Türkiye'de otomobillerde LPG en çok tercih edilen yakıt türü olmasına rağmen Avrupa'da bir çok ülkede pek rağbet görmüyor. Eurostat verilerine göre Türkiye'den sonra Avrupa'da LPG'li araç oranı en yüksek ülke Polonya. Bu ülkedeki otomobillerin yüzde 14'ü LPG'li. Üçüncü sırada yüzde yüzde 6,6 ile İtalya var.
Yılmaz, Türkiye'nin LPG kullanılan ülkeler arasında Güney Kore'den sonra ikinci sırada yer aldığını belirterek, "Türkiye'yi, Japonya, Meksika, İtalya, Polonya, Fransa, Almanya, İngiltere takip ediyor.
Ekonomisiyle öne çıkan LPG, ülkede benzine kıyasla daha az karbondioksit salımıyla ve çevreciliğiyle de öne çıkıyor. Almanya'da 2021'de 19.000 sürücünün aracını otogaza dönüştürdüğü belirtiliyor. 2022'de bu sayının 25.000'e ulaşması bekleniyor.
LPG, dünyada benzin ve dizelin arkasında en yaygın kullanılan üçüncü motor yakıtıdır ve bu nedenle LPG bulmak daha kolay olabilir. ABD Enerji Bakanlığı'ya göre, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da neredeyse 2.000 kamuya açık LPG yakıt istasyonu vardır.
Bu dönemde LPG'li araç sayısı 2 milyon 900 bin 34'ten 4 milyon 661 bin 707'ye çıktı. Bu dönemde benzinli araçların oranında ise azalma görüldü. 2010'da otomobillerin yüzde 42,3'ü benzinli iken bu oran 2019'da yüzde 24,2'ye kadar geriledi.
İlgili 33 soru bulundu
Türkiye'nin LPG ithal ettiği ülkeler listesinde ilk 5 sırada ABD, Cezayir, Kazakistan, Norveç ve Yunanistan yer alıyor. Türkiye'de toplam 3 milyon ton LPG ithalatı yapılırken, yıllık ortalama 4 milyon ton LPG tüketiminin 970 bin tonu ise yerel üretimle sağlanıyor.
100 km'de yapılan yakıt tüketimine bakıldığında da LPG, dizelin gerisinde kalıyor. Bu sebeple dizelin, LPG'den daha iyi bir seçim olacağı söylenebilir.
Yunanistan'da LPG dolum istasyonları Selanik ve diğer çevre illerde az sayıda bulunuyor. Atina'da ise bir elin parmağını geçmiyor. Ancak bundan sonra LPG'ye çevrilen otomobillerde yaşanan artışa paralel istasyonların da hızla hizmete gireceği belirtiliyor.
LPG ve LNG arasındaki en önemli farklar; LPG'yi sıvılaştırmak için hafif basınç kullanılırken, LNG kriyojenik olarak sıvılaştırılır. LPG, tanklarda veya silindirlerde depolanır, sevk edilir ve taşınır. LNG, amaca yönelik yapılmış kriyojenik tanklarda depolanır ve sevk edilir.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) geçen yılın kasım ayına ilişkin "Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Sektör Raporu"na göre, rafinerici ve dağıtıcı lisansı sahiplerince LPG ithalatı yapılan ülkeler ABD, Cezayir, Yunanistan, Kazakistan, Libya ve Rusya oldu.
LPG her zaman benzine kıyasla daha ekonomiktir. Her ne kadar LPG'li araçların yakıt tüketimi % 20 kadar fazla olsa da, litre fiyat bakımından yapılan hesaplarda LPG'nin çok daha ekonomik olduğu görülmüştür.
Almanya'nın Petrol Üretimi %5,4 Düştü, Gaz Üretimi 2021'de Sabit Kaldı
Peki neden? LPG'li araçlar yakıt olarak propan gazı kullanmaktadır ve bu gazın araçlardan sızabilme ihtimali vardır. Ama LPG'li araçların otoparka alınmama sebebi sadece bu gazın sızabiliyor olması değildir. Meydana gelecek bir LPG yanması sonucunda durum daha ciddi boyutlara ulaşabilir.
Lpg'li araçlar benzine göre daha fazla ekonomik katı sağlar. Hiçbir performans kaybetmeden, yakıt masraflarında büyük bir tasarruf sağlar. Benzinli araçların yakıt konusunda çok masraf oluşturduğu ortadadır. Benzine göre LPG kullanan araç sahipleri büyük bir tasarruf sağlar.
Türkiye'nin stoklama kapasitesi de yaklaşık 400.000 ton'dur. Türkiye'de üretilen LPG İzmit, Aliağa ve Kırıkkale'de üretilmektedir. LPG tüketimini tüplü ve dökme LPG olarak ikiye ayırmak mümkündür. Evsel alanda LPG tüketimi tüple olmaktadır.
Doğalgaz (CNG) dönüşümü benzinli, dizel ve LPG'li taksi minibüs, otobüs, kamyon ve TIR gibi her tür araç için kolaylıkla yapılmaktadır. Bu işlem için işin uzmanı olan CNG dönüşüm firmaları ile çalışmak en doğrusudur.
Halk arasında yaygın olarak "tüpgaz" adıyla bilinen LPG (sıvılaştırılmış petrol gazı) ısıtma, pişirme ve aydınlatmada kullanılan yaygın bir enerji kaynağıdır.
1 m³ (1.000 lt) hacmi olan bir kaba doldurulan LNG'nin ağırlığı 440 kg'dır. LNG renksizdir, kokusuzdur, zehirli değildir, korozif özelliği yoktur.
Orada kasıtlı olarak yakıtlar en ucuz ve her iki yakıt türü de litre başına ortalama 2.06 leva ve 2.03 levadan satılıyor. Benzin fiyatı ülke için ortalama fiyattan 5 stotinka daha ucuz, LPG ise 6 stotinka daha ucuz. Şumnu ilinde LPG fiyatı litre başına 1 leva olup, ülke için ortalama fiyattan 5 stotinka daha ucuz.
1996 yılı itibariyle otogaz ismiyle araç yakıtı olarak Türkiye'de kullanılmaktadır. Shell otogaz ürünümüzün ismi « Shell Autogas» olup tüm dünyada Shell istasyonlarında aynı isimle adlandırılır. Doğalgazın ayrıştırılması veya petrolün işlenmesi esnasında elde edilen LPG yakıtını Propan ve Bütan gazları oluşturur.
Oto gaz kullanımı motora zarar verir mi? Hayır. Doğru kalibrasyon ve doğru bir işçilik ile Benzin kullanımına göre motorunuzun ömründe uzama olur. LPG kullanımı ile Motor yağının da ömrü uzamaktadır.
Bununla beraber, LPG'nin doğaya en az zarar veren yakıt türü olduğunu da eklememiz gerekiyor. Dizel ve benzin, doğaya çok daha fazla zarar veriyor. Tercih edilen LPG'li araçlar performans bakımından dizel ve benzinli araçların yanından geçemiyor.
LPG'li Araç 100 km'de Kaç Litre Gaz Yakar? Genel olarak, LPG ile çalışan bir araç 100 km yol yaptığında yaklaşık 5-8 litre LPG tüketebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri