Avukatlık Kanunu'nun 11. maddesi, avukatlıkla birleşemeyen işleri içermektedir. Bu hükme göre aylık, ücret, gündelik veya kesenek gibi ödemeler karşılığında görülen hiçbir hizmet ve görev, sigorta prodüktörlüğü, tacirlik ve esnaflık veya meslekin onuru ile bağdaşması mümkün olmayan her türlü iş avukatlıkla birleşemez.
Bir Avukat, bir başka avukatın yanında ücretli ve sigortalı olarak çalışabilir. bunun aksine bir yaklaşımla, ücretli olarek çalışan avukatın mükellefiyeti serbest meslek erbabı olarak tesis edilemez.
Avukat; Avukatlık Kanunu 12. madde uyarınca ticari şirkette ortak olabilir, yönetim kurulu başkanlığı, üyeliği ve denetçiliği ve komandit şirketlerde komanditer ortaklık yapabilir.
Avukatlıkla birleşebilen işler: Milletvekilliği, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeliği, hukuk alanında profesör ve doçentlik, özel hukuk tüzelkişilerinin hukuk müşavirliği ve sürekli avukatlığı ile bir avukat yazıhanesinde ücret karşılığında avukatlık, hakemlik, arabuluculuk, tasfiye memurluğu, yargı ...
Bir avukatın birden fazla bürosu olamaz. Birlikte çalışan avukatlar ayrı büro edinemezler. (Ek iki cümle : 2/5/2001 - 4667/29 md.) Avukatlık ortaklığı yurt içinde şube açamaz. Milletvekilleri, milletvekilliği süresince avukatlık yapamazlar.
İlgili 19 soru bulundu
Avukat vekalet verenin talimatları dışında iş yapamaz. Kendi hukuki bilgi ve tecrübesi sınırları içinde yapması ve yapılması gerekenleri vekalet verene aktarır ancak bu işlerin yapılıp yapılmaması hakkında kararı vekalet veren verir.
Avukatlar ev adreslerini iş yeri adresi olarak gösterebilirler. Home Office olarak vergi açılışı yapılmaktadır. Bunun için evinizin bir odasını ofis haline getirmenize gerek yoktur. Home Office konusundaki temel konu bu adresin aynı zamanda resmi ikamet adresiniz olmasıdır.
1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 58'inci maddesi, avukatların görev suçları nedeniyle soruşturma, 59'uncu maddesi ise kovuşturma usulünü düzenlemiştir. Bu düzenlemelere göre avukatların görev suçlarından ötürü Adalet Bakanlığından izin alınmadan doğrudan doğruya soruşturma ve kovuşturma yapılamaz.
Sosyal medya kullanımlarında yasal zorunluluklara, mesleki ve etik kurallara uymakla yükümlü olduklarının bilinci ile hareket ederler. Paylaşımlarında toplum nezdinde mesleğe duyulan güven ve itimat duygusunu zedeleyebilecek davranışlarda bulunmaktan kaçınırlar.
AKP Bursa Milletvekili Mehmet Tunçak tarafından hazırlanan Avukatlık Yasasında değişiklik öngören yasa teklifiyle 2001 tarihinden önce ilköğretim ve ortaöğretimde öğretmenlik yaparken avukatlık yapanlarla, hukuk fakültesinde okuyan, staj yapanlar öğretmenlik yapabilecek.
Avukatlık Kanunu'nun 11. maddesi, avukatlıkla birleşemeyen işleri içermektedir. Bu hükme göre aylık, ücret, gündelik veya kesenek gibi ödemeler karşılığında görülen hiçbir hizmet ve görev, sigorta prodüktörlüğü, tacirlik ve esnaflık veya meslekin onuru ile bağdaşması mümkün olmayan her türlü iş avukatlıkla birleşemez.
Avukatlar her zaman fiziksel bir ofise ihtiyaç duymayabilir. Çok fazla özel görüşme ve toplantı yapmayan avukatlar, sanal ofisler sayesinde iş süreçlerini kolaylıkla yönetebilir. Sanal ofislerin prestijli lokasyonları, gerekli durumlarda görüşmeler yapmak için ideal çözümler sunar.
Çünkü yasa metnine göre, 3 avukat sınırı ancak soruşturma evresinin “ifade alma” başlığı ile sınırlı olan bir sınırlamadır. Şu halde, bu tedbir bakımından görüşü- müze göre, şüpheli veya sanık için müdafi sayısı bakımından herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir.
… Yukarıda yer verilen kurallarda da belirlendiği şekli ile avukatlık, sunulan hizmet açısından bir kamu hizmeti; mesleki faaliyet olarak ise bir serbest meslektir. Bu bakımdan; mesleğin kendine özgü kuralları bulunduğundan, avukatlar Anayasada yapılan kamu görevlisi tanımı içinde de değerlendirilmemektedir…
Dolayısıyla Stajyer Avukatlara, özellikle adli staj ve avukat yanı staj sürecinde devlet tarafından kendilerine ödeme yapılmamaktadır. Stajyer avukatlar yalnızca avukat yanında yaptıkları staj sürecinde, avukatın taktirine kalacak şekilde cüzi miktarlarda ödeme almaktadırlar.
Yukarıda da belirtildiği üzere; Genel ve özel Bütçeli Kamu İdarelerinin hukuk hizmeti 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36/V. maddesi uyarınca “Avukatlık Hizmetleri” sınıfında memur kadrosunda istihdam edilen avukatlar eliyle yürütülmektedir.
Marka vekili olmayan avukatlar, muhasebeciler, mali müşavirler, reklam ajansları, danışmanlık firmaları ve benzeri firmalar marka tescil işlemi yapamazlar.
Avukat olabilmek için hukuk eğitimi veren 4 yıllık bir hukuk fakültesinden mezun olmak gerekir. Bir yıllık avukatlık stajının ardından ruhsat alınarak mesleğe ilk adım atılır. Avukatlık ruhsatı alan her avukatın bir baroya kaydolması gerekir. Her il sınırı içinde bir adet baro mevcuttur.
Avukatın görevinden doğan veya görevi sırasında işlediği iddia olunan suç olmasa bile, savunma makamını temsil eden avukatın bürosunun ve büro olarak da kullan- dığı evinin prensip olarak dokunulmazlığı vardır.
Yasanın 7.maddesinin 4 numaralı bendine avukatlarda dahildir.Bu nedenle avukatlar adliyelerde durışmalarda silah taşıyabilirler.
CMUK'a göre avukat, kolluk soruşturması da dahil olmak üzere soruşturmanın her aşamasında, yakalanan kişi veya sanıkla görüşme, ifade alma veya sorgu süresince yanında olma ve hukuksal yardımda bulunma hakkına sahiptir. Bu hak engellenemez ve kısıtlanamaz (m.l36/son).
Koyu lacivert veya gri takım elbiselerin altına düz beyaz veya açık mavi gömlek tercih edin. Kalın çizgili ve koyu renkli gömlekleri takım elbiselerin altına giymeyin. Yaşlı başlı değilseniz, kahverengi takım elbiselerden uzak durun. Açık renkli ve beyaz çorapları koyu takımların altına sakın giymeyin.
Genel Tebliği Sıra No 486 ve 487'de yer alan -Maliye Bakanlığı'nın getirmiş olduğu (Serbest Meslek Kazancı Defteri ve Serbest Meslek Makbuzu ile ilgili) – düzenlemeye göre; serbest meslek erbabı olan avukatlar, Defter –Beyan sistemini kullanmak zorundadırlar.
Türkiye Genelinde Faaliyet: Avukatlar, Türkiye Cumhuriyeti'nin her yerinde serbest meslek icra edebilirler. Bir baro levhasına yazılmış olan avukat, sürekli olmamak şartiyle, memleketin her yerinde avukatlık yapmaya yetkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri