Zerdüştlüğün kutsal kitabı olan Avesta'nın dili ile Kürtçe'nin bir lehçesi olan Zazaca arasında çok büyük bir yakınlık vardır. 5000 yıllık bir kaynak olan Zend Avesta “Zazaca” ağırlıklıdır.
Avestaca, Zentçe veya Zendce, İran'ın en eski dillerinden biri. Zerdüşt'ün kitabı Avrupa'da Anquetil Duperron'dan beri -yanlış olarak- «Zent Avesta»dır. Zent yorum demektir. Hintçeyle birlikte Farsça, Ari dilleri grubunu oluşturur ve Hint-Avrupa dil ailesinin Hint kolunda yer alır.
Avesta'nın bir diğer önemli özelliği de belirtildiği gibi İran dillerinde kaleme alınmışeski eser olmasıdır. Avesta “Beş Bölüm”den oluşur: 1.
Tanrı Ahuramazda'nın peygamber Zerdüşt'e vahyettiği Avesta, İran dilleri ve edebiyatlarının en eski ve en önemli eseridir. Arapların İran'ı ele geçirmelerinden önceki dönemlerde İran'ın resmî devlet dini olan Zerdüştîlik kutsal dinsel metinler derlemesi olarak (MÖ. VII. yüzyıl) elimize ulaşmıştır.
Zerdüştlük felsefesinde su, hava, toprak, ateş kutsal sayılır ve ateşe, aydınlığa veya Güneş'e bakılarak ibadet edilir. Işığın ve aydınlıkların, Tanrı Ahura Mazda'nın fiziksel temsili olduğuna inanılır. Bununla ilişkili olarak ateş, iyi ve kötüyü birbirinden ayıran Tanrısal bir güce sahiptir.
İlgili 28 soru bulundu
Onlar eskiden Zerdüşt dinine mensup idiler. Zerdüştler ibadetlerinin adına namaz derlerdi. Zerdüşt dininde ibadetin adı namazdır.
Sonuç olarak Zerdüştîliğin daha çok Perslere/Farslara ait bir din olduğu, Kürtler ile Medlerin Ârilerin farklı kollarından oldukları, Zerdüşt'ün Med döneminde yaşamadığı ve Kürtlerin İslam'ı kabule kadar Ârilerden getirdikleri politeist ve tabiat olaylarını kutsal gören geleneksel inançlarına bağlı kaldıkları ...
Avesta, Zerdüştlüğün ana kitabıdır.
Temel, esas, açıklayıcı bilgi anlamına gelmektedir. Zend-Avesta ise kelimenin tam anlamıyla “Avesta'nın yorumlanması” anlamına gelmektedir.
Kız çocuklarına verilen isimlerden biri olan Avesta bilgelik ve hikmet anlamına gelir.
Çocukları için çeşitli adlar düşünen ailelerin son dönemde tercih ettiği isimlerden birisi de Avesta ismidir. Kız çocuklarına verilebilen bu isim aynı zamanda Zerdüştlük dininin de kutsal kitabının ismidir.
Avesta, İsveç'in güneyinde yer alan bir şehirdir. Sulak ve ormanlık bir bölgede kurulu olan kentin güneyinde İsveç büyük göller yöresi bulunmaktadır.
Eski Farsça ile çağdaş iki dil daha vardır. Bu dillerden biri, Zerdüşt'ün kutsal kitabı Avestâ'nın dili; diğeri de, hâlâ Hindistan'ın bazı bölgelerinde konuşulmakta olan Sanskritçe'dir.
Zerdüştler de Müslümanlar gibi Tek Tanrıya inanırlardı. Ateşi Tanrı Ahura Mazda'nın fiziksel bir yansıması olarak kabul ederlerdi. Müslümanlar buna TECELLİ der. Allah'ın yarattıkları yoluyla insanlara görünmesi ve insanlarla konuşması.
Bugün Kürtlerin çoğunluğu Müslüman Sünnilerden oluşurken, Alevi ve Şii Kürtler de mevcuttur. Sünni Kürtlerin çoğunluğu Şafii olup bir kısmı da Hanefilik mezhebine tabidirler.
Zerdüşt, her şeyin yaratıcısı olan, insanlara iyilik yapan tek bir Tanrı'nın, Ahura Mazda'nın (Hürmüz'ün) peygamberidir. Ahura Mazda tarafından kendisine vahyedilmiş ve o da halka vaazlarda bulunmuştur. Zerdüşt, İran çok-tanrıcılığını, tek-tanrıcılığa doğru yöneltmiş ve yüksek ahlâkın kurallarını koymuştur.
Ehrimen, Zerdüştlük inanışında, kötülük ve karanlıkları temsil eder. Zerdüştlüğün ifade ettiği mutlak ikicilikte, iyilik ilkesi ya da tanrısı olan Ahura Mazda ile sürekli bir mücadele ya da savaş hali içinde bulunan kötülük ilkesi ya da tanrısı.
Avesta, Zerdüştilerin Kutsal Kitabı, dünya medeniyetinin yazılı tarihinde en saygın eserlerden biridir.
Sarya ismi, kız çocuklarına verilen Kürtçe isimler arasında yer alır. Sarya isminin anlamı ise, sel gibi akan ok, kadın süvari, gece gelen bulut, gece yolculuk eden kimse, gece yağan yağmur, cesur, dindar kadın, yürekli, eş, korkusuz kadın, hanım, hanımefendi olarak bilinir.
Amara Rumca kökenli, Türkçede sıkça kullanılan bir isimdir. Kız isimlerinden biri olan Amara bozulmaz, bozkır, keskin, sert, acı ve ölümsüz anlamlarına gelmektedir.
Kürtlerin ilk çağlardaki dini hayatları ve adetleri son derece karanlık ve bilinmemektedir. Ancak bugün ortaya çıkarılan tarihi eserlerden ve belirtilerden anlaşıldığı kadarıyla Kürtler, ışığı “ahura” dost biliyor, karanlıktan rahatsız oluyorlardı. Çünkü "ahur" veya "ahir" ateş demektir.
kürtçe bilge, alim.
Zerdüşt hakkında yazılmış şerhler ve efsaneler dışında tek bilgi kaynağı olan Avesta, ne peygamberin hayatının ayrıntılarıyla ne de Medler veya Persler gibi etkileşime geçmiş olabileceği halklarla odaklanmıyor.
Mehrdad İzady “Kürtler Bir El Kitabı” isimli çalışmasında 'Gutiler'in şimdiki 'Girdî' Kürt aşireti olduğu bilgisini vermektedir. Gutilerin yaşadıkları topraklara 'Gutium' denilmekteydi ve bu topraklar Babil ile Elam'ın yukarısı olarak gösterilmekteydi.
Bölgede kurduğu Hamidiye Alayları ve İstanbul Kabataş'ta açtığı Mekteb-i Aşiret-i Hümayun ile Sultan Abdülhamid, Osmanlı Sultanları arasında Kürtlere en büyük iltifatı gösteren padişahtı. Bu iltifatlar karşılıksız kalmayacak; Kürtler de kendisini "Bavê Kurdan" yani "Kürtlerin babası" olarak anacaktı.
Zaza kelimesi ile arkaik metinlere ilk olarak Behistun Yazıtı'nda rastlanılmaktadır. Bu yazıt İran'da yer alan bir yazıttır. Bu yüzden Zazaların İran kökenli olarak o coğrafyadan geldikleri düşünülmektedir. Diğer bir yoruma göre ise Zazaların konuştuğu dilin Sassaniler'e oldukça yakın olduğu söylenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri