Sarı bulgurla yapılan her yemek kolaylıkla esmer bulgurla da yapılmaktadır. Çiğköfte; etsiz çiğköfte yapımında esmer bulgur veya diğer adıyla çiğ köftelik bulgur tercih edilir. Bunun nedeni esmer bulgurun hemen yumuşaması ve lifli yapıda olmasıdır.
Çiğ köftelik bulgur, köftelik bulgurun boy olarak bir küçüğü ve en küçük olan bulgur çeşididir. Boyutunun küçük olması ve suyla yumuşayıp yoğrulmasının kolay olmasından dolayı çiğ köfte yapımında tercih edilir.
#13 Etsiz Çiğ Köfte (Cevizli)
Esmer bulgurdan çiğ köftenin lezzetine hayran bıraktıran bir başka tarifi daha! Malzeme miktarlarına ve baharatlarına tam ölçüde uyulduğu takdirde aynı lezzeti kendi mutfağınızda da yakalayabileceğiniz tarifi için buraya bakabilirsiniz.
Duru Bulgur "doğal" taş değirmende üretilen tek bulgurdur. Bulgur parlatma işlemi yapılmadan üretilir; bulgurun kepekli ve doğal yapısı korunur.
Esmer bulgur buğdaydan; sarı bulgur durum buğdayından elde edilir. Her iki bulgur türü de yemeklere lezzet vermektedir. Eğer sindirimi daha kolay bir bulgur tüketmek isterseniz; esmer bulgur önerilir. Esmer bulgurun glisemik indeksi daha düşük olduğu için diğer tahıllara göre daha sağlıklı olduğu ifade edilir.
İlgili 44 soru bulundu
Köftelik bulgurun bir boy küçüğü olan ince bulgur, sarı bulgur çeşitlerinin en küçük boylu olanıdır. Daha az suyla yumuşayıp daha kolay yoğrulduğu için genelde çiğköfte yapımında tercih edilir. Çiğköftenin yanı sıra köfte ve kısır yapımında da köftelik bulgurla birlikte kullanılabilir.
Esmer Bulgur ve Normal Bulgur Farkı
Esmer bulgur sarı bulgura göre daha yumuşaktır. Esmer bulgur hızla pişer ve çabuk dağılabilir. Sarı buğday ise daha geç pişer ve serttir. Esmer bulgur buğdaydan elde edilirken sarı bulgur işlenmiş buğdaydan üretilir.
Triticum Aestivum buğdaylardan üretilen bir bulgur çeşididir. Sarı bulgura göre yapısının daha yumuşak olmasından dolayı normal çiğköftelik bulgura oranla daha kolay yoğrulur ve çiğköfte yapımında çokça tercih edilir.
Etsiz çiğ köfte yapmak için esmer bulgur, soğan, limon suyu, salça, nar ekşisi ve zeytinyağı gerekir.
Esmer Bulgur İle Ekşili Nefis Kısır Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle esmer bulguru bir kaba alıp, üzerine ılık suyu ekledim streç film ile sardım. Onun yumuşamasını beklerken ben de yeşillikleri ince ince doğradım. Yeşilliklerin üzerine zeytinyağı ve nar ekşisi ekleyip karıştırdım.
Bir yoğurma kabına ince bulgur konur sıcak su ile ıslatılır ve 10 dakika beklenir. Sonra rendelenmiş soğan, rendelenmiş sarımsak, salça, zeytinyağı, tuz, karabiber, ince kıyılmış maydanoz ince kıyılmış nane, isot, nar ekşisi eklenerek yoğurulur.
Bulgurlar yoğurma kabına dökülür. Üzerine soğan ve domatesler rendelenir. Havanda dövülmüş sarımsaklar eklenip 10 dakika yoğurulur. 10 dakika sonra baharatlar, tuz, salça, su ve yağ eklenip en az 20 dakika daha yoğurulur. Tercihen 1 limon sıkılıp maydanozlar da eklenerek 5 dakika kadar yoğurulup şekil verilir.
Gerçek çiğ köfte rengini isottan almalı, isottan dolayı hafif siyahımsı olmalıdır. çiğ köfte yapımında hakiki çiğ köfte isotu kullananlar ve gerçek isotlu çiğ köfte sevenler iyi bilirler.
Çok fazla dağılmadan bir bütün halinde duruyorsa doğru bir şişirme işlemi olmuş demektir. Eğer şekil almayan yani cıvık bir kıvamda ise biraz daha bulgur ilave edip çok az kaynar su ilave edin.
Öncelikle bulguru bir kabın içinde sıcak su ile ıslatılır. Suyunu çekmiş ıslanmış bulgura sıvı yağ, sarımsak rendelenir ve diğer malzemeler koyulur ve güzel bir şekilde yoğurulur. Kıvamını almış çiğ köfteler kıvırcık serili tabağımıza şekil verilip (sıkılarak) kıvırcıkların üzerine koyulur. Limon ile servise hazırdır.
İnce bulgur köftelerin ve kısırların olmazsa olmazı bir malzemedir. Pilavlık bulgura kıyasla daha ince öğütülerek elde edilir ve çiğnemesi, hazmı kolay, lezzeti bir harika olur. Paketli satılan halinde ise adı kısırlık ya da köftelik bulgur olarak geçer.
NOT: 1 kg bulgurdan yaklaşık olarak 3 kg çiğ köfte çıkıyor. Dilerseniz yarım kg bulgurdan da yapabilirsiniz ancak yukarıda yazılı olan malzemelerin hepsinin yarısını koymanız gerekiyor.)
Yoğurmadan çiğ köfte yapımı için; öncelikle bir kap içine 1 su bardağı köftelik ince bulguru koyun. Bulgurun üzerine 1 su bardağı sıcak su döküp, karıştırın. Bulgurun üzerini kapatın. Suyunu çekip, şişene kadar 15-20 dakika bekletin.
Sarımsaklı Köfte İçin Malzemeler :
2 su bardağı ince bulgur.
6. İnce Köftelik (Çiğ Köftelik) Bulgur: Köftelik bulgurdan bir kademe daha ince olan; çiğ köfte yapımında, tatlılarda, çorba ve salatalarda kullanılan bulgur çeşididir. 7. Esmer Pilavlık Bulgur: Esmer bezostiye veya esmer golia buğdayından üretilen, sarı bulgurla arasında tatsal farklılık olan bulgur çeşididir.
Siyez Bulgurunun Besin Değeri
Her yiyeceğin besin değeri olduğu gibi siyez bulguru da kendine özgü besin değerine sahiptir. Siyez buğdayından elde edilen bulgurbesin değeri açısından oldukça zengin. Mesela, siyez bulgurunun 100 gramında 25 gram protein bulunuyor.
Eğer sindirimi daha kolay bir bulgur tüketmek isterseniz; esmer bulgur önerilir. Esmer bulgurun glisemik indeksi daha düşük olduğu için diğer tahıllara göre daha sağlıklı olduğu ifade edilir.
Çok yağlı olmadan bol yeşillik ve limon ile porsiyonuna dikkat ederek kısırlık bulgur yenmesi de diyette herhangi bir problem yaşatmaz. Bulgur pilavları arasında diyete uygun olan bir çeşidi de sebzeli bulgur pilavıdır. Sebzelerin hafiften pişirilmesi ile Bulgur da haşlanarak diyete uygun bir yemek yapılması mümkündür.
Sarı bulgur Anadolu'nun sert durum buğdayından oluşur. Bu yüzden rengi sarıdır. Fakat esmer bulgur, esmer bezostiye buğdayın oluşur. Bu yüzden de rengi esmerdir.
2- Bulgur yıkanmaz! Üretim aşamasında yıkanıp kaynatıldığı için ambalajlı bulgurun pişirilmeden önce yıkanmasına gerek yoktur. Ayrıca pirinç gibi suda bekletilmez. 3- Bulgur sanılanın aslına çok kolay hazırlanabilen bir besindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri