Augsburg Çözümü olarak da bilinen Augsburg Barışı, Kutsal Roma İmparatoru V. Karl ile Scmalkaldik Ligi arasında Eylül 1555’te İmparatorluk şehri Augsburg’da imzalanan bir antlaşmaydı.
Augsburg bir barış antlaşmasıdır. 1555 yılında gerçekleştirilen bu Barış Antlaşması, Protestanlık mezhebinin dolaylı olarak katolik mezhebinden ayrılmış olduğu bir antlaşma şeklinde öne çıkar. Protestanlık mezhebinin Katolik mezhebinden ayrılması, Augsburg Antlaşması ile gerçekleşmiştir.
Augsburg Antlaşması; Martin Luther'in taraftarı olan Protestanlar ile Katolikler arasında imzalanmıştır. Kutsal Roma Germen İmparatoru Şarlken ile Protestan prensliklerin ittifakı olan Schmalkaldik Birliği arasında imzalanan bu antlaşma ile Protestanlığın, Katolik mezhebinden ayrılması karara bağlanmıştır.
Kutsal İttifak Savaşı ya da Augsburg Birliği Savaşı olarak da adlandırılan Dokuz Yıl Savaşı (1688-97) 17. yüzyılın büyük savaşlarından biridir. Savaş, Avrupa kıtası merkez olmak üzere İrlanda ve Kuzey Amerika'da yaşanmıştır.
Augsburg Antlaşması, Avrupa coğrafyasını kapsayan Orta Çağ Dönemi içerisinde yaşanan ve 1555 yılında Katolik Kutsal Roma- Cermen İmparatorluğu ile Lutherci Protestan Alman Prenslikleri arasında imzalanan bir barış antlaşmasıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Cevap. B) Avrupa'daki Otuz Yıl Savaşlarını sona erdirmiştir. Yanlış bilgi budur. Augsburg Antlaşması, 1555 yılında imzalanmış olup, Protestanlar ile Katolikler arasındaki mezhebi çatışmaları yatıştırmayı amaçlamıştır.
Ancak 1552'de Protestan prensler, İmparatora karşı ayaklanma çıkarmış ve gelişen olaylar sonucunda 1555'te Augsburg Barış Anlaşması imza- lanmıştır. Bu anlaşma ile Luther'in başlattığı Protestan hareketin varlığı, resmi olarak tanınmış ve Protestan prenslere, maddi ve manevi büyük imtiyazlar ve- rilmiştir.
Yapılan savaşlarda Kutsal Roma Germen İmparatorluğu ve müttefiki İspanya mağlup oldu. 1648'de yapılan Vestfalya Antlaşması ile savaş sona erdi. Bu antlaşma ile ; Avrupa halkına mezhep seçme özgürlüğü verildi.
Charles ile Schmalkaldic Birlik (Protestan Prenslerin askeri ittifakı) arasında 1555 Eylül'ünde imzalanan Augsburg Barışı ile başlamıştır (Hughes, 1992: 59; Konnert, 2006: 122).
Antlaşma imzalandığı dönemde devam eden Türk Kurtuluş Savaşı'nın sonucunda Türklerin galibiyetiyle, bu antlaşma yerine 24 Temmuz 1923'te Lozan Antlaşması imzalanıp uygulamaya konulduğundan Sevr Antlaşması geçerliliğini kaybetmiştir. Sevr Antlaşması 433 maddeden oluşmaktaydı.
Lozan Antlaşması'nda başarı elde ettiğimiz konular savaş tazminatı, kapitülasyonların kaldırılması, azınlıklar meselesi, İstanbul'un itilaf devletlerinden temizlenmesi, boğazlar ve daha sonra Türkiye'ye katılan Hatay konularıdır.
Savaş, hükümleri Bavyera ve Saksonya gibi devletlere İmparatorluk içinde daha fazla özerklik ve Hollanda'nın bağımsızlığının İspanya tarafından kabul edilmesini sağlayan 1648 yılındaki Vestfalya Barış Antlaşması ile bitti.
Dünya Savaşı sonunda İtilaf Devletleri (Müttefik Devletler olarak da bilinir) ile Almanya arasında imzalanan barış antlaşmasıdır.
Nöyyi Antlaşmasının tarihi 27 Kasım 1919 olu imza koyan devletler ise şunlardır: ABD, Bulgaristan, Birleşik Krallık, Belçika, Fransa, Çin Cumhuriyeti, Hicaz, İtalya Krallığı, Japontya, Küba, Polonya, Portekiz, Romanya, Tayland, Yugoslavya, Yunanistan Krallığı.
Bu mezhepler de çeşitli açılarından kendi içinde alt mezheplere sahiptir. En önemlilerinden biri ve ilk olarak şekilleneni, halifelik tartışmaları sonucu ortaya çıkan Şia'dır. Haricîler ve Vahhâbîler de sayılabilir.
Edirne. Lozan Barış Antlaşması, 24 Temmuz 1923'te İsviçre'nin Lozan şehrinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi temsilcileriyle Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika ve Yugoslavya temsilcileri tarafından, Leman Gölü kıyısındaki Beau-Rivage Palace'ta imzalandı.
Bunun da ötesinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu anlaşması olarak kabul ediliyor. Lozan Antlaşması ile Türkiye'nin bugünkü sınırları büyük oranda çizilmiş oldu. Osmanlı İmparatorluğu zamanında Batılı devletlere verilen ekonomik imtiyazlar, yani kapitülasyonlar da tamamen kaldırıldı.
Katolik ve Ortodox kiliseleri Kutsal Kitap ve kilise geleneklerini eşit bir şekilde ilahi bilgi ve yetki kaynağı olarak görürler. Protestan kiliselerinin geneli sadece bu yetkinin sadece Kutsal Kitap'ta olduğuna inanırlar.
Roma'daki Papa ile Konstantinopolis Patriği yüzyıllar boyunca güç ve nüfuz için kıyasıya rekabet halindeydi. Teolojik ve siyasi anlaşmazlıklar 1054 yılında Batı Kilisesi ile Doğu Kilisesi arasında ilişkilerin kopması ile sonuçlandı.
Hrıstiyanların yaklaşık yarısı on ülkede yaşıyor. ABD, 247 milyon Hrıstiyan'la ilk sırada. Onu 176 milyonla Brezilya, 108 milyonla Meksika, 105 milyonla Rusya, 87 milyonla Filipinler ve 81 milyonla Nijerya izliyor. Çin'de 67, Almanya'da ise 58 milyon Hrıstiyan yaşıyor.
Roma'nın Hristiyan Olması
MS 313 yılında, imparator Konstantin diğer pek çok dinle birlikte Hristiyanlığa da yasal statü kazandıran Milano Fermanı'nı yürürlüğe soktu.
Sevr'i imzalayan devletlerin 24 Temmuz 1923 tarihinde Lozan Antlaşması'nı imzalayıp onaylamalarıyla Sevr Antlaşması yok sayılmıştır. Çünkü Lozan Antlaşması, Sevr'i tanımıyor ve Sevr'deki hükümleri tamamen değiştiriyordu.
İstanbul Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya arasında imzalanan bir dostluk antlaşmasıdır. Aynı zamanda ilk Osmanlı-Rus dostluk anlaşmasıdır. Osmanlı Devleti ve Rusya, İran'a saldırıp Kuzey Kafkasya'da karşı karşıya gelince İngiltere ve Hollanda'nın araya girmesi ile imzalanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri