Avrupa'da okulların açılmasıyla birlikte, farklı ülkelerde, eğitim alanında alınan kararlar ve yasaklar da uygulanmaya başlandı. Fransa'da çok konuşulan "ortaokullarda cep telefonu yasağı" da böylece yürürlüğe girmiş oldu.
Cep telefonlarının okullarda yasaklandığı ya da kullanımının kısıtlandığı -Malezya, Singapur, Fransa ve İspanya'nın bazı bölgeleri de dahil olmak üzere- kimi ülkelerde yapılan diğer çalışmalar da bu ülkelerde okul performansının iyileştiğini ortaya koyuyor.”
Almanya'nın Bavyera eyaletinin okul yasasına göre, derslerde cep telefonu kullanımı yasak. Diğer eyaletlerdeki okullar ise cep telefonu kullanımına ilişkin kararlarını kendileri verebiliyor.
Hollanda Eğitim, Kültür ve Bilim Bakanlığı, ortaokul ve liselerde cep telefonu, tablet ve akıllı saatlerin sınıflarda yasaklanması yönünde karar alındığını duyurdu.
TELEFON KULLANIMI GENELGE İLE YASAKLANDI
Milli Eğitim Bakanlığı, 2023-2024 eğitim öğretim yılı için okullarda telefon kullanımı konusunda yeni bir genelge yayınladı. Genelgede, öğrencilerin dikkatini dağıttığı ve eğitim öğretim sürecini olumsuz etkilediği için telefon kullanımına yasak getirildiği belirtildi.
İlgili 21 soru bulundu
Kabahatler kanununun ilgili maddesine göre öğrencinin velisine 320(üç yüz yirmi)TL para cezası kesilebileceğini, bunun nedeninin de öğrencinin eline telefon verecek kişinin aile olması ve çocuğun kendi kendine telefon alamaması olarak açıklanmıştır.
Yeni yönetmelik, resmi gazetede yayımlandı. Yönetmeliğe göre, liselerde öğrenciler, eğitim ortamlarına başta cep telefonu olmak üzere görüntü ve ses kaydedici özelliğe sahip bilişim araçlarıyla gelemeyecek. Ancak okul yönetimleri özel durumlarda öğrencilerin bu araçları kullanmasına izin verebilecek.
Fransa 2018 yılında okullarda akıllı telefonları yasa ile yasaklayan ilk ülke oldu. Gine 2021'de aynı yolu izledi. Letonya, Meksika, Portekiz, İspanya, İsviçre ve Amerika Birleşik Devletleri, Kanada ve İskoçya'da da tam veya kısmi yasaklar getirildi.
18 yaşından küçük kişiler, yurt dışından getirdikleri telefonu kendi adına kaydedebilir. Başvurular, ebeveynlerin e-Devlet sistemi üzerinden çocuğumun bilgileri ile başvuru yapacağım işaretlenerek yapılır.
OKULA TELEFON GETİRMEK YASAKLANACAK MI? Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okullarda telefon kullanımı konusunda yeni uygulamanın hayata geçirileceğini açıkladı. Yapılan açıklamaya göre bundan sonra öğretmenler de öğrenciler de derslere telefon götüremeyecek.
Günlük okul süresi, okulun türüne ve okula göre değişir. Dersler çoğunlukla sabah saat 7:30'la 8:00 arasında başlar ve öğlen biter. İlkokulda saat 11 veya 12'de biter. Diğer okullarda dersler çoğunlukla saat 13'e kadar sürer, bazen daha uzun da sürebilir.
Genelgede, " Cep telefonlarının 'derslik, laboratuvar vb. eğitim öğretim faaliyetlerinin yürütüldüğü alanlarda" kullanılmasına yasak getirmiştir' deniyor.
Almanya'da çocukların altı yaşını bitirdiklerinde ilkokula başlama zorunluluğu vardır. Tüm çocukların birlikte eğitim aldığı bu ilkokul eğitimi 1. Sınıftan 4. Sınıfa kadar devam etmektedir. Berlin ve Brandenburg'ta ise ilkokul eğitimi 6 yıldır.
Çin Siber Uzay İdaresi'nin (CAC), 18 yaşın altındakilere akıllı telefon kullanımının sınırlandırılmasını planlayan yasa teklifinin ardından teknoloji hisseleri düşüşe geçti. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'deki yeni yasa tasarısına göre çocuklar akıllı telefonlarını günde en fazla iki saat kullanabilecek.
Cep telefonları ayrıca okulda zorbalıkla ilgili sorunların artmasına neden olabilir. Sanal zorbalık, diğer zorbalık biçimlerinden daha zor olabilir ve bu da öğretmenlerin olayları tespit etmelerini ve durdurmalarını zorlaştırır. Cep telefonları sınıfta yardımcı bir öğrenme aracı olabilir.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin cep telefonlarının ders başlamadan önce öğrenciler tarafından öğretmenlere teslime dileceğini belirtti. Buna göre öğrenciler okula cep telefonu götürebilecekler ancak ders başlamadan öğretmene bu telefonu teslim edecekler.
Bu sorunun cevabı evet tek başına anne babası olmadan çocuk yurtdışına seyahat edebilmektedir. Ancak çocuğun yanında noter onaylı muvafakatname, pasaport, kimlik, vize gibi belgelerin bulunması şartı ile yurtdışına çıkmasına izin verilmektedir.
2023 yılında yurtdışından getirilen telefonlar için IMEI kayıt ücreti yüzde 123 artışla 2 bin 732 TL'den 6 bin 91 TL'ye çıkarılmıştı. Bu ücret 7 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte 20 bin TL'ye yükseltildi.
Hayir. 2 yıl içinde sadece 1 kez cihaz kayıt işlemi yapabilirsiniz.
18 yaş üstündekiler yetişkin ve reşittirler. Kişinin kendi isteğiyle de gerçekleşse reşit olmayan biriyle ilişkiye girmesi “statutory rape” olarak adlandırılır ve kanunen suçtur. Amerika'da yasal içki kullanma yaş sınırı 21'dir. 21 yaşından küçük birine içki verilmesi suçtur.
Öğretmenler de sınıfta ders esnasında cep telefonuyla vakit geçirmeyecek. Öğretmenler derse cep telefonuyla giremeyecek. Dijital bağımlılığın önüne geçmek, öğrencilerin dikkat ve konsantrasyonlarını arttırmak için derse telefon ile girme yasağı uygulanacağı açıklandı.
Kolye, yüzük, küpe, bilezik vb. aksesuar takmak, kumaş veya deri yelek, Okul kıyafetinde öngörülen dışında hırka ve kazak vb. giyilmesi yasaktır. Hiçbir şekilde yüksek tabanlı, topuklu ayakkabı ve sandalet giyilmemelidir. Kız öğrenciler makyaj yapamaz, saçlarını boyatamaz ve oje kullanamazlar.
Okul bahçesinde okul binasının yanı sıra konferans salonu, kantin, erkek öğrenci yurdu, kız öğrenci yurdu, yemekhane, spor salonu, koşu pisti, futbol ve basketbol sahası ile lojmanlar bulunmaktadır. Yurt odaları dört kişilik olup yurtlarda etüt odaları, TV salonu ve belletmen odaları da vardır.
Genelde tıp,mühendislik, eczacılık, mimarlık gibi sayısal bölümler tercih etmektedir. Ancak fen lisesi öğrencilerinin üniversite tercihinde eşit ağırlık ya da sözel bölüm tercih etmelerinde bir engel bulunmamaktadır. Fen Liselerinin 2021 yılı toplam kontenjanı 36.980 'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri