Yağ kaçağı varsa tamiri için fiyat alınmalı ve aracın fiyatından düşülmeli. Hayati bir sorundan dolayı kaçak varsa aracı almaktan vazgeçilmeli. Araçlarda egzozdan çıkan dumanın rengi motorun sağlıklı çalışıp çalışmadığına dair ipuçları verir.
Araç sahipleri için motor yağ kaçağı son derece can sıkıcı bir meseledir. Motor yağı, otomobilin motorunun düzgün şekilde çalışması için gerekli bir bileşen olmaktadır. Fakat yağ kaçağına sebep olan birçok faktör motorun işleyişine ket vurarak ömrünü kısaltabilir.
Sızıntı olan bir araçla uzun yolculuklara kesinlikle çıkılmaması gerekir. Yağ kaçağını göz ardı etmek kaçağın diğer tüm motor bileşenlerine bulaşmasına ve geri dönüşü olmayan arızalara yol açar. Bu nedenle motor yağ kaçağı tamiri işlemine vakit kaybetmeden başlanılması gerekir.
Ciddi sorunlara da yol açabilir. Yağ kaçağı tamir edilmese motorun tüm parçaları deforme olacak hatta motorda ciddi sorunlar karşınıza çıkacaktır. Yağ kaçağı taşıtın yakıt tüketimini de etkiler. Motor yağı arabalar için hayati derecece önem arz eder, bu sebeple motor yağının ideal seviyede kalması gerekir.
Aracın seyir halinde olması ve uzun süre kullanılabilmesi için yağ kaçağının olup olmadığı kontol edilmelidir. Motor yağı eksilmesi durumunda muhakkak tamamlanmalıdır, bu motorun uzun ömürlü olmasına katkı sağlar. Eğer araçta yağ kaçağı varsa motor devre dışı kalabilir ve bu durum yüksek oranlarda maliyete sebep olur.
İlgili 40 soru bulundu
Bu contada en ufak bir aşınma olduğunda yağ kaçakları meydana gelecektir. Krank keçesinin değişimi bazı araç modellerinde çok kolay olurken, bazılarında çok zor olmaktadır. Krank keçesinden dolayı yağ kaçağının masrafı 500 ile 1500 TL arasında tutacaktır.
sorusunun cevabı olumludur. Yağ yakan bir motorun iç parçaları aşındığı için araç çekişi düşmektedir.
Eğer motor yağının rengi siyah veya kahverengi ise motorda yağ kaçağı var anlamına gelir. Bu durumda yağ tavası contası, subap kapağı contası ve yağ soğutucu linyelerde kaçak olabilir. Yağın rengi kırmızı veya açık kahverengi tonlarında ise şanzımanda yağ kaçağı söz konusu olabilir.
Sızıntılar. Karterde meydana gelen aşınma, yağın sızmasına ve karterin yeteri kadar yağ tutamamasına neden olur. Bu da, motorun yağlanma durumunu etkiler ve arızalara neden olabilir.
Arabanızda bir şanzıman yağı sızıntısından şüpheleniyorsanız, mümkün olan en kısa sürede bir tamirciye kontrol ettirmeniz önemlidir. Bir sızıntıyı göz ardı etmek, aracınızın şanzımanında ciddi hasara yol açabilir.
Bunun için bir yağ giderici spreyden yardım almanız gerekir. Piyasada mevcut birçok yağ giderici sprey markası olsa da, bizim tavsiyemiz WD-40 Özel Yağ Giderici. Bu hızlı etkili, çözücü bazlı yağ giderici, kalıntı bırakmadan motorunuzdan yağı ve pisliği etkili bir şekilde giderebilir.
Yağ kaçağı motor veya şanzıman kısmında ise hafif kusur olarak değerlendirilmektedir. Motor ve şanzıman yağ kaçakları aracı hayati tehlikeye maruz bırakmayacak kusurlardır.
Motor yağı eksik olursa aracınıza en kısa sürede daha önce kullanmış olduğunuz motor yağının aynısından ilave etmenizi tavsiye ederiz. Aracınızdaki motor yağı ile motor bloğundaki hareketli parçalar yıpranmadan sağlıklı bir şekilde çalışır. Aracınızdaki yağ seviyesi aracınızın kullanıma bağlı olarak eksilebilmektedir.
Motor keçelerinin hasar görmesi, Motor segmanlarında, siboplarda veya pistonlarda meydana gelen herhangi bir aşınma, Yağ pompasında meydana gelen arızalar, Yağ segmanlarının kurum veya karbon bağlayarak kirlenmesi gibi sebepler motor yağ eksilmesine sebep olur.
Genel kanıya göre motor yağ kaçağı önleyici ya da sızıntı önleyiciler işe yaramamaktadır. Ancak bu kanıyı oluşturanlar araba ustaları değil araç kullanıcılarıdır. Biraz araştırıldığında görülecektir ki doğru uygulamada yağ kaçağı önleyicilerin işe yaradığı söylenmektedir.
Bir yağ sızıntısını onarmak için 750-2500 ₺ ve solenoid dişli değişimi için 1500 – 4000 ₺arasında harcamayı bekleyin. Bununla birlikte, bir şanzımanı tamir ettirmenin maliyeti, bir şanzımana revizyon yaptırmak veya tamamen değiştirmek için ne kadar harcayacağınıza kıyasla sönük kalır.
Karterin delinmesi veya yağ kaçırması durumunda motor çalıştırılmamalıdır. Motorun yağ ihtiyacını karşılayan bu bölümün en kısa sürede tamir edilmesi gerekir. Tamir işleminde önce karterdeki yağ boşaltılır. Yağ boşaltma işleminin ardından arızalı bölüm tamir edilir.
Karter contasının yırtılması durumunda yağ eksilir. Krank keçeleri kaçırırsa yağ eksilir. Motor aşırı ısındığında yağ buharlaşarak karter havalandırılmasından kaçar.
Karter yağ kaçağı yapıyor olması nedeniyle yağ başlığı takip edilir ve yağ boşaltımı yapılır. Araç lifte kaldırılır ve motorun iyice soğuduğundan emin olunur. Yağın tamamen boşaldığından emin olduktan sonra işleme devam edilir. Alt tarafta yer alan cıvatalar sökülerek karter yerinden çıkartılır.
Yağ dökülmesi: Motor bölmesine yağ dökülürse veya sızıntı olursa, motor sıcaklığı arttığında alev alarak yangına sebebiyet verebilir. Bu nedenle, motor bölmesinde yağ kaçağı olmadığından emin olun.
Açıkçası, en büyük ve en belirgin belirti aracın altındaki yağ sızıntısı olacaktır. Araca girmeden önce arabanın önünün altına bakın. Motorunuzun altında küçük bir koyu kahverengi veya siyah sıvı birikintisi görürseniz, bir yağ sızıntısı var demektir.
Motordan farklı olarak orta kısımda bulunan şanzıman, yağ kaçağı olduğunda aracın orta kısmında yağ birikmektedir. Fakat yağ kaçağı motordan geliyorsa yağ birikimi ön tarafta olacaktır. Şanzıman yağ kaçağı tespitinin en kolay yolu aracın altını kontrol etmektir. Diğer bir yöntem ise aracın sesi ve performansıdır.
Araba yağ yakması egzoz dumanının mavi renk oluşundan anlaşılabilir. Dumanın mavi renkte olmasının nedeni, yağın yanmasından dolayı meydana gelse de bazı araçlarda kullanılan sentetik yağ, egzozdan çıkan dumanın belirgin olmamasına yol açabilir. Bu durumda yağın yandığı, açığa çıkan kokudan anlaşılabilir.
Ama, iç aks körüğünü değiştirmek için, Aksı şanzımandan sökmek gerekiyor. Sökünce, şanzıman yağı dışarı akar.
Yay lastiği gerer ve yağ kaçırmasını engeller. Bu sayede krank keçesi yağı hapseder. Fakat araçlar kilometre yaptıkça bahsi geçen yaylar, gevşer ve lastiği sıkamaz hale gelir. Bunun sonucunda ise yağ kaçırmaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri