Meyve ile doldurulmuş olan kavanoz serin ve karanlık olan bir yere konulmalıdır. Kurutulmuş erikleri kağıt torbalarda veya keten torbalarda saklamak mümkündür. Bu seçenek, sadece odada karınca, güve ya da diğer zararlı böcek izleri mevcut değilse uygun olmaktadır.
Öncelikle eriklerimizi güzelce yıkayıp kuruluyoruz. Daha sonra tam ortalarından dairesel bir şekilde bıçakla çizerek eriği ikiye bölüp çekirdeğini çıkarıyoruz. Dilediğimiz gibi bölüp poşetlere dolduruyoruz. Dilediğiniz zaman nasıl değerlendirmek isterseniz eriklerinizi dondurucudan çıkarıp değerlendirebilirsiniz.
Balkon veya terasta güneş gören bir yere, temiz bir bez serilir. Mürdüm erikleri bu bezin üzerine birbirine değmeyecek şekilde dizilir. Doğrudan güneş ışığı alan erikler, 4-5 gün içinde kurur. Ancak her gün erikleri ters yöne çevirmeniz gerektiğini unutmayın.
Antioksidan açısından oldukça zengin bir içeriğe sahip olması, hastalıkların önüne geçer. Kemiklerin güçlenmesinde fayda sağlayan mürdüm eriği, osteoporoz (kemik erimesi) riskini azaltmaktadır. İdrar söktürücü özelliği vardır ve vücudun ödem atmasına yardımcı olur. Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
İlgili 35 soru bulundu
Kuru Erik ayrı olarak ön işlem gerektirmeyen kağıt torbaları içerisinde de saklanabilmektedir. Bu yaklaşım meyvelerin küflenmesini ve bozulmasını önlemektedir. Bir başka yöntem ise buzdolabında depolamadır. Özellikle sıcak mevsimlerde, kuru erik buzdolabında en iyi biçimde saklanmaktadır.
Erik tüketilmesi kilo aldırmaz. Aksine erik yemenin zayıflamaya yardımcı olduğu ifade edilebilir. Erik yemek aynı zamanda sindirim sistemini çalıştırarak hızlı bir sindirim gerçekleşmesinde de etkili olmaktadır. Diyet sırasında en fazla yeşil erik tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
100 gram mürdüm yaklaşık 60-75 kcal arası kalori değerine sahiptir. Bu özelliği ile ara öğünlerde 3-4 adet mürdüm eriği yanında yağlı tohumlardan ceviz ya da fındık ile harika ikili oluşturacak, az kalori alarak uzun süre tok kalmanızı sağlayacaktır !
Dozunda ve makul olarak tüketilen kuru eriğin herhangi bir zararı yoktur. Fakat aşırı tüketilmesi içeriğinde bulunan meyve şekeri nedeniyle kan şekerinin fazla yükselmesine neden olur. Yine aşırı tüketildiğinde ishal ve kusmaya da neden olabilir.
Bilimsel araştırmalar düzenli tüketilen 5 kuru eriğin osteoporoz yani kemik erimesi riskini azalttığını gösteriyor. Florida Eyalet Üniversitesi bilim adamları, kuru eriğin kemik erimesine karşı diğer kuru meyvelerden daha etkili olduğunu gösteriyor.
Erikler yıkanır, sapları ayıklanır. Suları aktıktan sonra istediğiniz gibi az veya çok olarak poşetlere koyulur. İçinde hava kalmayacak şekilde bağlanır ve buzluğa atılır.
Antioksidan zengini mürdüm eriğini daha fazla tüketmek için mürdüm eriği marmelatı yapılabilir. Yazın sıcaklarda içmek için mürdüm eriği şerbeti yapmak ise hazır meyve sularından çok çok sağlıklı ve serinletici çözümlerdir.
Kısaca, çabuk çürüyenlerle hızlı pörsüyenleri yan yana saklamayın. Elma, domates, armut, avokado, kavun, şeftali, erik, kayısı gibi meyveler dışarıda, mutfak tezgahında olgunlaşır, lezzetlenirler. Biber, üzüm, portakal, limon, çilek gibi meyveler ise mutlaka buzdolabında saklanmalı.
Erikleri eliniz ile buzdolabı poşeti içine hafifçe yayın. Ardından bir pipet yardımı ile içinde ki fazla havayı alın. Bu sayede buzdolabında daha az yer kaplayacak ve daha iyi muhafaza olacaktır. Buzdolabı poşetinin havasını aldıktan sonra poşetin ağzını güzelce bağlayıp, buzluğa yerleştirin.
Diyette kuru erik ne kadar yenmeli? Kuru erik bağırsak hastalıklarının giderilmesinde etkin rol oynarken; kabızlık, hazımsızlık gibi durumların da iyileştirilmesini sağlar. Kuru erikten tam bir fayda için günde en az 10 adet tüketilmelidir.
Fasulye, soğan, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, enginar, kuşkonmaz, armut, elma, şeftali, kuru erik, tam buğday ve kepek oldukça fazla lif içerir ve fazla tüketilmesi gaz oluşumuna neden olur.
Kuru erik, vücudun yiyecekleri doğru bir şekilde sindirmesi için kabızlığı hafifletir ve düzenli bağırsak hareketlerine de yardımcı olur.
Papaz eriği, mürdüm eriği, Malta eriği ve can eriği en sevilen çeşitlerindendir. Bahar ve yaz aylarının gözde meyvesi olan erik kışın belirli zamanlarında da yenilebilen güzel bir meyve. Mayhoş tadı ile farklı bir meyve tadı arayanlar için en iyi seçeneklerden biri olan erik, çekirdeği ile de oldukça faydalı.
Gereğinden fazla tüketilen mürdüm eriği kan şekerinin yükselmesine sebep olur. Diğer bir yandan kuru mürdüm eriği yerine tazesinin tüketilmesi hem lif açısından hem de kan şekeri açısından daha faydalı olmaktadır.
Düşük glisemik endeksine sahip olan mürdüm eriği, bu özelliği sayesinde kan şekerini dengede tutar. Sindirim sistemindeki parazitleri temizleyerek metabolizmayı hızlandırır ve kabızlığa yakalanmayı önler.
Bağırsakların hızlı çalışmasına yardımcı olan kuru erik vücuda giren şeker ve yağların hızlı bir şekilde sindirilmesini ve vücuttan atılmasını sağlar. Bu şekilde kuru erik zayıflamaya yardımcı olur.
Vitamin deposu erik, cinsel isteği ve gücü arttırıyor. Kan dolaşımını da hızlandıran bu meyve, iktidarsızlık sorunu yaşayan erkeklerin imdadına yetişiyor. Erik aynı zamanda sperm kalitesini yükselterek kısırlık tedavisine destek oluyor.
'TUZLA TÜKETMEK ÖDEM YAPAR'
Bağırsak hareketlerini düzenlemek, demir emilimini artırmak ve kilo vermeyi desteklemek için günde 200 gram eriğin tüketilebileceğini belirten Altuntaş, “200 gr yeşil erik sadece 94 kaloridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri