Mantık felsefesi bu ilkelerle ilgili olarak şu soruları sorar: -Mantık ilkeleri her yer ve zaman için geçerli midir? -Bu ilkelerin temel kaynağı nedir? - Mantık ilkeleri varlığın temel ilkeleri de sayılabilir mi? -Bu ilkeler tek başlarına anlamlı mıdır? Yoksa birbirleriyle ilişkili midir?
Mantık felsefesi, mantıkta araştırma, eleştirel analiz ve entelektüel yansımalardan ortaya çıkan sorulardır. Alanın felsefi mantıktan farklı olduğu kabul edilir. Felsefi mantık; referans, yüklem, özdeşlik, doğruluk, niceleme, varoluş, gereklilik ile ilgili sorularla ilgilenen çalışma dalıdır.
Çelişmezlik ilkesi, Özdeşlik ilkesi, Üçüncü halin imkansızlığı ilkesi, Yeterli Neden İlkesi konu anlatımı...
Mantığın İlkeleri (Özdeşlik-Çelişmezlik-Üçüncü Halin İmkansızlığı-Yeterli Neden)
Mantık özdeşlik, çelişmezlik, üçüncü şıkkın imkânsızlığı gibi üç temel ilkeye dayalı bir sitemdir. Bu ilkelere mantık tarihi boyunca “akıl ilkeleri”, “zihin ilkeleri” varlık ilkeleri”, “düşünme yasaları”, “bilginin normatif yasaları” gibi adlar verilmiştir.
İlgili 29 soru bulundu
Mantık, iki büyük bölüme ayrılır: Formel veya genel mantık, metodoloji ve özel mantık.
Mantık, doğru düşünmenin kurallarıdır. Akıl yürütme, doğru düşünme, yargılama gibi kavramların hepsi mantığın içine girer. Mantığın Grekçe' deki karşılığı 'logos' kelimesidir ve hem akıl hem de söz (kelam) anlamında kullanılır.
Mantık düşünce ile ilgilidir. Düşünmek, akıl yürütmektir (Öner, 2011, s. 12). Düşünce olarak mantık bilim olarak mantıktan daha öncel ve bilim olarak mantığın inşa edildiği temeldir. Mantığın kaynağı problemi çerçevesinde bütün bir felsefe tarihinde sorunsallaştırılan fenomen düşünce olarak mantığın kaynağı olmuştur.
Bir başkası olamaz. Bu ilke mantığın en temel ilkesidir. Bir şey kendisinin aynıdır. Eşitlik, iki ayrı şeydeki tüm özelliklerin ortak olması; benzerlik iki ayrı şeyin çok miktarda ortak özelliğe sahip olması durumudur.
Mantığın Özellikleri:
Nasıl daha doğru düşünülebileceğini inceler. Bu nedenle olması gerekeni konu edinir ve bu nedenle kural koyan (normatif) bir alandır. Doğruluk değerini sorgularken deney-gözlem yoluna başvurmaz. • Tüm alanlar için düşünme metotları geliştirir. • Kendisine özgü araştırma yöntemleri vardır.
Yeter sebep ilkesi, pratikte, âlem ile olan bütün ilişiklerimizi hiçbir şüpheye yer bırakmaksızın taşıyıp destckliyen şeyi, âlemdeki düzen ile tek anlamlılık, kural ile kanun üzerindeki bilgimizi, teorik olarak problem yapan bir soruya verilen cevaptır.
Mantık felsefesi bu ilkelerle ilgili olarak şu soruları sorar: -Mantık ilkeleri her yer ve zaman için geçerli midir? -Bu ilkelerin temel kaynağı nedir? - Mantık ilkeleri varlığın temel ilkeleri de sayılabilir mi? -Bu ilkeler tek başlarına anlamlı mıdır? Yoksa birbirleriyle ilişkili midir?
Doğru düşünme biçimini konu alan felsefe disiplini olarak: Akıl yürütme ve belgeleme tarzındaki düşünmenin kurallarını inceler. Bu anlamda, ileri sürülen düşüncenin doğruluğu ile değil, nasıl doğru düşüneceğimiz ile ilgilenir.
Felsefe'nin öncüsünün Thales olduğunu biliyoruz. Bu yüzden felsefenin en temel sorusu "Varlık var mıdır?" ve "Varlık nedir?" olarak kabul edebiliriz.
7. Mantıksallık: Bilimsel önermeler mantık ilkelerine dayanır. Mantık ilkeleri, biçimsel düşünme kalıplarıdır; doğru düşünebilmek için uyulması gereken temel ilkelerdir. Özdeşlik ilkesi, çelişmezlik ilkesi, üçüncü halin imkânsızlığı ilkesi. Mantıksallık dış dünyanın değil, bilimin bir özelliğidir.
Aristoteles: Mantığın Babası Büyük İskender'in Hocası
Mantığın bittiği yerde, halay başlar!.. Halay varsa mantığa ihtiyaç yok!!
Mantık, benzeri bir amaçla, formal olamayan bilimlerde mesela fizik, kimya, biyoloji gibi deneysel bilimlerin ve sosyal bilimlerin yapısının anlaşılmasında da kullanılmakta, lengüstikteki çalışmalar da mantıktan yararlanılmaktadır.
Birincisi: İslam dininin hükümleri, prensipleri insan fıtratına uygun, insan aklının kabul edebileceği şekildedir. Bu tespit doğrudur. İslam'da çok az bir kısmı “taabbudî” olup teslimiyeti gerektiren prensipler dışında, bütün hükümler “makulu'l-mâna” olup akıl ve mantık açısından anlaşılabilir durumdadır.
Mantık, bilinçli zihnin dili iken duygu, bilinçsiz zihnin dilidir. Duyguların, algılana ve hayal edilen uyaranlar verdiği tepkiler olduğunu biliyoruz. Bu duygular mantığa değil, kişinin kendi kişisel deneyimlerine dayanır. Duygular genellikle mantığımıza ağır basar.
Mantıksal düşünme, sadece sayısal alanda kalmayıp her türlü alanda problem çözmeye odaklı olan, çeşitli akıl ilkeleri ve akıl yürütme yöntemlerini kullanarak çıkarım ve kıyas yapmayı içeren bir düşünme türüdür.
Akıl yürütme üç başlıkta incelenebilir: tümdengelim (dedüksiyon), tümevarım (indüksiyon) ve analoji.
Akıl ilkelerinden kaynaklanan doğruya, mantık doğrusu denir. Mesela; “bütün kuşlar uçar” dedikten sonra, “serçe uçar” ifadesinin doğru olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri