Avokado çekirdeğinin acı bir tadı vardır. Tüketmeden önce üzerindeki kahverengi deri tabakasını çıkarın. Ardından, çekirdeği rendeleyin veya bir karıştırıcı kullanarak toz haline getirin. Avokado çekirdeği tozu salatalarda, çorbalarda veya güveçlerde garnitür olarak kullanabilir.
1-2 tatlı kaşığı avokado çekirdeği tozu ile bir parça muzu karıştırıp çatalla maske kıvamına getirin. Bu maskeyi cilde sürün 10 dk. sonra suyla yüzünüzü yıkayın.
Kökten çıkan filizler toprakta, çekirdeğin bir kısmı yüzeyde olacak şekilde yerleştirmelisiniz. Daha sonra çekirdeğin etrafına da toprağı atın ve can suyunu ilave edin. Can suyu ilave edilen avokado fidesinin günlük bakımını yaptığınız durumda, emeğinizin karşılığını alabilirsiniz.
Çekirdekten çimlenen avokado hiç bir zaman aslına benzemez. Daha doğrusu meyvenin avokado olma ve olmama olasılığı da vardır.Olmama olasılığından gidersek çekirdek avokado olabilir ama farklı bir avokakdo çiçeği farklı bir meyve ile tozlandıysa örneğin portakal ortaya avokado portakal melezi bir bitki çıkacaktır.
Avokado, dalında yeterli olgunluğa erişince hasat edilir. Daha sonra bir süre bekletilerek yumuşaması sağlanır. Ardından meyvenin tek tek çekirdekleri çıkarılır. Daha sonra soğuk pres yöntemi ile sıkılarak yağı çıkarılır.
İlgili 26 soru bulundu
· Avokado çekirdekleri güçlü antioksidan özelliklere sahiptir. Çekirdekler, meyvenin tamamında bulunan antioksidanların yüzde 70'inden fazlasını içerir. Antioksidanlar, bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve bakteriyel, viral ve mantar enfeksiyonlarından korur. · Avokado çekirdekleri, iyi tekli doymamış yağ kaynağıdır.
3 YILDA MEYVE VERİYOR, TEK MASRAFI SU
3'üncü yılda bir miktar meyve veren ağaç, 7-8 yaşına geldiğinde maksimum verim seviyesine çıkıyor. 8 yıl sonra bir ağaçtan ortalama 500 meyve alınıyor. 600-700 meyve veren ağaçlar da olabiliyor. Avokadolar türüne göre tanesi 7 ile 10 lira arasında alıcı buluyor.
Su hizası kürdanların altında kalmalı. *Bardağı doğrudan güneş ışığından uzak, oda sıcaklığında bir yere yerleştirin. *Artık tek yapmanız gereken şey beklemek :) İlk filizin çıkması yaklaşık 3-6 hafta kadar sürüyor.
Avokado fidan yetiştiriciliği mevcut imkanlara göre ya doğrudan yarı gölge ortamda ya da başlangıçta serada daha sonra yarı gölge ortamında yapılabilir. Yarı gölge ortamda 2-2.5 yılda fidan yetişirken, başlangıçta serada daha sonra yarı gölge ortamda yetiştiricilikte bu süre yarı yarıya kısalır.
Çekirdeğin etrafına toplamda 3 adet olacak şekilde kürdan batırın. 3 kürdan da farklı yönlerde olmalı. Yarısından fazlası suyun içinde kalacak şekilde, çekirdeği bir bardağın içinde bekletin. Ortalama 4 hafta sonrasında bardak içindeki çekirdekten kök ve gövdenin haberi gelecektir.
Çekirdekli kısmı saklamak için daha uygundur. Kesilmiş avokadoyu saklamak için, avokadonun iç kısmına (çekirdeğin yanlarına) limon suyu sürün. Ardından streç film ile hava almayacak şekilde sarın ve buzdolabına kaldırın. Kesilmiş avokadoyu saklamak için bir diğer yöntem de saklama kaplarıdır.
Bardağı oda sıcaklığında, doğrudan güneş ışığından uzak bir yere yerleştirin. Suyu azaldıkça da su ekleyin. 2-6 hafta arasında kök ve gövde görünmeye başlayacaktır.
Avokado maskesinin cilde faydaları
Cildi nemlendiriyor ve pamuksu yumuşaklıkta bir cilde sahip olmanızı sağlıyor. Akne ve sivilceleri geçiriyor; içinde Omega 3 sayesinde ciltteki yaralar, yanıklar, kesikleri iyileştiriyor. İltihaplanmayı azalttığı için sivilcelerin iz bırakmasını da engelliyor.
Kepek dışında saç derisi problemlerine karşı da etkili olan avokado yağının lavanta yağı gibi yağlar ile karıştırılarak saça sürülmesi ve 15 dakika bekletildikten sonra yıkanması gerekir. Ayrıca saçta bekletildiği sürece saçı nemlendirir.
Bunlardan biri, aynı zamanda aralarında en lezzetli olanı Hass çeşidi. Hass tipi avokado aynı zamanda avokadonun başkenti olarak anılan Kaliforniya'da da en çok tercih edilen tür.
Avokadonun çekirdeğini meyvenin içinden zarar vermeden çıkarttıktan sonra su ile çekirdeği iyice yıkarak temizleyin. Çekirdeğin etrafında bulunan koruyucu kılıfı bir bıçak yardımı ile kestikten sonra hepsini soyun. Avokadonun çekirdeğinin sivri tarafı üst, düz tarafı ise alt kısmında yer alır.
Avokado fidanları genellikle yarı gölge ortamlarda yetiştirilirler. Bu sebeple güneş yakmalarına karışı korunmalıdır. Kış mevsimlerinde ise kırağıya ve soğuğa karşı korunmalıdır.
Avokado, sıcak ve güneşli yerleri sever fakat ilk zamanlarda direkt güneşten hoşlanmaz. Bu yüzden avokadonun evinizin hangi köşesinde daha mutlu olacağına dikkat etmelisiniz. Avokado aynı zamanda suyu da seven bir bitkidir. Sürekli nemli kalmalıdır ama bunu da abartmamak gerekir.
Düşük sıcaklıklardan etkilenme avokado çeşitlere göre -2 0C ile-6.5 0C arasında değişmekte ve Hass -1.1 0C'ye kadar dayanabilmektedir.
Avokadot Fidanı Üretim ve Aşılaması
Dilcikli aşı yöntemi hem avakado,ceviz ve diğer meyve çeşitlerinin üretiminde yaygın olarak kullanılan bir aşı yöntemidir. Aşı kaleminin üst kısmı aşı macunu ile kapatılır.Mart sonu ile beraber aşılarda uyanma gerçekleşecektir. Dilcikli aşı zamanı genelde sşubat ayı içerisindedir.
Avokadolar çok fazla potasyum içerir, sağlıklı yağ kaynağıdır, lif açısından zengindir, kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürür, besinlerin emilimini hızlandırır, antioksidanlarla doludur ve cinsel dürtüyü artırır.
Peki avokado kabuğu yüze sürülür mü?” Avokado kabuğunun cilde faydaları da avokadonun içeriği ile aynı. Cildin yağ oranını artırır, nemlendirir ve yumuşak olmasını sağlar.
Avokadoyu dilimledikten sonra üzerine bir miktar tuz ve limon suyu serpiştirerek sade bir şekilde tüketebilirsiniz. Avokadoyu kahvaltıda yemek istiyorsanız, yumurta ve baharatlarla nefis bir karışım hazırlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri