Avrasya Tüneli Projesi (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi), Asya ve Avrupa yakalarını, deniz tabanının altından geçen bir karayolu tüneli ile birbirine bağlıyor. İstanbul'da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet veren Avrasya Tüneli, toplam 14,6 kilometrelik bir güzergâhı kapsıyor.
Tünelin en derin bölümü deniz seviyesinden 106 metre aşağıda bulunuyor. Güzergahta yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar indi. Avrasya Tüneli'nde hız sınırı 70 km olacak.
Toplamda 14,6 kilometrelik uzunluğa sahip olacak Avrasya Tüneli Projesi, İstanbul Boğazı'nın 106,4 metre derinliğinde yer alacak. Deniz altında 3,34 kilometresi olan Avrasya Tüneli'nde kazılacak 2,5 kilometrelik mesafe kaldı.
3 katlı kesimin uzunluğu 6,5 kilometre
Üç katlı tünel kesiminin çapı 16,8 metre, deniz yüzeyinden derinliği 110 metre, geçtiği bölgede boğaz su derinliği 60-65 metre olacak.
Giriş ve çıkış noktaları nerelerdir? Tünelin giriş ve çıkış noktaları; Asya yakasında Koşuyolu Kavşağı ve Eyüp Aksoy Kavşağı arası mevkiide, Avrupa yakasında ise Kumkapı mevkiide yer almaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Uzunlukları 98,5 metre ile 135 metre arasında değişen 11 tünel parçasının birleştirilmesiyle Boğaz'ın altında 1,4 km uzunluğunda batırma tüp tünel inşa edildi. Tüneller en derin oldukları noktada deniz seviyesinin yaklaşık 58 metre altından geçiyor.
Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. (ATAŞ), 2009 yılında Avrasya Tüneli'ni gerçekleştirmek üzere kuruldu. ATAŞ, Avrasya Tüneli Projesi'nin finansman, inşaat ve yaklaşık 25 yıl boyunca işletmesinden sorumludur. Türkiye'den Yapı Merkezi ve Güney Kore'den SK E&C şirketleri, ATAŞ'ın iki eşit ortağıdır.
2004 yılında yapımına başlanan Marmaray projesi kapsamında bazı istasyonların açılışı bugün yapılıyor. Marmaray ile İstanbul Boğazı'nın iki yakasındaki Üsküdar ve Sirkeci ise denizin altından, yere batırma tekniğiyle inşa edilen tüp geçitle birbirine bağlanıyor.
Karaismailoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30 Ocak 2013'te inşasına başlanan Avrasya Tüneli'nin, planlanandan 8 ay önce, 3 yıl 11 ayda tamamlanarak 22 Aralık 2016'da hizmete açıldığını anımsattı.
Ayrılıkçeşme istas- yonunda başlayan tüneller Üsküdar istasyonundan geçtikten sonra Boğaz'ın altına giriyor. Avrupa yakasındaki ilk istasyon Sirkeci'de. Tüneller Yenikapı istasyonundan geçtikten sonra Kazlıçeşme'de son buluyor.
Katar Yatırım Fonu, (Qatar Investment Authority-QIA), Avrasya Tüneli'nin yüzde 50 ortağı olan Güney Koreli SK Grup şirketinin bir kısım hisselerini alıp Avrasya Tüneli'ne ortak oldu.
Boğaz geçişi 11 adet ve uzunlukları 98,5 – 138 metre arasında değişen tüp elemanların batırılıp birleştirilmesi ile sağlanmaktadır. 56 metre derinlik ile bu tüneller dünyada en derin batırma tünel ünvanına sahip olup, 10 büyüklüğünde depreme dahi dayanıklı olarak imal edilmiştir.
Marmaray, B1 (Sirkeci – Halkalı) ve B2 (Haydarpaşa – Gebze) banliyö hatlarının iyileştirilmesi ve Marmaray Tüneli ile birbirine bağlanması ile hayata geçirilmiştir. İkinci etabın da tamamlanmasıyla 76,6 km uzunluğundaki hat 43 istasyonla hizmet vermektedir.
Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi kapsamında Samanlı Dağı delinerek, 3 şeritli 2 tüp olarak yapılan Orhangazi Tüneli, 3 bin 590 metreyle Türkiye'nin en uzun otoyol tüneli unvanını taşıyor.
Avrasya Tüneli Geçiş Ücreti 2023
Tek yön olarak hesaplanan geçiş ücretleri 1. sınıf araçlar için 53 TL, 2. sınıf araçlar için ise 79,5 TL olarak değişiyor. Gece tarifesi için ise bu ücretler 1. sınıf araçlarda 26,50 TL, 2. sınıf araçlarda ise 39,75 TL oluyor.
İstanbul Boğazı'nda üç köprü ve bir arabalı feribotla beraber alternatif bir karayolu geçişi sağlamak amacıyla, Marmaray'ın 1,2 kilometre kadar güneyinde inşa edilen proje mevcut üç köprünün ve arabalı feribotun trafik yüklerini paylaşarak İstanbul'a daha dengeli bir şehir içi ulaşımı sağlanması beklenmektedir.
Grubun ilk ve en büyük şirketi olan Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş. yarım asırlık geçmişinde Türkiye'de ve özellikle Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Sudan, Etiyopya, Cezayir ve Fas başta olmak üzere yurt dışında önemli inşaat projeleri gerçekleştirdi.
Avrasya Tüneli'ne Katarlılar ortak oldu. Katar Yatırım Fonu, Avrasya Tüneli'nin Koreli ortağından hisse satın aldı. Katar Yatırım Fonu, Avrasya Tüneli'nin yüzde 50 ortağı olan Güney Koreli SK'nın bir kısım hissesini alıp Avrasya Tüneli'ne ortak oldu.
Yüzyılın projesi olarak adlandırılan ve dünyanın en derin batırma tüp tüneli olan Marmaray, küresel ısınmadan ve olası tsunamiden etkilenmeyecek, istanbul'da meydana gelebilecek 7.5 şiddetindeki bir depreme dayanıklı olacak.
Marmaray Tüneli, Türkiye'nin İstanbul şehrinde, İstanbul Boğazı'nın altında yer alan demiryolu tünelidir. Avrupa yakasındaki Kazlıçeşme ile Anadolu yakasındaki Ayrılıkçeşme'yi birbirine bağlar. Dünyanın en derin batırma tüp tünelidir. 29 Ekim 2013 tarihinde Marmaray banliyö tren hattı ile birlikte hizmete girmiştir.
Marmaray'ın en derin istasyonu da Sirkeci. Avrupa'nın en uzun yürüyen merdiveni burada. 63 metre ve bir kademe bir kademe de üste devam ediyor yani Valilikten giriyorsunuz ta deniz seviyesine kadar aşağı iniyorsunuz; deniz seviyesinin de altına iniyorsunuz. Yani tam olarak 70-80 metre derinliğe iniyorsunuz.
Avrasya Tüneli, kıtaları birbirine bağlayan dünyanın ilk iki katlı karayolu tünelidir. Avrasya Tüneli Projesi (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi), Asya ve Avrupa yakalarını, deniz tabanının altından geçen bir karayolu tüneli ile birbirine bağlıyor.
Evet, araçlarımızda sigara içilmesi yasak.
TÜNEL HAKKINDA MERAK EDİLENLER
İstanbul köprü trafiğini biraz daha kolaylaştıracak olan Avrasya Tüneli, Kazlıçeşme ile Göztepe arasını 15 dakikaya indiriyor. Tünelin bağlantı yolları, harita üzerindeki görünümü ve nereden nereyi bağladığına dair detaylı bilgile de tünelin resmi sitesi üzerinden yayımlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri