Meksika mutfağının en önemli meyveleri arasında yer alır. Ülkemizde ise en çok Antalya ve Mersin illerinden üretilmektedir. Bu iki il çok sıcak olduğu için tropikal meyvelerin üretimi için uygundur.
Meksika dünyada avokado üretiminin en çok yapıldığı yer olarak tanımlanmaktadır. Ardından Dominik Cumhuriyeti, Peru, Endonezya ve Kolombiya gelmektedir. Son dönemlerde de Türkiye'de tüketilmekte olan bu meyve Türkiye'nin Antalya ve Mersin şehirlerinde yetiştirilmektedir.
Türkiye'deki avokado üretiminin yaklaşık % 75- 80'i Antalya'da, % 15-20'si Mersin'de ve % 2-5'i diğer illerde (Muğla ve Hatay) üretilmektedir.
Avokado Orta Amerika kökenli herdem yeşil bir semitropik iklim meyve türüdür. Anavatanı Meksika'dan Guatemala'ya kadar olan bölgenin doğu ve orta dağlık alanlarından başlayarak Orta Amerika'nın Pasifik okyanusu kıyılarına kadar uzanmaktadır.
Avokadonun Osmanlı serüveni, 1730 Eylül ayında patlak veren Patrona Halil Ayaklanması sırasında son bulmuştur. İsyancılardan bazıları avokadonun “timsah ile ağacın ciması ile yetiştiği” dedikodusunu ve mekruh olduğunu yaymışlardır. Bu olay, Osmanlı'da avokado üretimini sona erdirmiştir.
İlgili 21 soru bulundu
Avokado Helal midir: Avokadonun tüketilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.
Avokado faydalı yağ asitleri yönünden zengindir. Ancak içeriğindeki yoğun yağ oranı sebebiyle fazla tüketiminde kolestrol problemi yaratabileceği konusunda uzmanlar uyarıyor.
Arz talep meselesinden ötürü bu kadar pahalı. Orta kalitede olan 3 buçuk lira. Avokado üretmek maliyetli bir şey. Bizim topraklarımızın yapısı düz alan olmadığı için en az 15 bin lira harfiyata masraf yapıyorsun.
Baş ve işaret parmağınızla avokadonun sapını tutun. Hızlı bir şekilde dışarı doğru çekin. Eğer avokadonun sapı sorunsuz bir şekilde kopuyorsa, yeterince olgunlaşmış demektir. Eğer sapı kopmuyorsa, henüz olgunlaşmamıştır ve yenmeye hazır değildir.
Enerji değeri yüksek bir meyve olan Avokado yağ ve protein açısından da oldukça zengindir. Ayrıca bol miktarda A ve E vitamininin yanında B grubu vitaminleri ve potasyum gibi mineralleri içinde barındıran besleyici bir besindir. Vücut dokularının ve cildin yenilenmesine yardımcı olur.
Ülkemiz koşullarında hasat mevsimi; kasım başı-aralık sonu olarak belirtilebilir. Fuerte çeşidine tozlayıcı olarak kullanılır.
Avokado toplandığında serttir ve acı bir tada sahiptir, avokadoyu eve götürüp yemeniz tavsiye edilmemektedir. Evde oda sıcaklığında 3 ya da 5 gün arasında beklemelidir. Kavun ve muz gibi bir yapıda olan avokadonun yüzeyini ellediğinizde hafif içe bastırılabiliyorsa, yenecek kıvama gelmiştir demektir.
· Avokado çekirdekleri güçlü antioksidan özelliklere sahiptir. Çekirdekler, meyvenin tamamında bulunan antioksidanların yüzde 70'inden fazlasını içerir. Antioksidanlar, bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve bakteriyel, viral ve mantar enfeksiyonlarından korur. · Avokado çekirdekleri, iyi tekli doymamış yağ kaynağıdır.
Çarşıda pazarda bulunabilir hale gelen ve sağlığa olan olumlu etkileriyle hızla tüketimi ülke genelinde artan avokado üretiminin %89'u Antalya'da yapılıyor.
Avokadonun dünya genelinde yaklaşık 500 çeşidi bulunuyor. Türkiye'de avokadonun ticari yetiştiriciliği, 1970'li yıllarda başladı. Bu yıllarda “Fuerte”, “Hass”, “Bacon” ve “Zutano” adlı avokado türleri Türkiye'ye getirildi.
Adana Tarım ve Orman Müdürlüğü verilerine göre, kentte ilk kez 2017'de Kozan'da 11, Yüreğir'de 56 dekarda başlayan avokado ekim alanı, 2020'de büyük bir sıçrama yaparak 528 dekara çıktı. Birim fiyatında yüksek gelire sahip avokado meyvesinin Adana'da bu yıl için ekim alanının 1000 dekarın üzerinde olması öngörülüyor.
Etli kısım açık yeşil renkte olmalıdır; siyahsa veya kahverengiyse avokado yenmemelidir. Tek tük, küçük kahverengi lekeler şeklinde bazı ufak çürükler varsa avokado yenebilir.
Her çiçek ilk açıldığında dişi safhadadır. Bu safhada dişi organ başka çiçeklerden gelen çiçek tozlarını kabul eder, erkek Page 2 organlar çiçek tozu saçmazlar. Bu safhaya “Dişi Safha” denir. Daha sonra çiçek kapanır, gece kapalı kalır, ertesi gün aynı çiçek tekrar açılır.
Olgun bir avokado, hafif bir kuvvetle hafifçe verir. Hafif bir baskı avokadoda bir girinti bırakırsa bu, avokadonun bozulduğunun işaretidir. Avokadonun dış kabuğunu kontrol edin. İşaretler, şiddetli ezikler, görünür küf veya kokuşmuş bir koku varsa, avokado yenmek için güvenli değildir.
1 Kg genellikle 4 veya 5 adet.
Sapı çekin ve direnç yoksa çıkarın. Sap kökünün altındaki küçük daire kahverengi ise, avokado çoğunlukla olgunlaşmıştır. Sarı-yeşil renkteyse yenilmeye hazır olmadığı; parlak yeşil renk ise mükemmel bir şekilde olgunlaştığı anlamına gelir. İyi bir avokado için iri olanları seçin.
Ülkemizde en çok Antalya ve Mersin illerinde yetişen bu bitki, sıcak ve tropikal iklimleri sever. Rize gibi donların az görüldüğü Doğu Karadeniz'de de yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Libidoyu hızlandırarak cinsel enerjiyi artıran avokado, cinsel gücü artırdığı kabul edilen E vitamini bakımından da zengindir. E vitamini, yaşlanmayı yavaşlatırken, cinsel organlara oksijen ve kan akışını artıran bir antioksidandır.
- Kansere karşı koruyor: Yapılan birçok araştırma, avokadonun kansere engel olduğunu göstermektedir Ayrıca kemoterapinin etkilerini azalttığını gösteren çalışmalar da bulunmaktadır. Prostat kanserinin büyümesini engelleyen avokadoda bulunan oleik asit meme kanserinin önlenmesinde etkili olmaktadır.
Günde bir avokado tüketmenin kalp sağlığına faydasını gösteren bilimsel çalışmalar var. Avokado tüketimi kolesterol azaltıcı orta yağ içerikli bir diyet ile kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabiliyor. Ancak avokado yağ grubunu temsil ettiği için avokado kullanıdğınız tarifte yağı azaltmanız gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri