Atom, bir elementin kimyasal özelliklerini taşıyan en küçük yapı taşıdır. Atom, temel olarak bir çekirdek ve onun etrafında bulunan elektron bulutundan oluşur. Atom çekirdeği, elektrondan kütlece büyük iki temel parçacıktan; proton ve nötrondan oluşmaktadır.
Atomdan küçük, atomu da oluşturan maddeler. En çok bilinenleri, alt parçacıklardan (kuarklardan) oluşan proton, elektron, nötrondur. Yapısı tamamen keşfedilmemiş atomaltı parçacıklara örnek olarak foton (ışık), bozon, mezon, fermiyon, baryon ve graviton verilebilir.
Günümüzde kabul edilen en küçük parçacık, atom altı parçacıklardan biri olan elektrondur. Atomaltı parçacıklar da elbette gelecekte parçalanarak belki de daha ufak parçacıklar keşfedilebilir.
En basit atom kimyasal olarak H sembolü ile gösterilen Hidrojen atomudur. Hidrojen atomunun çekirdeği bir tek protondan oluşur ve bu protonun +1 yükü de elektron kılıfında yer alan bir elektron tarafından dengelenir. P sembolü ile gösterilen fosfor atomunun çekirdeğinde 15 proton ve 16 nötron bulunur.
Atom altı tanecikler ile atom altı parçacıklar birbirleri ile sıklıkla karıştırılan fakat aynı olmayan iki ayrı kavramdır. Atom altı tanecikler nötron, elektron ve protondur. Atom altı parçacıklar ise kuark, nötrino ve leptondur.
İlgili 16 soru bulundu
Atom, bir elementin kimyasal özelliklerini taşıyan en küçük yapı taşıdır. Atom, temel olarak bir çekirdek ve onun etrafında bulunan elektron bulutundan oluşur.
Canlı ve cansız tüm varlıklar atomlardan oluşmuştur. Atom temel olarak proton, nötron ve elektron parçacıklarından oluşmaktadır. Ancak yapılan bilimsel araştırmalar, atomları oluşturan parçacıkların daha küçük parçacıklar olan atomaltı parçacıklarla oluştukları ortaya çıkarmıştır.
Bir atomun çapı, elektron bulutu da dâhil olmak üzere yaklaşık 10^-8 cm civarındadır. Atom çekirdeğinin çapı ise 10^-13 cm kadardır. Kütle 1.67×10-27 - 4.52×10-25 kg arasında değişmektedir.
Hidrojen, sembolü H, atom numarası 1 olan kimyasal bir element. Standart sıcaklık ve basınç altında renksiz, kokusuz, metalik olmayan, tatsız, oldukça yanıcı ve H2 olarak bulunan bir diatomik gazdır. 1,00794 g/mol'lük atomik kütlesi ile tüm elementler arasında en hafif olanıdır.
En küçük yapı birimi olan "atom" dur. Yani atomların birleşmesi ile hücre oluşur. Böyle olduğu için hücreler atomdan büyüktür.
Maddenin en küçük yapı taşı atomdur. (Maddeler çok küçük, bölünemez, yok edilemez berk taneciklerden oluşur.) Atom parçalanamaz. Atom içi dolu küre şeklindedir.
Kısacası kuarklar ve gluonlar atom çekirdeğinin çevresinde dönen elektronlarla birlikte maddenin temel parçacıklarını oluşturuyor. Ancak, kuantum fiziğine göre bunlar tek boyutlu noktasal parçacıklar.
Evrendeki altı kuark türünü standart modelin parçacık tablosunda görebilirsiniz. Yukarı, üst ve tılsım kuarkların pozitif elektrik yükü vardır ve bu da protonun elektrik yükünün üçte ikisine eşittir. Aşağı, garip ve alt kuarkların elektrik yükü negatif olup elektronun üçte birine eşittir.
Diğer bir ifadeyle bir molekül bir bileşiği oluşturan atomların eşit oranlarda bulunduğu en küçük birimdir. Moleküller yapılarında birden fazla atom içerirler.
Elektronlar temel parçacıklardır - bölünemez, kırılmaz.
Bilinen en küçük parçacık, subatomik düzeyde bulunan "leptonlar" ve "kuarklar"dır. Leptonlar arasında elektronlar en tanınmış olanıdır ve kuarklar proton ve nötronları oluşturur.
Oganesson (Og) periyodik tablodaki en ağır elementtir, ancak ilk sentezinin yapıldığı 2002 yılından beri özelliklerinin bulunması zor olmuştur.
Bugün evrendeki en bol element hidrojendir. İkinci bol element helyum, üçüncü element oksijen, 4. karbon, 5. neon, 6. azot, 7. magnezyum, 8. silikon 9. demir ve 10. element de sülfür.
Büyük Patlama'dan sonra antimadde, normal madde ile bir arada oluşmuştur; fakat antimadde bugün yaşadığımız evrende oldukça nadir bulunur bir haldedir. Bilim insanları, antimadde-madde asimetrisi problemi denen bu olayın nedenini henüz tam olarak bilemiyorlar.
Bazı yerlerde atomu Rutherford ve ekibinin, bazı yerlerde ise Otto Hahn ve arkadaşlarının atomu ilk defa parçaladığı yazıyor hangisi doğrudur? Otto Hahn gerçek manada atomun parçalanabileceğini (fizyonu) deneysel olarak göstermiştir. Yani atomu ilk parçalayan kişidir.
Canlılarda genelde karbon, hidrojen ve oksijenden oluşan organik materyallerden oluşurlar. Tipik bir insan hücresi ortalama 100 trilyon atomdan oluşur.
Metreküp başına yaklaşık 1017 kilogram. Yani eğer bir metreküp boyutunda ve atom çekirdeği yoğunluğunda bir küpümüz olsaydı 100 trilyon ton gelecekti.
Evrenin uçsuz bucaksız büyüklüğü ve atomun aşırı derecede küçüklüğü göz önünde tutulursa doğal olarak bu çok uçuk bir sayı. Gözlemlenebilir evrende 1078 ila 1082 atom vardır. 1'in ardında 82 tane sıfır düşünün. Trilyon kere trilyon kere trilyon kere trilyon kere trilyon kere trilyon kere trilyon atom eder.
Gözle görülmesi imkânsız, çok küçük bir parçacıktır ve sadece taramalı tünelleme mikroskobu (atomik kuvvet mikroskobu) vb. ile incelenebilir. Bir atomda, çekirdeği saran negatif yüklü bir elektron bulutu vardır. Çekirdek ise pozitif yüklü protonlar ve yüksüz nötronlardan oluşur.
Bohr'a göre atom üç temel parçacıktan oluşuyor: artı yüklü proton, eksi yüklü elektron ve artı ya da eksi yükü olmayan (nötr) nötron. Protonlar ve nötronlar kümelenerek atomun çekirdeğini oluşturuyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri