Türkiye'de otomobillerde LPG en çok tercih edilen yakıt türü olmasına rağmen Avrupa'da bir çok ülkede pek rağbet görmüyor. Eurostat verilerine göre Türkiye'den sonra Avrupa'da LPG'li araç oranı en yüksek ülke Polonya. Bu ülkedeki otomobillerin yüzde 14'ü LPG'li. Üçüncü sırada yüzde yüzde 6,6 ile İtalya var.
Ekonomisiyle öne çıkan LPG, ülkede benzine kıyasla daha az karbondioksit salımıyla ve çevreciliğiyle de öne çıkıyor. Almanya'da 2021'de 19.000 sürücünün aracını otogaza dönüştürdüğü belirtiliyor. 2022'de bu sayının 25.000'e ulaşması bekleniyor.
Yılmaz, Türkiye'nin LPG kullanılan ülkeler arasında Güney Kore'den sonra ikinci sırada yer aldığını belirterek, "Türkiye'yi, Japonya, Meksika, İtalya, Polonya, Fransa, Almanya, İngiltere takip ediyor.
Bakan Kurum, "Otoparklar 'LPG'li araçlara uygundur' şeklinde belgelendirilecek. Muayeneleri yapılan, uygun olan LPG'li araçlar AVM otoparklarına girebilecek" bilgisini paylaşmıştı.
Son 10 yılda LPG'li araç sayısı 2 milyon 900 bin 34'ten 4 milyon 661 bin 707'ye çıkarken 2010'da otomobillerin yüzde 42,3'ü benzinli iken bu oran 2019'da yüzde 24,2'ye kadar geriledi.
İlgili 42 soru bulundu
Türkiye'nin LPG ithal ettiği ülkeler listesinde ilk 5 sırada ABD, Cezayir, Kazakistan, Norveç ve Yunanistan yer alıyor. Türkiye'de toplam 3 milyon ton LPG ithalatı yapılırken, yıllık ortalama 4 milyon ton LPG tüketiminin 970 bin tonu ise yerel üretimle sağlanıyor.
En çok ithalatın yapıldığı ilk üç ülke sırasıyla Cezayir, ABD ve Norveç oldu. Türkiye'nin sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) üretimi, geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 9,7 azalarak 916 bin 774 ton oldu.
İtalya, Meksika, Kuzey Amerika ve Hollanda gibi ülkeler, maksimum otogaz motorlu araç sayısına sahiptir.
Peki neden? LPG'li araçlar yakıt olarak propan gazı kullanmaktadır ve bu gazın araçlardan sızabilme ihtimali vardır. Ama LPG'li araçların otoparka alınmama sebebi sadece bu gazın sızabiliyor olması değildir. Meydana gelecek bir LPG yanması sonucunda durum daha ciddi boyutlara ulaşabilir.
Araba gaz kelebeğinin kesilmesinin en yaygın nedeni kirli hava filtresidir. Hava filtresi kir veya diğer kalıntılarla tıkandığında, motora giden hava akışını kısıtlayarak güçte ve hızlanmada azalmaya neden olur.
100 km'de yapılan yakıt tüketimine bakıldığında da LPG, dizelin gerisinde kalıyor. Bu sebeple dizelin, LPG'den daha iyi bir seçim olacağı söylenebilir.
Fosil yakıtlı olarak tabir edilen dizel ya da benzinli motorlara sahip hemen her araca LPG kiti takılabilir. Ancak dizel araçlara LPG taktırmak hem çok maliyetli olduğu hem de istenen verimi sağlamadığı için genellikle tercih edilmemektedir.
Lpg'li araçlar benzine göre daha fazla ekonomik katı sağlar. Hiçbir performans kaybetmeden, yakıt masraflarında büyük bir tasarruf sağlar. Benzinli araçların yakıt konusunda çok masraf oluşturduğu ortadadır. Benzine göre LPG kullanan araç sahipleri büyük bir tasarruf sağlar.
Avrupa doğal gaz ihtiyacının yüzde 35'ini Rusya'dan karşılıyor. Bu arzın büyük çoğunluğu Belarus ve Polonya üzerinden Almanya'ya Yamal-Avrupa doğal gaz boru hattı üzerinden ulaşıyor. Bir diğer güzergah olan Kuzey Akım 1 ise doğal gazı Ukrayna üzerinde doğrudan Almanya'ya taşıyor.
Otogaz fiyatları: Burada 12-Haziran-2023 - 18-Eylül-2023 Almanya fiyatlarıdır. Bu dönemde Almanya için ortalama değeri 1.03 (Euro) oldu, 24-Temmuz-2023'te 1.01 (Euro) en az ve 12-Haziran-2023'de 1.06 (Euro) en fazla. Karşılaştırma için, bu dönem için dünyada otogaz ortalama fiyatı 0.67 Euro.
Hayır. Doğru kalibrasyon ve doğru bir işçilik ile Benzin kullanımına göre motorunuzun ömründe uzama olur. LPG kullanımı ile Motor yağının da ömrü uzamaktadır.
Bununla beraber, LPG'nin doğaya en az zarar veren yakıt türü olduğunu da eklememiz gerekiyor. Dizel ve benzin, doğaya çok daha fazla zarar veriyor. Tercih edilen LPG'li araçlar performans bakımından dizel ve benzinli araçların yanından geçemiyor.
Lpg bitince erke dönergeci devreye giriyor ve sonsuz enerjiye ulaşılıyor. belimize ip bağlayıp arabayı çekiyoruz. dandik araçlarda yakıt bitince otomatik duran motor sistemi olmadığı için kontağı kapatmadığın sürece araç gider.
İpragaz, Eureka Metal A.Ş. adıyla 1961 yılında kurulmuş, sektördeki ilk tüp dolumunu gerçekleştirmiş, Kocaeli Yarımca'da, Türkiye'nin ilk Resmi Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG) dolum tesisini ve dolum istasyonlarını faaliyete geçirmiştir.
Ham petrolün rafinelerde arıtılması ya da doğalgaz kuyularından eş zamanlı elde edilen LPG, bütan ve propan gazının belli oranlarda karışımından oluşuyor. Bu iki gazın karışımı LPG'nin daha yanıcı özellikte olmasını sağlıyor.
LPG, Sıvılaştırılmış Petrol Gazı'dır. Otomobillerde “Otogaz” olarak adlandırılır. 1996 yılı itibariyle otogaz ismiyle araç yakıtı olarak Türkiye'de kullanılmaktadır. Shell otogaz ürünümüzün ismi « Shell Autogas» olup tüm dünyada Shell istasyonlarında aynı isimle adlandırılır.
Not : Ustaların ve LPG'li araç sahiplerinin en çok önerdiği otogaz markası “İPRAGAZ” ve Shell otogaz'dır. Özellikle Shell Otogaz kullanıcılarından en olumlu notu alan en kaliteli otogaz markasıdır. İstasyonlarının da yaygın olması avantaj sağlamaktadır.
Aygaz'ın, Türkiye'nin "ilk ve tek" katkılı otogazı "Aygaz Euro LPG"nin tanıtımı için düzenlenen toplantıda konuşan Aygaz Genel Müdürü Müjdat Altıntaş, Aygaz olarak en önemli amaçlarından birinin teknolojinin elverdiği en üstün ürünü tüketicilerin hizmetine sunmak olduğunu belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri