Mahrum kelimesi Arapça kökenli bir sözcüktür ve Türkçede yerleşik olarak kullanılır. Özellikle taşımış olduğu anlam ile beraber mahrum kalmak kelime grubu üzerinden daha fazla değerlendirildiğini ifade etmek mümkün.
TDK'ya göre mahmur kelimesinin iki farklı anlamı vardır: 1- Çok fazla içtiği için dengesini yitirmiş ve sersemlemiş olan kişi. 2- Henüz yeni uyanmış olan kimse.
Herhangi bir durum karşısında çaresiz kalan ve bu çerçeve içerisinde üzgün olan kişiler adına söylenen bir kelimedir.
Yoksun. Maddi veya manevi nimetlerden uzak kalmak.
1. Mühürlenmiş, mühürlü: Bûs eder nâme-i a'mâl-i esîmi Cibrîl / Hâtem-i yâd-ı kerîminle olunca mahtûm (Yenişehirli Avnî'den).
İlgili 32 soru bulundu
Türk Dil Kurumu açısından mahrum kelimesine Türkçe üzerinden karşılık olarak, 'Yoksun' kelimesi ön plana çıkıyor. Aynı zamanda cümle içerisinde bu kelime sıfat olarak kullanılmaktadır.
Mülhem, en kısa tanımı ile bir şeyden esinlenmek ya da ilham almak olarak bilinir. Sık sık kullanılır ve kullanım açısından büyük değere sahip olan bir kelimedir. Mülhem Ne Demek? " Kalbe doğan, birinin içine doğan, içe doğan, Allah'ın kalbe ilham ile bildirdiği bir şey " anlamların gelen bir kelime olarak bilinir.
Mübareze kelimesi TDK sözlük anlamına göre çekişme demektir.
Putların önünde secde eden kişiler müşrik ve mülhid denir.
(ﻣﺤﺮﻭﻣﻴّﺖ) i. (Ar. maḥrūm'dan yapma mastar eki -iyyet ile maḥrūmiyyet) Mahrum olma, mahrumluk, yoksunluk: Kim ki bir şeyi vaktinden evvel istîcal eyler ise mahrûmiyetle muâtep olur (Cevdet Paşa). İşte bu mahkûmiyet, bir delikanlıya açlıktan daha derin bir mahrûmiyet hissi verir (Cenap Şahâbeddin).
Sıklıkla Birbirine Karıştırılan “Mahsun” ve “Mahzun” Kelimeleri. “Mahzun” sözcüğü “hüzünlü, üzüntülü” anlamına sahipken, “mahsun” sözcüğü “güvenlik altına alınmış, kuvvetlendirilmiş, istihkâmlı” anlamına gelmektedir.
Resmî makamlara şikâyet, talep, teşekkür vb. hususlar için sunulan çok imzalı arzuhal.
Mah kelimesi Türk dil kurumunda da kendisine yer bulmuştur. Kelimenin Türkçedeki tam karşılığı aydır. Yani ay kelimesinin Farsça söylemek için mah denmesi yeterlidir.
TDK sözlük sitesinde mahdum kelimesi oğul anlamına gelmekte ve kelimenin kökeninin Arapça olup, Arapçadan mahdüm kelimesinden türetilerek kullanıldığı bilgilendirilmektedir.
Mübhem, kapalı bırakmak. Belirsiz olmak. Muayyen olmayan.
Mümas TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Dokunan, temas eden.
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman müstahsil kelimesinin karşılığı olarak, 'Üretici' sözcüğü öne çıkmaktadır. Özellikle herhangi bir ürün veya hizmet noktasında üretici olarak ifade edildiğini söylemek mümkündür.
Müeddep TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Uslu, terbiyeli, edepli.
Mülhak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Bir bütüne sonradan katılmış olan, eklenmiş isim,askerlik Bir asker karargâhında subay yardımcısı
Türk Dil Kurumu sözlüğünde müteşekkir sözcüğü için verilen açıklama, herhangi bir durumdan dolayı yardımını, ilgisini esirgemeyen kişilere memnuniyet bildirme ve teşekkür etme durumudur. - Sizinle tanıştığım için çok müteşekkirim. - Davetime gelerek beni çok müteşekkir ettiniz. - İlginize çok müteşekkirim.
Müçteba isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: Seçilmiş, seçkin.
Bu kelime, dilimizde genellikle verimli, verimi bol ve inbat eden anlamında kullanılıyor. Bu nedenle de verimli toprakları nitelemek için sıkça kullanılıyor. Verimli toprakları nitelemek amacı ile kullanılan bu kelime, özellikle de tarih derslerinde sıkça geçiyor.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan hezimet sözcüğü, inhizam kelimesinden türetilmiştir. İnhizam hayal kırıklığına uğramak ve mağlup olmak anlamına gelirken hezimet de yenilmek, muradına erememek ve umudunu kaybetmek demektir. Bu kelimenin isim hali ise ''münhezim'' şeklinde yazılır.
Mülhit TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Dinsiz, imansız.
Dilimizde kullanılan kelimelerden biri mefhum Arapça kökenlidir. Arapçada "fehm" kelimesinden türetilmiştir. Fehm, anlam itibariye "anlayış" demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri