Avukatın üstü ise, ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suçtan dolayı suçüstü hali hariç, asliye ceza mahkemesinin veya sulh ceza mahkemesi- nin görev alanına girip de yargılaması ağır ceza mahkemesinde olanlar da dahil avukatın üzeri ve yanında taşıdığı eşya, otomobili ve kullandığı diğer araçlar aranamaz.
Avukatlık Kanunu'nun 58. maddesine göre, “.... Ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suçtan dolayı suçüstü hali dışında avukatın üzeri aranamaz”. Madde hükmünden görüleceği üzere ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suçtan dolayı suçüstü hali dışında avukatın üzeri aranamayacaktır.
Avukatın sizi sık sık araması yasaktır. Aynı zamanda dosya hakkında bilgi almak için sizinle iletişime geçme gibi bir hakkı da yok.
Buna göre, avukatın PVSK m.9 gerekçe gösterilerek üstü veya eşyası aranamaz.
“Bir hâkimin üstü ya da konutu- suçüstü durumunda ve ağır ceza halleri dışında- aranamaz ancak 'yoklama' yapılabilir. Yoklama, kişinin hissetmeyeceği şekilde elin dış yüzeyi ve hafif bir baskı ile, 'üzerinde yabancı bir cisim var mı yok mu' şeklinde bakılmasıdır. 'Arama' ise daha farklı- kapsamlıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Madde metninden de anlaşılacağı üzere avukatın üzeri ancak ağır cezalık bir suç olduğunda ve suçüstü halinin varlığı halinde aranabilir. Bu iki unsur bir araya gelmedikçe avukatın üstü aranamaz. Bu düzenlemenin amacı avukata kişisel bir ayrıcalık tanımak değil, mesleki olarak güvenli bir ortam oluşturmaktır.
Avukat yazıhaneleri ve konutları, ancak mahkeme kararı ile ve kararda belirtilen olayla ilgili olarak Cumhuriyet savcısı denetiminde ve baro temsilcisinin katılımı ile aranabilir. Ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suçtan dolayı suçüstü hali dışında avukatın üzeri aranamaz”.
Avukatın, alacaklı vekili olarak borçluyu telefon ile araması veya mesaj atması, borcunu ödemesi için ikaz etmesi veya borç hakkında bilgilendirmesi halinde avukatın borçluyu telefonla araması yasal kabul edilmektedir.
Avukat hazır bulunmaksızın kollukça alınan ifade, hâkim veya mahkeme huzurunda şüpheli veya sanık tarafından doğrulanmadıkça hükme esas alınamaz (CMK m.148/3-4).
ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suça ilişkin suçüstü yapılması durumları dışında avukatın üstü aranamaz. ama gbt yapılabilir, bunun önünde yasal bir engel yoktur. kişiler masumdur, hangi birey olursa olsun hukuksuz yani kanuna uygun idari bir karar olmadan gbt yapilamaz.
Avukatın mesleğine ve müvekkillerine karşı bazı yükümlülükleri vardır. Bunlar mevzuatta düzenlenmiş halde bulunmaktadır. Eğer ki müvekkil, avukatının bu yükümlülüklere aykırı hareket ettiğini düşünüyorsa bu durumda avukatın bağlı bulunduğu baroya bir dilekçe ile başvurup avukatından şikayetçi olabilecektir.
Avukatın görevinden doğan veya görevi sırasında işlediği iddia olunan suç olmasa bile, savunma makamını temsil eden avukatın bürosunun ve büro olarak da kullan- dığı evinin prensip olarak dokunulmazlığı vardır.
Bu durum Disiplin cezalarının caydırıcılığı ilkesi gereği böyledir. Avukatlık Yasasının 64. maddesi gereğince şikayetli avukat, baro yönetim kuruluna savunma vermek zorundadır. Savunma verilmediğinde Baro tarafından idari para cezası verilebilir. İdari para cezası disiplin cezası değildir.
Devlet de yargı da halk da polisi avukattan daha fazla korur, kollar.
Polis veya diğer kolluk görevlileri, tehlikenin veya suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla usûlüne göre verilmiş sulh ceza hâkiminin kararı veya bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde mülki âmirin vereceği yazılı emirle üst araması yapabilir (2559 sayılı PVSK m.9).
Avukatlık Kanunu madde 58'in '… Ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suçtan dolayı suçüstü hali dışında avukatın ve avukat stajyerinin üzeri aranamaz.
Yapılacak kovuşturma sonucu Cumhuriyet Savcısı tarafından baroya bildirilir. Savcılık makamı, vatandaşların da ben avukatım diye tanıtan aslında avukat olmayan kişilere yönelik şikayetleri de dikkate alıyor, soruşturma ve mahkeme açıyor cezası da veriliyor.
Tanık olarak dinlenilmesine karar verilen avukat gelmiyor, kendisine ulaşılamıyor ise yargılamanın devamı için ihzar çıkartılarak tanık olarak dinlenebilir, yani tanık avukat da olsa kendisine ihzar çıkarılabilir.
İfade veya sorgu sırasında şüpheli veya sanık tarafından dile getirilen her türlü beyan zapta geçirilir, avukat da buna engel olamaz. Müdafi sadece hukuki yardımda bulunabilir, şüphelinin veya sanığın yerini alacak şekilde davranışta bulunamaz.
Avukat şikayeti genellikle ilgili avukatın bağlı olduğu yerel baroya yapılır. Baro, avukatların mesleki standartlara uymasını ve etik kurallara riayet etmesini sağlamakla görevlidir. Şikayet, baro başkanlığına yazılı olarak dilekçe şeklinde iletilir.
1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 58'inci maddesi, avukatların görev suçları nedeniyle soruşturma, 59'uncu maddesi ise kovuşturma usulünü düzenlemiştir. Bu düzenlemelere göre avukatların görev suçlarından ötürü Adalet Bakanlığından izin alınmadan doğrudan doğruya soruşturma ve kovuşturma yapılamaz.
Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler.
Avukatlık Yasası uyarınca ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren suçtan dolayı suçüstü hali dışında avukatların üzeri aranamaz. Suçüstü hali olmadan müvekkili önünde kolluk kuvvetlerince üzeri aranan davacının meslek onurunun zedelendiği açıktır.
Avukatlık Kanunu uyarınca ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren suçtan dolayı suçüstü hali dışında avukatların üzeri aranamaz. Suçüstü hali olmadan müvekkili önünde kolluk kuvvetlerince üzeri aranan davacının meslek onurunun zedelendiği açıktır.
Örneğin CMK m.135/3'e göre, şüpheli veya sanığın tanıklıktan çekinebilecek kişilerle iletişimi kayda alınamaz. Kamu görevlileri, hakim ve savcılar ile avukatlar, bizce milletvekili ve bu sıfatı taşımayan bakanlar yönünden görev nedeniyle iletişimin denetlenmesi istisnası öngörülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri