Türkiye'de otomobillerde LPG en çok tercih edilen yakıt türü olmasına rağmen Avrupa'da bir çok ülkede pek rağbet görmüyor. Eurostat verilerine göre Türkiye'den sonra Avrupa'da LPG'li araç oranı en yüksek ülke Polonya. Bu ülkedeki otomobillerin yüzde 14'ü LPG'li. Üçüncü sırada yüzde yüzde 6,6 ile İtalya var.
Yılmaz, Türkiye'nin LPG kullanılan ülkeler arasında Güney Kore'den sonra ikinci sırada yer aldığını belirterek, "Türkiye'yi, Japonya, Meksika, İtalya, Polonya, Fransa, Almanya, İngiltere takip ediyor.
Ekonomisiyle öne çıkan LPG, ülkede benzine kıyasla daha az karbondioksit salımıyla ve çevreciliğiyle de öne çıkıyor. Almanya'da 2021'de 19.000 sürücünün aracını otogaza dönüştürdüğü belirtiliyor. 2022'de bu sayının 25.000'e ulaşması bekleniyor.
LPG, dünyada benzin ve dizelin arkasında en yaygın kullanılan üçüncü motor yakıtıdır ve bu nedenle LPG bulmak daha kolay olabilir. ABD Enerji Bakanlığı'ya göre, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da neredeyse 2.000 kamuya açık LPG yakıt istasyonu vardır.
İpragaz, Eureka Metal A.Ş. adıyla 1961 yılında kurulmuş, sektördeki ilk tüp dolumunu gerçekleştirmiş, Kocaeli Yarımca'da, Türkiye'nin ilk Resmi Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG) dolum tesisini ve dolum istasyonlarını faaliyete geçirmiştir.
İlgili 27 soru bulundu
TRT arşiv kayıtlarına göre benzinli bir araca LPG sistemini ilk kez uyarlayan kişi motor ustası Halit Avcıoğlu'dur. 1978'de kendi çabaları ile üretmiş olduğu LPG kitini araca montajlayarak benzinli motoru sağlıklı bir şekilde çalıştırmayı başardı.
2012 itibarıyla SHV Energy grubunun diğer iştiraki olan İpragaz A.Ş. ile birleşme kararı alarak Tüpgaz ile Otogaz segmentlerindeki hizmetlerini İpragaz A.Ş. çatısı altında yürütmeye devam etmektedir. 54 yılı aşkın deneyimi ile durmadan büyüyen Bizimgaz markası her geçen yıl daha da güçlenerek yoluna devam etmektedir.
Yunanistan'da LPG dolum istasyonları Selanik ve diğer çevre illerde az sayıda bulunuyor. Atina'da ise bir elin parmağını geçmiyor. Ancak bundan sonra LPG'ye çevrilen otomobillerde yaşanan artışa paralel istasyonların da hızla hizmete gireceği belirtiliyor.
Türkiye'nin LPG ithal ettiği ülkeler listesinde ilk 5 sırada ABD, Cezayir, Kazakistan, Norveç ve Yunanistan yer alıyor. Türkiye'de toplam 3 milyon ton LPG ithalatı yapılırken, yıllık ortalama 4 milyon ton LPG tüketiminin 970 bin tonu ise yerel üretimle sağlanıyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) geçen yılın kasım ayına ilişkin "Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Sektör Raporu"na göre, rafinerici ve dağıtıcı lisansı sahiplerince LPG ithalatı yapılan ülkeler ABD, Cezayir, Yunanistan, Kazakistan, Libya ve Rusya oldu.
LPG her zaman benzine kıyasla daha ekonomiktir. Her ne kadar LPG'li araçların yakıt tüketimi % 20 kadar fazla olsa da, litre fiyat bakımından yapılan hesaplarda LPG'nin çok daha ekonomik olduğu görülmüştür.
Almanya'nın Petrol Üretimi %5,4 Düştü, Gaz Üretimi 2021'de Sabit Kaldı
100 km'de yapılan yakıt tüketimine bakıldığında da LPG, dizelin gerisinde kalıyor. Bu sebeple dizelin, LPG'den daha iyi bir seçim olacağı söylenebilir.
Lpg'li araçlar benzine göre daha fazla ekonomik katı sağlar. Hiçbir performans kaybetmeden, yakıt masraflarında büyük bir tasarruf sağlar. Benzinli araçların yakıt konusunda çok masraf oluşturduğu ortadadır. Benzine göre LPG kullanan araç sahipleri büyük bir tasarruf sağlar.
Fosil yakıtlı olarak tabir edilen dizel ya da benzinli motorlara sahip hemen her araca LPG kiti takılabilir. Ancak dizel araçlara LPG taktırmak hem çok maliyetli olduğu hem de istenen verimi sağlamadığı için genellikle tercih edilmemektedir.
Benzinin litre fiyatı
En pahalı ülke ise 1,97 Euro ile Hollanda. Benzinin litre fiyatı diğer bazı ülkelerde Euro cinsinden şöyle: Yunanistan 1,87; Almanya 1,85; Fransa 1,81; Macaristan 1,52; Romanya 1,53 ve Bulgaristan 1,3. Türkiye'de motorinin litresi 1,1 Euro. Türkiye motorinin en düşük olduğu ülke.
Yunanistan, Bulgaristan ve AB'nin 220 milyon euro harcayarak inşa ettiği ILG sayesinde yılda 3 milyar metreküp gaz taşınacak ve gerekirse bu miktar 5 milyar metreküpe çıkartılacak.
Orada kasıtlı olarak yakıtlar en ucuz ve her iki yakıt türü de litre başına ortalama 2.06 leva ve 2.03 levadan satılıyor. Benzin fiyatı ülke için ortalama fiyattan 5 stotinka daha ucuz, LPG ise 6 stotinka daha ucuz. Şumnu ilinde LPG fiyatı litre başına 1 leva olup, ülke için ortalama fiyattan 5 stotinka daha ucuz.
1996 yılı itibariyle otogaz ismiyle araç yakıtı olarak Türkiye'de kullanılmaktadır. Shell otogaz ürünümüzün ismi « Shell Autogas» olup tüm dünyada Shell istasyonlarında aynı isimle adlandırılır. Doğalgazın ayrıştırılması veya petrolün işlenmesi esnasında elde edilen LPG yakıtını Propan ve Bütan gazları oluşturur.
Hellenic Petroleum, ülkenin en büyük petrol şirketidir; onu Motor Oil Hellas takip etmektedir. Yunanistan'ın petrol üretimi günde 7.946 varil (bbl/d) ile dünyada 90'ıncı sırada yer alırken, 1.863 varil/gün ihracat ile dünyada 57., ve 496.600 varil/gün ithalat ile dünyada 25. sıradadır.
İpragaz, Eureka Metal A.Ş. adıyla 1961 yılında Türkiye'de kurulmuştur. Fabrikası Kocaeli Yarımca'dadır. Yarımca'da, Türkiye'nin ilk resmî sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) dolum tesisini ve dolum istasyonlarını faaliyete geçiren şirket, 1966 yılında TPAO ile birleşerek İpragaz A.Ş.
GO, Türkiye'nin yeni nesil yakıt istasyonudur. Yarım asrı aşkın köklü geçmişi ile Türkiye'de birçok “ilk”e imza atan İpragaz'ın, akaryakıt sektöründeki markası olan GO, ilk istasyonunu 16 Mayıs 2013 tarihinde Konya'da açmıştır.
İSTANBUL (AA) - SHV Energy Ülke Yöneticisi ve İpragaz Üst Yöneticisi (CEO) Eyüp Aratay, '1963 yılında kurulan EVAS 2018 sonu itibariyle yıllık 2 milyon tüp üretimiyle 250 milyon lira ciroya ulaşacak bir şirket.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri