Müdafiin ölmesi halinde, müdafilik ilişkisi ve görevi de doğal olarak ken- diliğinden sona erecektir[3]. Eğer müdafi, ölmeden önce müdafilik görevini sürdürmesi için başka bir avukata yetki vermişse, müdafiin ölmesiyle birlikte müdafilik ilişkisi sona ereceğinden, yetki verilen avukatın da yetkisi sona erecektir.
TBK M. 513 “Sözleşmeden veya işin niteliğinden 'aksi anlaşılmadıkça' sözleşme, vekilin veya vekâlet verenin ölümü, ehliyetini kaybetmesi ya da iflası ile kendiliğinden sona ermiş olur. Bu hüküm, taraflardan birinin tüzel kişi olması durumunda, bu tüzel kişiliğin sona ermesinde de uygulanır.”
Avukata yapılacak tebliğin giderleri hakkında 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 59. maddesi hükmü uygulanır. Avukatın ölümü halinde, mirasçılarına intikal eden avukatlık ücreti alacakları da, avukat alacakları gibi rüçhanlıdır. Şu kadar ki, üçüncü fıkrada yazılı bildirim zorunluğu bu kimseler hakkında uygulanmaz.
Avukatlık Yasasının 171. maddesinde ( 02.05.2001- 4667/83 ile değişik ) "Avukat üzerine aldığı işi kanun hükümlerine göre ve yazılı sözleşme olmasa bile sonuna kadar takip eder." şeklinde bir düzenleme bulunmaktadır.
Gerçek kişilerin ve medeni haklardan yararlanma ehliyeti ölümle son bulur (TMK md.28). Ölü kişi taraf ehliyetine sahip olmadığından ve müvekkilin ölümü ile vekalet sona ereceğinden (BK md.35/1 ve BK md. 397/1), vekaletnamenin varlığından söz etmek mümkün değildir.
İlgili 16 soru bulundu
Dava devam ederken taraflardan birisinin ölmesi halinde, TMK'nin 28/1. maddesi uyarınca ölen kişinin taraf ehliyeti son bulur. Ayrıca vekalet ilişkisi de ölüm ile son bulur. Bu nedenle davaya ölen kişiye karşı ve ölen kişi tarafından devam edilmesine imkan yoktur.
Türk Borçlar Kanunu'nun 513'üncü maddesi uyarınca vekalet ilişkisi, murisin ölümüyle -kural olarak- sona erer.
MADDE 8 – (1) İşgören avukatın haftalık çalışma süresi 45 saati aşamaz. Söz konusu çalışma süresinin haftanın çalışılan günlerine dağılımı, aksi kararlaştırılmamış ise eşit olarak yapılır. Hiçbir halde bir günlük çalışma süresi 11 saati aşamaz.
Avukatın dosya saklaması ve hapis hakkı: Madde 39 – Avukat, kendisine tevdi olunan evrakı, vekâletin sona ermesinden itibaren üç yıl süre ile saklamakla yükümlüdür.
İşgören Avukatın haftalık çalışma süresi 45 saati aşamaz.
Bu ücret, davayı kaybeden tarafın, davayı kazanan tarafın avukatına yaptığı ödeme şeklinde açıklanabilir. Karşı vekalet ücreti maktu olup 2024 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca ceza davaları için karşı taraf avukatı ücreti asgari 17.900-TL'dir.
Avukatlık Kanununun 174/2 maddesi uyarınca haksız olarak azledilen avukat, avukatlık ücretinin tamamına hak kazanır. Dava ya da takip hangi aşamada olursa olsun haksız azlin tebliği ile ücret alacağı muaccel hale gelir (...).
Vekaletname herhangi bir şekle bağlı değildir. Ancak taraflar aralarında anlaşarak vekaletnameyi belli bir süre ile sınırlayabilirler. Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir.
Normalde vekalet ilişkisi, vekilin veya vekalet verenin ölümü halinde kendiliğinden sona erer, vekaletname hükümsüz kalır. Ancak bunun aksini kararlaştırmak mümkündür. Noterde bunun belirtilmesi halinde, "vekalet verilen kişinin “ölümden sonra da” vekil olarak yetkilendirilmesine" şeklinde vekaletnamede belirtilebilir.
Söz konusu hesap verme borcu, vekâlet sözleşmesinin vekâlet verenin ölümü ile sona ermesi halinde dahi mirasçılara karşı devam etmektedir.
Yargıtay 12. Hukuk Dairesinin 08.09.2015 tarihli kararına göre; Hukuki işlemden doğan temsil yetkisi, aksi taraflarca kararlaştırılmadıkça veya işin özelliğinden anlaşılmadıkça, temsil olunanın veya temsilcinin ölümü, gaipliğine karar verilmesi, fiil ehliyetini kaybetmesi veya iflas etmesi durumlarında sona erer.
Sayılan sebeplerden ötürü avukata GBT sorgulaması yapılması hukuksuz bir işlem olarak kabul görmemekte, emniyet mensuplara avukata GBT sorgusu yapabilmektedir.
eleman.net verilerine göre, Avukat 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 42.100 TL maaş alıyor. Avukat, 2024 yılında en düşük 27.700 TL alırken, en yüksek 65.800 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Avukat, Temmuz 2023 yılında ortalama 31.300 TL maaş alıyordu.
Avukatlığın serbest meslek niteliğinin göstergesi olan işi reddetme hakkı kanunun 37.maddesinde açıkça düzenlenmiştir. Buna göre avukat, kendisine teklif olunan işi sebep göstermeden reddedebilir.Görüldüğü gibi işi reddederken neden gösterme yükümlülüğü yoktur.
Bu grafikteki veriler ne ifade ediyor? Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Avukat maaş beklentisi aylık ortalama 36.500 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 32.800 TL ile 55.000 TL arasında değişmektedir.
Hukuk ve danışmanlık büromuz hafta içi günlerde 09:00-18:00 saatleri arasında ve Cumartesi 12:00-18:00 saatleri arasında açıktır. Pazar günü ise bütün gün kapalıdır. Çalışma günleri ve saatleri avukatın adliyede olduğu gün ve saatlere göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Her yıl 20 Temmuz'da başlayıp 31 Ağustos'ta sona eren adli tatil süresi, hukuk bürolarının çalışmasını etkilememektedir. Avukatlık kanununa göre kamu hizmetini ifade eden avukatlardan oluşan hukuk büroları adli tatilde hizmet vermeye devam edebilirler.
Vekâlet sözleşmesinin kendine özgü sona erme sebepleri, tek taraflı sona erdirme (azil ve istifa), ölüm, ehliyetin kaybedilmesi ve iflas olarak 6098 sayılı Türk Borçlar Ka- nunu'nun 512 ve 513. maddelerinde düzenleme altına alınmıştır.
Noterde avukata vekaletname verme ücreti 700 TL ile 1000 TL arasında değişmektedir.
Genel vekaletname, bir kişinin güvenilir bir başkasına tüm yetkileri devretmesine olanak tanır. Bu belge, kişinin adına her türlü işlemi gerçekleştirmek için vekile geniş bir yetki verir. Örneğin, mülkiyet satın alma, satış, kira sözleşmesi imzalama, mahkemede dava açma gibi işlemler genel vekaletname ile yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri