Yağ ve lif zengini olan avokado bebeklerin kabızlığına ve gaz sorununa da iyi gelir.
Bebeklerin ilk yıllarında büyümesi, gelişmesi için karbonhidrat ve yağa ihtiyaç duyar işte bu yüzden avokado içeriğinin zenginliği sayesinde bebekler için tercih edilebilen bir meyvedir. Avokadoyu bebeğin beslenmesine 6.aydan itibaren dahil edebiliriz.
Yaklaşık yüzde 80'i yağdan oluşan avokado, A, B, C, D, E ve K vitaminleri, folat ve potasyum bakımından zengindir. Bu besinler, yeni doğan bebekler için gerekli maddelerdir. Yüksek miktarda tekli doymamış yağlar da içerir. Zengin mineral yapısı, bebeğin büyümesini ve nörolojik gelişimini destekler.
Ayrıca avokado anne sütüne en yakın meyve olduğu için beyin gelişimini destekler ve bebeklerin bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
İlgili 42 soru bulundu
Doymamış yağlar açısından da zengin bir besin kaynağı olan avokado, bu sayede bebeğinizin göz ve beyin sağlığına da iyi gelir. Avokadonun faydaları arasında mide ve bağırsakları rahatlatması, hazmı ve sindirimi kolaylaştırması da vardır.
Astım, nezle, grip gibi rahatsızlıkları olan kişiler doktora danışarak dikkatli bir şekilde tüketmemeliler. Avokadonun zararlarından biri de aşırı derecede tüketilirse yüksek kolesterol problemlerine sebep olabilir. Karaciğer hastalığı olan kişiler doktora danışarak dikkatli bir şekilde kullanmalılar.
Özellikle kolik bebek annelerinin gaz sancılarını azaltabilmesi için gaz yapabilen kuru baklagiller, lahana, turp, karnabahar, brokoli, soğuk şekersiz süt ve yoğurt gibi besinlerin kontrollü tüketmesi gerekmektedir. Annenin yemeklerinde kimyon kullanması, bebeğin gaz sorununu azaltabilir.
Süt, yoğurt, peynir gibi inek sütünden elde edilen besinler gaz problemi yapabilir . Emziren anne bu besinleri deneyerek beslenmesine eklemeli. Süt gaz yapıyorsa yerine laktozsuz süt, yoğurt yerine probiyotik yoğurt veya kefir tüketilmelidir.
İçeriğindeki sağlıklı yağlar, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sayesinde kansere karşı koruyucu etkisi olduğu bilinen avokadonun, hamile ve emziren kadınlar tarafından tüketiminin uygun olmadığı belirtiliyor.
Bebeğimize Ne Zaman Avokado Vermeye Başlayabiliriz? Bebeğe 6 aylık iken avokado verilebilir. Bebek için mükemmel denebilecek ilk gıda olan avokadoyu yalnız başına sunmak yerine, elma, şeftali, armut, muz püreleri veya yoğurtla karıştırarak sunmak, başarı ihtimalinizi arttırır.
Besinleri çeşitlendirmek, bebeğinin damak tadının gelişmesi açısından çok önemli. 6 aylık bebeğine günde 2 yemek kaşığı, 8 aylık bebeğine günde 4 yemek kaşığı, 9-12 aylık bebeğine günde 6-8 yemek kaşığı oranında avokado verebilirsin.
- Çocuklarımıza farklı bir kahvaltı deneyimi kazandırmak için sahanda yumurtanın içine dilimlenmiş veya ezilmiş avokado katarak hem yumurta hem de avokado ikilisini yedirebilirsiniz. - Kızartmaların yanında mayonez yerine avokado ezmesini rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Portakal, erik, armut, kayısı, şeftali, greyfurt gibi bazı meyveler anne sütü ile bebekte gaza neden olabilirken bazı bebekler bunu kolay bir şekilde tolere edebilir. Brokoli, karnabahar, lahana, pırasa, soğan, sarımsak, brüksel lahanası gibi sebzeler bebekte gaz sorununu tetikleyebilir.
En çok gaz oluşturan meyveler portakal, erik, armut, kayısı, şeftali ve greyfurttur.
Gaz Muzlar, gaz oluşturabilen çözünür lif ve fruktoz içerirler. Eğer lif alımını aniden artırırsanız veya çok miktarda tüketirseniz, kalın bağırsağınızın lifleri parçalaması çok fazla çaba gerektirir ve bu da gaza neden olabilir.
Kucakta veya bebek arabasında gezdirmek, hafifçe sallamak, sarılmak, yumuşak bir battaniyeye sarmak, ninni söylemek, müzik dinletmek, araba ile gezdirmek, emzik vermek faydalı olabilmektedir. Bebeğin karnına ılık havlu koymak, ılık yağ ile karnına masaj yapmak, ılık su ile banyo yaptırmak etkili olabilmektedir.
Bebek 2-3 haftalık olduğunda başlar, 4-6 haftada en yoğun döneme ulaşır, çoğunlukla 3 ayda biter.
Yumurta oldukça sağlıklı bir besin olmasına rağmen bazı insanlarda gaz ve şişkinlik gibi sorunların yaşanmasına yol açabilmektedir. Yumurta genel olarak ırritabl bağırsak sorunu yaşayan kişilerde gaz yapmaktadır.
Gaz yapmayan çorba türleri arasında yoğurt çorbası, şehriye çorbası ve sebze çorbası öne çıkar.
Avokado aynı zamanda magnezyum, kalsiyum, demir, potasyum ve sodyum gibi mineralleri de içermektedir. İşte tüm bu vitamin ve mineraller bebeğinizin bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve onun hastalıklara karşı daha dirençli olmasına yardımcı olur.
Fazla tüketmek; ciltte ve ağız içinde kaşıntı, kızarıklık gibi tepkilere yol açabilmektedir. Üst solunum yolları enfeksiyonu geçiren kişilerin dikkatli şekilde tüketmesi önerilmektedir.. Kolesterol veya karaciğer rahatsızlıkları sorunları olanların doktorlarına danışmaları gerekmektedir.
Özellikle sabah kahvaltısında yarım avokado tükettiğiniz zaman; uzun süre atıştırma gereği duymadığınızı göreceksiniz. Düzenli olarak avokado tüketerek aynı zamanda kalp sağlığınızı da korumuş olursunuz. Yapılan tıbbi araştırmaların sonuçlarına göre, avokado kandaki kötü kolesterolü düşürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri