Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu. Bu grupta yer alan besinler: Et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler bulunur. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı tohumlar da bu grupta yer alır.
Doğrulanmış Cevap
Yumurta hangi gruba girer sorusuna PROTEİN olarak cevap veririz.
Yumurta, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besin kaynağıdır. A, D, E ve B grubu vitaminleri önemli oranda içeren yumurta, içinde bulunan KOLİN sayesinde beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynar.
Yumurta riboflavin, folat, B12 vitamini, D ve E vitamininin önemli kaynağıdır. Ribo- flavin (B12 vitamini) deri ve göz sağlığı için gereklidir. Protein metabolizması, sinir sistemi fonksiyonları ve büyümede rolü vardır. Folat ve B12 vitamini kan yapımında görevlidir.
İlgili 40 soru bulundu
1 adet haşlanmış yumurta 74,5 kcal değerine sahiptir. 1 adet haşlanmış yumurta 5,4 gram yağ içerir. 1 adet haşlanmış yumurtanın içeriğinde 0,3 gram karbonhidrat yer alır. 1 adet haşlanmış yumurtanın içeriğinde 6,2 gram protein bulunur.
Yumurta Besin Değeri Tablosu
Tam anlamıyla protein kaynağı yumurta, beslenme uzmanları tarafından günde en az bir adet olacak şekilde tüketilmesi önerilen, aynı zamanda folik asit, çinko, A vitamini, demir ve fosfor açısından da zengin olan bir besin kaynağıdır.
Vücudun ana enerji kaynağı olan karbonhidratlar; meyve, tahıl, sebze ve süt ürünlerinde bulunan şeker, nişasta ve liflerdir. Temel gıda gruplarından biri olan karbonhidrat, sağlıklı bir diyet için bir hayli önemlidir.
a) Et grubu: Et, tavuk, balık, hindi, yumurta ve kuru baklagillerden oluşuyor. Bu gruptaki besinler, esas olarak proteinden, ilave olarak demir, çinko ve bazı B grubu vitaminleri bakımından zengindir.
Tahıl grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları içerir. Bu yiyecekler buğday, yulaf, pirinç, çavdar, arpa ve mısır gibi tahıllardan yapılır. Tahıllar insan beslenmesinde özellikle ülkemizde önemli yer tutar. Tahıl tüketimi başlıca un şeklinde olur.
Karbonhidrat türleri
En önemlileri; glukoz (dekstroz, üzüm-mısır şekeri), fruktoz (meyve şekeri), galaktozdur. Glukoz, hücrelerde yakıt olarak kullanılan ana enerji kaynağıdır; kan şekeri olarak bilinir. Disakkaritler: Birbirine bağlanmış iki monosakkarit molekülüdür. En önemlileri; laktoz, maltoz, sukrozdur.
Hayvansal besinler hayvansal besinler hayvanlardan sağlanan et, süt, tere yağı, yumurta, peynir, yoğurt gibi besinlerdir.
1) Süt Grubu: Süt ve yoğurt bu gruba girer. 2) Et Grubu: Her türlü hayvan etleri,peynirler,yumurta bu gruptadır. 3) Kurubaklagil Grubu: Kurubaklagiller bu grupta yer alır. 4) Ekmek Grubu: Un ve unla hazırlanan yiyecekler,ekmekler ve nişasta yönünden zengin yiyecekler bu gruba dahildir.
Diyet yapan kişilerin düştüğü en önemli hatalardan biri vücuda yeterli miktarda karbonhidrat vermemektir. Diyete başladığı zaman yeterli karbonhidrat doğru kaynaktan alınmaz ise GLİKOJEN DEPOSU VE KANDAKİ ŞEKER DÜŞÜNCE kas proteşnleri de yıkıma uğrar bu da kas kaybı anlamına gelir ve vücut beraberinde su kaybeder.
Sağlıklı karbonhidratlar; herhangi bir işlemden geçirilmemiş, rafine olmayan karbonhidratlardır. Brokoli ve havuç gibi sebzeler, fasulye, bezelye, mercimek gibi baklagiller, yulaf ve kinoa gibi tahıllar, patates gibi kök bitkiler, tüm meyveler ve kuruyemişler; sağlıklı karbonhidratlara örnek olarak verilebilir.
Yüksek kaliteli karbonhidrat hangi besinlerde bulunur? Kepek ekmeği, tam tahıllı ekmek, kepekli makarna, patates, bulgur, yeşil sebzeler ve kepekli gevrekler yüksek kaliteli karbonhidratlara örnektir.
Umuyorum ki; düşük kalorisi, protein, vitamin ve mineral zenginliği ile sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezi olan yumurta tüketiminizi, aşağıdaki bilgiler doğrultusunda yeniden düzenlersiniz. Yumurta beyazının %90'ı su ve %10'u proteinden oluşur.
1 adet haşlanmış yumurta 5,4 gram yağ içerir. 1 adet haşlanmış yumurtanın içeriğinde 0,3 gram karbonhidrat yer alır. 1 adet haşlanmış yumurtanın içeriğinde 6,2 gram protein bulunur.
Yumurtanın sarısı, vitamin açısından beyazına göre çok daha niteliklidir. Demir, fosfor, magnezyum ve potasyumun yanı sıra D, B12, B9, B6, B2, B1, A ve E vitaminlerini bünyesinde barındırır. Bu nedenle de oldukça sağlıklıdır. Yumurtanın beyazı ise B vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
Beyin hücrelerinin normal iletişimini sağlayan fosfolipitler, kolinden oluşur. Bu belirli vitaminin beyindeki en önemli yapı malzemesi olduğu klinik olarak kanıtlanmıştır. Eğer günde 2 yumurta yerseniz, vücudunuz bu besleyiciden yeterince faydalanır. Kolin eksikliği bellek azalmasına neden olur.
Vegan veya katı vejetaryen: Et, balık, kümes hayvanları, yumurta, süt, yoğurt, peynir hiçbir hayvansal ürünü yemezler. Veganlar bal dahi yemezler.
Yumurta: Hayvansal kaynaklı protein içeren besinler arasında en önemli protein kaynaklarından biri yumurtadır. Yumurtanın hem sarısı hem beyazı protein içerir ancak beyazı protein bakımından daha zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri