Atriyal fibrilasyon ve flutter nedir? Atriyal fibrilasyon, yaşam süresinin zamanla uzadığı düşünüldüğünde giderek oldukça fazla sayıda hastayı etkileyecek bir ritm bozukluğudur. Flutter ise atriyum içindeki elektriksel aktivitenin fibrilasyon farklı olarak hızlı ve düzenli olması durumudur.
Atriyal Fibrilasyon Nedir? Atriyal fibrilasyon düzensiz ve hızlı kalp atımları ile karakterize bir aritmi (ritim bozukluğu) durumudur ve kalp içerisinde pıhtı oluşumu ile sonuçlanabilir. Pıhtı oluşumu, kişiye kalp yetmezliği ve inme gibi durumlar başta olmak üzere pek çok sağlık sorununa yol açabilir.
Bazı hastalarda ara ara atriyal flutter, ara ara atriyal fibrilasyon görülebilir. Bu durum 24 saatlik ritm kaydı ile (ritm Holter) tespit edilebilir. Yüksek doz digoksin, amiodaron veya beta bloker almakta olan hastalarda ventrikül cevabının düşük olduğu görülebilir.
Özellikle geçe başlayan atriyal fibrilasyon ataklarının nedeni olabilir. Atriyal fibrilasyon önce ataklar halinde başlayabilir. Bu ataklar giderek sıklaşır ve önceleri kendiliğinden geçerken acilde ilaç yapılması veya ilaca dirençli olanlarda elektroşok verilmesi ile ancak düzelir hale gelebilir.
Atriyal fibrilasyon bazen kalıcı olur, bazı hastalarda ise ataklar halinde gelir. Kısa süren ataklar EKG'de tespit edilemeyebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Atriyal fibrilasyon bir tür kalp ritim bozukluğudur. Kalbin dört boşluğundan ikisini oluşturan kulakçıkların elektriksel aktivasyonunda bozulma sonucu ortaya çıkar. Kalp atışları hızlı ve oldukça düzensiz olur. Kulakçıklar dakikada 400-500 kez uyarılır.
Ancak atriyal fibrilasyon gelecekte bazı sorunlara neden olabilir. Kanın pıhtılaşma sorunlarına neden olabildiği için inme riski artabilir, böbrek, kalp ve bağırsaklarda hasarlara neden olabilir. Kalp yetmezliği oluşabilir. AF ölüm riskini artıran bir sorundur.
Atriyal fibrilasyon ile ilgili en büyük endişe, kalbin üst bölümlerinde kan pıhtılaşması riskidir. Kalpte oluşan bu kan pıhtıları diğer organlara taşınarak kan akışını bloke edebilir ve inme gibi ciddi tablolara yol açabilir. Atriyal fibrilasyonu olan hastalarda inme riski 5 ila 7 kat daha fazladır.
Atriyal fibrilasyon genellikle kalp hastalarında ve ileri yaşlarda gözlenen bir ritm bozukluğudur. Son yıllarda kalp hastalıklarının tedavisi alanındaki gelişmeler tüm dünyada ve ülkemizde yaşam süresini uzatmış ve ciddi kalp sorunları olan hastaların daha ileri yaşlara ulaşmalarını sağlamıştır.
Eğer amaç normal ritmin sağlanması (ritim kontrolu) ise antiaritmik ilaçlar kullanılır. Antiaritmik ilaçlar AF'yi normal ritme çevirmek için veya hastayı normal ritimde tutmak için verilir. Bunlar; Beloc, Lopressor, Tambocor (flekainid), Rythmonorm (propafenon), Darob (sotalol), Cordarone (amiodaron) gibi ilaçlardır.
Atriyal flutter semptomları sersemlik, çarpıntı, dispne ve göğüs ağrısı şeklinde olabilmektedir. Atriyal flutterın akut tedavisi hız veya ritim kontrolünü içermektedir (ritim kontolü daha başarılıdır). Uzun dönem tedavi, reentran halkayı kesmek için triküspit isthmusun ablasyonunu gerektirmektedir.
Atriyal fibrilasyon (AF) tedavisinin belkemiğini ilaç tedavileri oluşturmaktadır. Kalp pili ve ablasyon gibi ilaç dışı tedaviler genellikle ilaç tedavisine yanıt alınamayan hastalarda uygulanmaktadır. En iyisi doktorunuzla beraber uygulanabilir tedavi seçeneklerini tartışmaktır.
Atriyal Flutter
Kalbin kulakçıklarının çok yüksek hızda attığı bir kalp çarpıntısı türüdür. AF'den farklı tarafı bu tür ritim bozukluğunda çarpıntı hızı gayet düzenlidir. Yani kişinin nabzı her ölçümde hemen hemen aynı çıkar ve bu genellikle dakikada 150-200 arasıdır.
Atriyal fibrilasyon hastaları, yüksek lifli yiyecekler tüketmeli, rafine karbonhidratları ve şekerleri mümkün olduğunca azaltmalıdır ayrıca tuz tüketimini azaltmak, doymuş yağları sınırlamak ve omega-3 yağ asitleri içeren yiyecekler tüketmek faydalı olabilir.
Kalp ritminde hızlanma, huzursuzluk hissi, nabız artışı ve nefes darlığı belirtileri ile kendini belli eden Atriyal Fibrilasyon kalp kulakçıklarında gerçekleşen bir ritim bozukluğu çeşidi olmakta ve çarpıntılar hastaya rahatsızlık vermektedir.
Diğer kişilerdeyse hızlı kalp atışı, çarpıntı, yorgunluk veya nefes darlığı gibi belirtiler görülebilir. Atriyal fibrilasyon kronik bir rahatsızlıktır ancak insanların atriyal fibrilasyonda geçirdiği süre değişebilir. Atriyal fibrilasyonu olan kişiler genellikle sağlıklı ve aktif bir hayat sürer.
Hızlı ve düzensiz kalp atışı Göğüste çarpıntı Baş dönmesi. Nefes darlığı
Atriyal fibrilasyon, toplumda en sık gözlemlenen ritim bozukluklarından biridir ve yaşın ilerlemesiyle birlikte görülme sıklığı artar. Bu kalp ritim bozukluğu, hastaların yaşam kalitesini düşürebilir ve bazı durumlarda inme gibi ciddi komplikasyonlara hatta ölüme neden olabilir.
Atriyal fibrilasyon (AF), en sık görülen devamlı kalbin ritim bozukluğudur ve toplumun %1-2 kadarını etkilemektedir. Yaş ilerledikçe sıklığı artar; 65 yaş üzeri hastaların yaklaşık %10'unda görülürken, 80 yaş üzeri hastaların üçte birinden fazlasında saptanmaktadır.
Atriyal fibrilasyon en sık görülen kalıcı ritim bozuklukları arasında yer alıyor. Tek başına öldürmese de özellikle eşlik eden kalp hastalıkları varsa daha fazla ölüm ya da ileri evre hastalıklara neden olabilir. Hastalık kalp içerisinde pıhtılaşmaya neden oluyor.
Hastaların %90'nunda normal ritim sağlanır ancak küçük bir grup hasta hızla yeniden AF'ye döner. Birkaç gün içinde hastaların %10-20'sinde aritmi tekrarlar.
Atriyal Fibrilasyon (AF)
AF'nin birçok nedeni olabilir. En bilinen risk faktörleri şunlardır: Kalp damar tıkanıklığı, hipertansiyon, diyabet (şeker hastalığı), obezite, ileri yaş, uyku apne sendromu, genetik yatkınlık ve ağır spor yapmak.
Genellikle çarpıntı ve nefes darlığı gibi tekrarlayan semptomlara neden olur ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Atriyal fibrilasyon, inme riskini önemli ölçüde artırır ve kalp yetmezliği, yüksek tansiyon ve diyabet ile de ilişkilidir.
Erişkin birinin kalp atım hızı dakikada 60 ila 100 arasında olmalıdır. Bu sayı 60'ın altına düşüyorsa bradikardi dediğimiz durum, yani kalbin yavaş atması söz konusudur. Eğer nabız hızı 40'ın altına düşerse ortada tehlikeli bir durum var demektir.
Kalp hastalıklarına bağlı ritim bozukluklarının en sık sebepleri damar tıkanıklıkları ve kalp kapak hastalıkları. Kalp dışı sebepler arasında ise guatr, kansızlık, akciğer hastalıkları ve ilaç kullanımı gibi nedenler yer alıyor. Ayrıca alkol tüketimi de ritim bozukluklarına yol açabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri