Avrat kelimesi eskiden sıkça kullanılan ama şimdilerde pek kullanılmayan kelimelerden bir tanesidir. Anlam kötüleşmesi yaşayarak argo ve amiyane bir tabir olarak bilinen avrat hanım eşlere verilen bir tabirdi.
Avrat = Arapça "kusurlu" demektir. Manita = İtalya' da "el altındaki kadın" demektir.
Arapça ˁawrāt عورات "(kadının) edep yerleri, zaaf ve kusurlar" sözcüğünden alıntı olabilir; ancak bu kesin değildir. Arapça sözcük Arapça ˁwr kökünden gelen ˁawrat عورة "kusur, özür, edep yeri" sözcüğünün çoğuludur.
Vücutta dinen örtülmesi gereken ve başkasının bakması haram olan yerleri ifade eden bir fıkıh terimi. Namazda ve namaz dışında dinen örtülmesi gereken yerleri örtme anlamında bir fıkıh terimi.
Arapça'da avret (Arapça: عورة ) genellikle "çıplaklık" anlamına gelen '-wr kökünden türemiştir. Farsça, Kürtçe ve Urduca'da 'avrat kelimesi Arapça 'avret' kökünden türemiştir ve yaygın olarak "kadın" anlamında kullanılmıştır.
İlgili 22 soru bulundu
At İle Avrat Yiğidin Bahtına Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: kişinin satın aldığı attan ve evlendiği kadından memnun kalıp kalmayacağı önceden kestirilemez, her ikisi de talihine kalmıştır.
babaların minik-tefek kızlarına söyledikleri "daha dur..., o kadar da büyük değil(sin)..., daha çok küçük(sün)..." anlamında kullanılan, kaba hali de "çeyrek avrat" şeklinde söylenen, sevimlilik içeren söz öbeğidir.
Fransızca chéri "sevgili" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca cherir, cheriss- "sevmek, değer vermek" fiilinden türetilmiştir.
Hem hitap sözü hem de saygı ifadesi olarak kullanılan hatun ismi, Türkçede ve Arapçada kadın anlamına gelir.
- Kız kardeş. - Kadınlara söylenen bir seslenme sözü. - Bir ev içinde uzun zaman çalışan yaşlı kadınlara verilen unvan.
arapça 'da kadın , zevce anlamına gelen kelime.
Gari kelimesi anlam olarak artık demektir. Bundan böyle anlamını da taşımaktadır. Ege bölgesinde yaygın bir şekilde kullanılan kelimeler arasında yer alır. TDK verilerine göre gari kelimesi artık veya bundan böyle demektir.
doğrudan kadın kavramını karşılayan katun, hatun, 'avrat (Ar.), dişi, dişi kişi, kız, uragut gibi kelimeler tespit edilmiştir. Türk dönemlerinde hatun, katun olarak aynı anlamda geçmektedir.
avrat - Nişanyan Sözlük. Arapça ˁwr kökünden gelen ˁawra(t) عورة “kusur, özür, edep yeri” sözcüğünden alıntıdır.
Dul Avrat Çorbası (Adana Yöresinden)
avrat / avrât / عورات
(Tekili: Averât) (Avret) Kadınlar. Gizli yerler. Mahrem zamanlar.
Türk Dil Kurumu açıklamalarına göre avrat kelimesi Arapçadan gelen bir sözcüktür. Halk ağzında kullanılmakta olan bir isimdir. Kadın, hanım ve eş anlamlarında kullanılmaktadır.
Başkaldıran, isyan eden. Hayırsız, dikbaşlı. Çok isyan eden, çok isyancı kişi.
Hatun ismi, Kur'an-Kerim'de geçmiyor. Fakat anlamı güzel olduğu için dinimizce çocuklara isim olarak konulmasında herhangi bir sakınca bulunmuyor. İslam dinine göre Hatun isminin kullanılması caiz olarak kabul edilir.
Sevişme (İngilizce: Making out veya petting), Amerikan kökenli olan, en az 1949 yılına dayanan ve öpücük, ağır sevişme gibi sürtünme yoluyla cinsel ilişki eylemleri de dahil olmak üzere öpüşmek için kullanılan bir sözcüktür. Sevişmek genellikle sevgi veya cinsel çekicilik ifadesi olarak kabul edilir.
bir tanem ne demek? Sevgi sözü: canım, ciğerim, tatlım, hayatım.
Aşkım isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: "Benim aşkım, sevdiğim insan, sevgilim" anlamında kullanılan bir ad.
avret - Nişanyan Sözlük. Arapça ˁwr kökünden gelen ˁawra(t) عورة “1. ayıplı ve özürlü olma, ayıp, kusur, 2. edep yerleri” sözcüğünden alıntıdır.
Koca, (zevç) bir kadının evlenmiş olduğu erkek, eş. Bir erkeğin hangi şartlarda koca sıfatına sahip olacağı ve zorunlulukları kültürden kültüre değişiklik gösterir. Çoğu ataerkil toplumda koca, eşinin ve çocuklarının koruyucusu olarak kabul edilir.
manita - Nişanyan Sözlük. İtalyanca mantenuta “besleme (kadın), metres” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük İtalyanca mantenere “bakmak, beslemek, korumak, elinde tutmak” fiilinin geçmiş zaman fiil sıfatı dişilidir. Bu fiil Geç Latince yazılı örneği bulunmayan *manutenēre fiilinden evrilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri