'de inekler uğurlu ve kutsal sayıldığı için de saygı görür çünkü tüm kainatın anası olan Devi'nin yani Tanrıçanın sembolü sayılırlar ve Hindularda Tanrı sayısı akıl almaz derecede çoktur.
→İneklerin sevmediği element: Azottur.
Tedavinin yanı sıra hayvana şekerli su, melas, patates, şeker pancarı, şeker ve pekmez verilmesi yararlı olur.
Bazen sütün tadı tuzlu olabilir. Bu durum laktoz ve klorür miktarları arasındaki dengenin bozulduğunun işaretidir. Klorür miktarı laktasyon sonlarına doğru ve özellikle meme enfeksiyonunda (mastitis) artış göstermektedir. kokusunda değişikliklere neden olmaktadır.
KIZGINLIK, GEBELİK VE İKİZ DOĞUM
İnek gebe kaldıktan sonra hormonların etkisi ile yine süt verimi azalır. Bu azalma gebeliğin 5. ayında kendini hissettirir, gebeliğin son döneminde süt verimi dikkate değer derecede düşer.
Parazit istilası, besleme hataları, enfeksiyöz hastalıklar yani bakteri ya da virüslerin sebep olduğu hastalıklar, sıcaklık stresi başta olmak üzere her türlü stres, ağız içindeki yaralar, diş bozuklukları, yutmayı önleyen problemler “iştahsızlık” ile karşımıza çıkarlar.
Kuzu ve koyunlarda iştahsızlık verim ve hayvanın sağlığı yönünden olumsuz etkilere sahiptir. Koyunlarda iştahsızlık nedenleri birden fazla etkenden dolayı olabilmektedir. Yemin türü, bakteri ve parazitler, yaşadığı ortam gibi birçok unsur koyunlarda iştahsızlığı tetiklemektedir.
C vitamininden zengin taze meyve ve sebzeler tüketmeye özen gösterin. Tatları ve renkleri iştah açacaktır. Çinko ve B vitaminlerinden zengin yağsız et, deniz ürünleri, fındık, badem, bitki tohumları ve tam tahıl ürünlerinin tüketimi de iştahı artırır. Sağlıklı yağlar içeren avokado, fındık ve zeytinyağı kullanın.
Caprovit Sheep her yaş ve cinsteki koyunlar ve kuzular için formüle edilmiştir. Özellikle entansif (yemlenen) koyunlar, kuzular ve koçlar için ideal bir formüle sahiptir.
Koyun-Koç ProPremiksi, içerdiği kaliteli bitkisel protein kaynakları ve zengin vitaminler ve mineraller (organik) sayesinde koyunlarda yumurta sayısını ve kalitesini, koçlarda ise sperm sayısını ve kalitesini artırarak ikiz ve çoğuz gebelik oranlarını yükseltir.
Üreticiler için koyunların çiftleşme dönemine gelmesi çok önemlidir. Bu sayede kuzular ele alınır. Avrupa'daki koyun cinsleri ülkemizdeki koyun cinslerine göre çok daha erken koça gelirler. Avrupa'da 7-8 aylıkken koyunlar çiftleşmeye başlar ve 12-13 aylıkken ilk yavrular alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri