Av turizmi, av ve yaban hayatı kaynaklarının denetim altında yerli ve yabancı avcıların kullanımına sunulmasını, bu kaynakların rekreasyonel ve turistik yönlerden değerlendirilerek ülke turizmine ve ulusal ekonomiye katkıda bulunmasını amaçlayan etkinliklerdir (Özdönmez vd. 1996).
Av turizmi, hem bireylerin şehir yaşantısından uzaklaşarak doğayla buluşmasını hem de yaban hayvanlarının sürekliliğinin sağlanması için önemli bir olgudur. Kastamonu ili de sahip olduğu yaban hayatı sahalarıyla av turizmi için oldukça elverişli bir bölgedir.
Yaban keçisi (teke): 2020-2021 yılı için Türkiye genelinde toplam 398 teke (erkek) yaban keçisi için 6 bin TL'den başlayıp avlak sahalarına göre 92 bin 500 TL arasında değişen muhammen bedelli fiyat belirlendi.
Yabancı avcılık belgesi veya geçici avcılık belgesi almadan avlananlara bin Türk Lirası idarî para cezası verilir. Avcılık belgesini ve avlanma izin belgesini yanında taşımadan avlananlara yirmi Türk Lirası idarî para cezası verilir.
İlgili 39 soru bulundu
Kota almak için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün sitesine giriliyor. Site üzerinde AVBİS bölümüne tıklanıyor ve burada ekrana giriş butonları çıkıyor. Bireysel avlanacaklar, AVBİS Avcı Girişi butonunu kullanıyor. Kimlik ve pul bilgileri girildikten sonra ülkedeki tüm avlak alanlar listeleniyor.
Alınan karar uyarınca Çarşamba, Cumartesi, Pazar ve resmi tatillerde (idari tatiller de dahil) av yapılabilecektir. Ayrıca yaban domuzu avı ilave olarak Salı günü de yapılabilecektir.
2023-2024 Av Dönemi Merkez Av Komisyonu Kararı uyarınca; av sezonu 03.03.2024 tarihi itibariyle ülke genelinde kapanmıştır. Avın açılacağı Ağustos ayına kadar avcılık faaliyetleri yasaktır. Avın kapanış tarihi itibariyle, av ve yaban hayvanlarının üreme dönemi başlamaktadır.
Türkiye`de yabancılar 1970`li yıllara kadar herhangi bir sınırlama olmaksızın avlanmışlardır. 1971 yılında çıkarılan 1618 sayılı Seyahat Acentaları Birliği Kanunu`nun yürürlüğe girmesiyle birlikte, bu kanuna bağlı olarak bir av turizmi yönetmeliği hazırlanmış ve çeşitli düzenlemeler getirilmiştir.
Av Turizmi - Kırklareli
Kırklareli'nde onaylanmış olarak; Demirköy-Vize Karamanbayırı, Demirköy Sislioba, Kofçaz Kocayazı, Vize Kıyıköy Devlet av sahaları, Babaeski Ergene, Lüleburgaz Ahmetbey, Kırklareli Kayalı genel av sahaları ile Çukurpınar örnek av sahaları bulunmaktadır.
Yat turizmi, yat adı verilen deniz aracıyla, spor ve gezi amaçlı olarak koy, körfez, barınaklar ve yat limanları arasında yapılan konaklama ve ağırlama hizmetlerini, ulaşım aracı olan yat içinde sunan bir turizm çeşididir.
Turizm sözcüğü ilkin 21. yüzyılda bazı İngilizlerin Avrupa'ya yaptığı yolculuklar için kullanılmıştır. II. Dünya Savaşı'ndan sonra bu eylem, dünya çapında yaygınlık kazanınca, turizm sözcüğü de dilden düşmez olmuştur.
Tarım ve Orman Bakanlığı Türkiye genelinde kara avcılığını yasakladı. Konu hakkında bir duyuru yapan bakanlık, depremler nedeniyle ülke genelinde kara avcılığının ikinci bir emre kadar durdurulduğunu açıkladı. Gerekçe olarak depremler nedeniyle yaban hayatı ve yaşam alanlarının olumsuz etkilenmesini gösterdi.
Yaban keçisi, çengelboynuzlu dağ keçisi, karaca, kızıl geyik ve Anadolu yaban koyunu ile birlikte Ağustos ayı sonundan itibaren avına izin verilen türler arasında yer alıyor. Kararda çengelboynuzlu dağ keçisinin dişi ve erkek bireyleri için avlama izni veriliyor.
İlan edilen Av Turizmi Uygulama Talimatı'yla, 4 Eylül 2023 tarihinden itibaren çeşitli illerde aralarında Kızıl Geyik, Karaca, Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi ve Anadolu Yaban Koyununun olduğu yaban hayvanlarının ücret karşılığı avlanmasına izin verildi.
4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu ve 2019-2020 Merkez Av Komisyonu Kararları'na göre gece avlanmak yasak. Motor, traktör, pikap, cip, otomobil vb. araçların ışıklarından yararlanarak avlanan avcıların araçlarına da ilgili kanun ve yönetmelikler kapsamında el konuluyor.
2023-2024 AV DÖNEMİ AV SEZONU 04.03.2024 TARİHİNDE KAPANMIŞTIR. 2023-2024 Av Dönemi Merkez Av Komisyonu (MAK) Kararı uyarınca Av Sezonu 04.03.2024 tarihi itibariyle ülke genelinde kapanmıştır.
Doğa Koruma ve Milli Parklar tarafından ülke genelinde doğaya binlerce keklik salınıyor. Resmi Gazetede yayımlanan 2023-2024 Merkez Av Komisyonu Kararı neticesinde 2023-2024 yılı av sezonu içerisinde tüm avlaklarda keklik türlerinin avlanması yasaklandı.
III - Avlanması yasak olanlar: A) Memelilerden (Geyik, dağkoyunu, dağkeçisi yavrusu, karaca yavrusu, yarasa, kirpi); B) Kuşlardan (Turaç, ehli kumrular, kerkenez, çalıkuşu, guguk, ağaçkakan, çobanaldatan, dişi sülün, yaban tavuğu, bülbül familyası, çekirge kuşu, kırlangıç, leylek, puhu, baykuş, sığırcık).
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün (DKMP) avlanması yasak olan yabani hayvanların 2023-2024 av döneminde avlanmaları halindeki tazminat bedelleri belli oldu. Avlanması yasak bu türlere zarar verenler hakkında 1 milyon 200 bin TL'yi bulan tazminat dışında, idari para ve hapis cezası da bulunuyor.
Marmara Bölgesi'nde Bursa, İstanbul, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Tekirdağ ve Yalova'da tüm keklik türlerinin avı yasaklandı. Batı Karadeniz'de Kastamonu, Zonguldak, Sakarya, Bartın, Düzce ve Karabük'te tüm keklik türlerinin avı yasak. Tilki avı Sinop, Bolu, Zonguldak ve Karabük'te yasak.
Yivsiz tüfek satın alma belgesi ve ruhsatnamesini ikamet esasına göre ilçe emniyet müdürlükleri tarafından verilmektedir. Jandarma bölgesinde ikamet edenlere jandarma tarafından satın alma belgesi ve ruhsatname düzenlenmektedir.
Android kullanıcılarıın avcılık konusunda bilgilendirecek olan başarılı mobil uygulama Android platformunun yanı sıra iOS platformunda da yer alıyor. Kullanıcılar uygulamayı Google Play ve App Store üzerinden indirebilir ve kullanmaya başlayabilirler.
10 memeli, 103 kuş olmak üzere toplam 113 tür av hayvanı olarak belirlenmiştir. Ülkemizde halen Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Avbis sistemine kayıtlı 300 bin'e yakın avcı bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri