Türkçe İngilizce sözlükte arama yapmak için ise tıklayabilirsiniz. (i). (Hindu dininde) can, ruh, nefes.
hinduizm inancına göre ölümsüz ruh. insanın özü,her şeyin özü.
Buna göre en yüce güç Brahman'dır ve bireyde parçalara ayrılmış halde yaşamaktadır. Bireyde bulunan Brahman'a 'Atman' adı verilir. Bu anlamda çokluktan söz edile- mez. Vedalarda yer almayan bu anlayış Upanişadların genelinde hâkim olan bir düşüncedir22.
Hint geleneğinde Mutlak, “Brahma” BRH (güçlü kuvvetli) evrensel ruh, her şeyin öz varlığı olarak kabul edilir, sonsuz ve ölümsüzdür, her yerde ve her şeydedir. Atman ise her şeyin ve herkesin özünde bulunan Brahman'dır.
Hinduizm'de ve yoga felsefesinde nirvana, kişinin yeryüzünde tekrar doğma ihtiyacından kurtulacak derecede gelişmiş, olgunlaşmış olması anlamında ele alınır.
İlgili 34 soru bulundu
Sihizm (Pencapça: ਸਿੱਖੀ; Sikkhī, Pencapça telaffuz: [ˈsɪkːʰiː], kökeni Pencapça: ਸਿੱਖ, çev. 'öğrenci', 'arayıcı' ya da 'acemi'), Hint yarımadasının Pencap bölgesinde MS 15. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan tek tanrılı bir dindir.
Hinduizm batınî, yani ezoterik bir dindir. Bu inançta kişi, benliğine içkin olan mutlak hakikati kişisel olarak tecrübe eder, bu tecrübede birey; kendinin, sonsuz farklı ruhun ve Tanrı'nın birlik halinde olduğu idrakına sahip olur. Hinduizm'in başlangıcı belli değildir ve kayıtlı tarihten öncesine kadar uzanır.
Brahmanlar, prensip olarak bir yaratıcıya inanırlarsa da, Peygamberlere inanmazlar. Bâtıl inançlarına göre Brahma, en olgun ve hep sükut eden bir ilah olup, her şeyin aslıdır. Fakat bu ilah, diğer iki ilah vasıtası ile işlerini yapar. Bunlardan biri Vişnu, diğeri Siva'dır.
Brahman, Hint felsefesi geleneğinde, hem içkin hem de aşkın olan ve hem evrende hem de kendisinde var olan en yüksek varlığa kendinden kendine birleşmenin nihai ve en yüksek hedef olarak addedildiği dünya ruhudur.
Alimler sınıfına mensup olan kimse anlamına gelmektedir. Bu kelime evrenin ruhu ve mutlak varlık sözcüklerinden türetilmiştir. Brahman kelimesi ilk kez Mehmet Bahaettin'in Yeni Türkçe Lugat eserinde geçmiştir. Türkçe'de bu kelimenin anlamı bu basamaktan olan kimse demektir.
Sihizm (Pencapça: ਸਿੱਖੀ; Sikkhī, Pencapça telaffuz: [ˈsɪkːʰiː], kökeni Pencapça: ਸਿੱਖ, çev. 'öğrenci', 'arayıcı' ya da 'acemi'), Hint yarımadasının Pencap bölgesinde MS 15. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan tek tanrılı bir dindir.
Samsara ya da saṃsāra (Sanskrit: संसार; Tibetçe: khor wa; Moğolca: orchilong), Sanskrit kökenli modern dillerde birincil olarak "dünya" anlamında kullanılır. Hinduizm, Budizm, Jainizm, Sihizm dinlerinde reenkarnasyon ya da yeniden doğum döngüsünü anlatan bir kavramdır.
Mokşa özgürlük, kurtuluş anlamına gelir. Moksha aynı zamanda yeniden doğuştan veya saṃsāra'dan kurtuluş anlamına gelen bir kavramdır. Bu kurtuluşa kişi yeryüzündeyken (jivanmukti) veya eskatolojik olarak (karmamukti, videhamukti) ulaşılabilir. Mokşa inancı Hinduizm, Budizm ve Caynizm de mevcuttur.
Samsara, dünyadaki doğum-ölüm-yeniden doğuş döngüsünü ifade eder. Karma ise ruhun bu fasit dairedeki hareketini düzenleyen prensibin adıdır. Samsara inancı, dilimizde daha çok tenasüh ve ruh göçü kavramlarıyla ifade edilir.
Hinduizm'de Kutsal Kitaplar, Vedalar, Brahmanalar, Aranyakalar ve Upanişadlar olarak gruplandırılan onlarca ciltten oluşur. Kutsal Kitapların dili Sanskritçe'dir. Bunlara, vahyedilen veya ilham edilenler anlamında Sruti türü eserler denir.
Doğum ritüelinin temel amacı dünyaya yeni gelen insanı arındırmak ve kutsamaktır. Çünkü doğum mokşaya ulaşamamış, yani samsaraya tabi olmuş ruhun önceki yaşamından kalan kötü karmalarının sonucudur. Bu nedenle Hinduizm'de her yeni doğan insan kirli kabul edilir ve arınma için ritüel gerekir.
Hinduizm, Budizm ve Jainizm'de Karma; herhangi bir eyleminin veya düşüncenin sonucunun, her şekilde sadece o kişiyi etkilediğini ifade eder. Karma, Tanrı'nın ya da dünyada bir hâkimin hüküm vermediği, “ilahi bir lütuf” ya da “ceza” olmadan, kişinin kendini değerlendirdiği bir öğretidir.
Hinduizm'in temel tanrılarını Üçleme (Trimurti) olarak tasvir edilmiştir. Bunlar Vişnu, Şiva ve Brahma'dır. Araştırmada bu üç Tanrının yanı sıra diğer önemli Tanrı ve Tanrıçalardan Lakshima, Durga, Sarasvati, Krishna, Rama, Hanuman, Ganesha, Kali, Nandi, Ganga ve Budha isimli tanrılardan bahsedilmiştir.
Hindistan'daki hayvan tapımı, Antik Mısır'da olduğu gibi bütün canlı türlerini kapsamaz. Zira sadece şu hayvanlar tapım objesi kabul edilir: hörgüçlü inek/zebu, maymun/hulman ape, fil, Bengal kaplanı ve bazı yılanlar.
Hint dinlerindeki gelişmeler sonucu Hinduizm adını alan din, Brahmanların hakimiyet sağladıkları dönemde ise Brahmanizm terimi ile ifade edilmiştir. Günümüzde Hinduizm ve Brahmanizm terimlerinin birbiri yerine kullanıldığı bilinmektedir.
Yaratılışta yaratılışın efendisi konumundaki Prajapati, Vedik kahinler tarafından Mutlak Bir'in kişileştirilmiş hali olarak kabul edilmiştir. Özellikleri arasında “ölümsüzlük ve ölüm bahşeden” de vardır12. Ölüm ve ölümsüzlük yine karşıt şekilde ifade edilirken böylece varlık sahasına da çıkmışlardır.
Brahma (Sanskrit: ब्रह्मा), Hindu dininde yaratılışın tanrısıdır. Vişnu ve Şiva ile birlikte Trimurti denilen tanrı üçlemesini teşkil eder.
Sihizm'de karma-tenasüh öğretisi bulunmaktadır. Buna göre Tanrı'nın gerçek anlamda idrak edilememesi ve ihtirastan kaynaklı bencil davranışlar sergilenerek hakikatin ardındaki tekliğin görülememesi bireyi doğum-ölüm döngüsüne mahkûm etmektedir.
Hindu inancında inek kutsal kabul edildiğinden Hinduların büyük bölümü sığır kesmiyor ve etini yemiyor. Hindu milliyetçisi Hindistan Başbakan Narendra Modi, 2014'te iktidara geldiğinden bu yana birçok eyalette inek kesimine yasak getirildi.
Hindistan'ın Gujarat eyaletinde yerel parlamento Hayvan Koruma Yasası'nda yaptığı değişiklikle inek öldürmeye ömür boyu hapis cezası getirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri