Kumkapı ile Koşuyolu arasında kıtalararası geçişi sağlayan 5 km'lik Avrasya Tüneli ile Boğaz geçişi çok daha kısa sürede gerçekleştiriliyor. Sağlanan akıcı trafik ve mesafelerin kısalması sayesinde daha az yakıt tüketiliyor. Böylece daha az emisyon salınımı sağlanıyor.
Avrasya tüneli ya da İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi, temeli 26 Şubat 2011 tarihinde atılan Asya ve Avrupa yakalarını, Kennedy Caddesi'nde Kumkapı ile D-100 Karayolu'nda Koşuyolu mevkii güzergâhında deniz tabanının altından bağlayan ve boğaz geçişine imkân sağlayan karayolu tünelidir.
Tünelin giriş ve çıkış noktaları; Asya yakasında Koşuyolu Kavşağı ve Eyüp Aksoy Kavşağı arası mevkiide, Avrupa yakasında ise Kumkapı mevkiide yer almaktadır.
Avrasya Tüneli Projesi (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi), Asya ve Avrupa yakalarını, deniz tabanının altından geçen bir karayolu tüneli ile birbirine bağlıyor. İstanbul'da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet veren Avrasya Tüneli, toplam 14,6 kilometrelik bir güzergâhı kapsıyor.
İstanbul Boğaz tabanından geçen Avrasya Tüneli İstanbul'da bulunmaktadır. Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan Avrasya Tüneli, Kazlıçeşme -Göztepe güzergahı arasında yer almaktadır. Avrupa yakasından Kazlıçeşme, Kocamustafapaşa, Yenikapı ve Kumkapı'dan Avrasya Tüneli'ne ulaşım sağlanabilmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Avrasya Tüneli Nerede? Asya ve Avrupa kıtaları arasında geçişi sağlayan Avrasya Tüneli'nin açılışı 22 Aralık 2016'da yapıldı. İstanbul Boğazı'nı denizin altından geçen Avrasya Tüneli'nin güzergâhı; Avrupa'da Kumkapı, Asya'da ise Koşuyolu Kavşağı ve Eyüp Aksoy Kavşağı arasındaki bölgede.
Avrasya Tüneli Geçiş Ücreti 2023
Tek yön olarak hesaplanan geçiş ücretleri 1. sınıf araçlar için 53 TL, 2. sınıf araçlar için ise 79,5 TL olarak değişiyor. Gece tarifesi için ise bu ücretler 1. sınıf araçlarda 26,50 TL, 2. sınıf araçlarda ise 39,75 TL oluyor.
Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. (ATAŞ), 2009 yılında Avrasya Tüneli'ni gerçekleştirmek üzere kuruldu. ATAŞ, Avrasya Tüneli Projesi'nin finansman, inşaat ve yaklaşık 25 yıl boyunca işletmesinden sorumludur. Türkiye'den Yapı Merkezi ve Güney Kore'den SK E&C şirketleri, ATAŞ'ın iki eşit ortağıdır.
Toplamda 14,6 kilometrelik uzunluğa sahip olacak Avrasya Tüneli Projesi, İstanbul Boğazı'nın 106,4 metre derinliğinde yer alacak. Deniz altında 3,34 kilometresi olan Avrasya Tüneli'nde kazılacak 2,5 kilometrelik mesafe kaldı.
Avrasya Tüneli Geçiş Ücreti 2023
Avrasya Tüneli fiyatı, son güncelleme itibarıyla şu şekildedir: Tek yön geçiş ücretleri gündüz tarifesinde otomobiller için 53 TL, minibüsler için ise 79,5 TL'dir. Fiyatlara %8 KDV dahildir. Avrasya gece tarifesinde ise %50 indirimli ücretler geçerlidir.
Katar Yatırım Fonu, (Qatar Investment Authority-QIA), Avrasya Tüneli'nin yüzde 50 ortağı olan Güney Koreli SK Grup şirketinin bir kısım hisselerini alıp Avrasya Tüneli'ne ortak oldu.
Kanun gereği; 15 günden 45 güne kadar olan sürede yapılan ödemelerde geçiş ücreti ile birlikte ücretin bir katı tutarında ceza, 45 günden sonraki ödemelerde ise, geçiş ücreti ile birlikte ücretin 4 katı tutarında ceza uygulanmaktadır.
TÜNEL HAKKINDA MERAK EDİLENLER
İstanbul köprü trafiğini biraz daha kolaylaştıracak olan Avrasya Tüneli, Kazlıçeşme ile Göztepe arasını 15 dakikaya indiriyor. Tünelin bağlantı yolları, harita üzerindeki görünümü ve nereden nereyi bağladığına dair detaylı bilgile de tünelin resmi sitesi üzerinden yayımlandı.
Avrasya Tüneli 24 saat hizmet vermeye başladı
Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi kapsamında Samanlı Dağı delinerek, 3 şeritli 2 tüp olarak yapılan Orhangazi Tüneli, 3 bin 590 metreyle Türkiye'nin en uzun otoyol tüneli unvanını taşıyor.
Tünelin en derin bölümü deniz seviyesinden 106 metre aşağıda bulunuyor. Güzergahta yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar indi. Avrasya Tüneli'nde hız sınırı 70 km olacak.
Karaismailoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30 Ocak 2013'te inşasına başlanan Avrasya Tüneli'nin, planlanandan 8 ay önce, 3 yıl 11 ayda tamamlanarak 22 Aralık 2016'da hizmete açıldığını anımsattı.
Marmaray projesinde, batırma tüp tünellerin parçaları Tuzla'daki Devlet Limanlar ve Hava Meydanları'na ait limanda imal edildi. Uzunlukları 98,5 metre ile 135 metre arasında değişen 11 tünel parçasının birleştirilmesiyle Boğaz'ın altında 1,4 km uzunluğunda batırma tüp tünel inşa edildi.
Avrasya Tüneli'nin tasarımı, bu alanda dünyanın lider şirketlerinden Parsons Brinckerhoff International Inc. (PBI) tarafından yapılmış ve bağımsız tasarım denetçisi olarak görev alan HNTB firması tarafından sertifikalandırılmış olup, İdare T.C.
Her bir tüp için yaklaşık olarak bin ton çelik çubuk kullanıldı. Bu tünellerde yüz metrede bir acil çıkış kapısı bulunur. Sistemin yangın güvenliği tünel içerisine ve istasyon binalarına inşa edildi. Tüpleri yerleştirmek için deniz kumu kaldırıldı.
Avrasya Tüneli'nden kamyonet geçer mi sorusuna vereceğimiz cevap maalesef ki hayır.
Erdoğan, Avrasya Tüneli'nin Türkiye-Kore iş birliğiyle yapıldığına değinerek, inşaat süresiyle işletme süresi bir arada olmak kaydıyla 30 yıl 6 ay, 20 Aralık'tan itibaren 26 yıl firmaların burayı işleteceğini ve yap-işlet-devret sistemiyle daha sonra devlete bırakılacağını anlattı.
15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri geçiş ücreti, tek yön otomobil için 8 lira 25 kuruştan, 8 lira 50 kuruşa çıktı. Hafif ticari araçlar için 10 lira 75 kuruştan 11 liraya, motosikletler için 3 lira 25 kuruştan 3 lira 50 kuruşa yükseldi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri