Temettü miktarı sabit değildir (faizin aksine) ve şirket tarafından herhangi bir zamanda değiştirilebilir. Temettüler genellikle 3 ayda bir ödenir.
Şirketler genellikle yılda bir kez temettü ödemesi yapar ancak bazı şirketler yıl içinde ilave temettü ya da temettü avansı kararları alabilmektedir. Temettü ödemelerini taksitle yapma kararı alan şirketler de mevcuttur. Bu tür kararlarda yatırımcılara taksit sayısı kadar sayıda temettü ödemesi yapılır.
Sene Boyu Temettü Geliri
Ülkemizde şirketler genelde nisan-haziran ayları arasında ve yılda bir defa temettü dağıtır. Bu nedenle yıl boyu temettü geliri elde etmek zordur. Ancak her çeyrek, üç ayda bir, temettü geliri yaratan bir portföy mümkündür. Bunun örneğini aşağıdaki videoda görebilirsiniz.
Temettü ödemeleri şirketlerin bir takvim yılında elde ettikleri kâr üzerinden yatırımcılara nakit olarak yapılır. Bazı şirketler sene içinde nakit durumuna göre temettü avansı ya da ek temettü gibi kararlar alıyor olsa da, temettü ödemeleri genel olarak yıllıktır.
Temettü dağıtım tarihleri önceden BIST'te bildirilir ve kamuoyuna duyurulur. Bu tarihten bir gün önce hisse senedine yatırım yapmanız dahi temettü almanız için yeterlidir.
İlgili 35 soru bulundu
Temettüler genellikle 3 ayda bir ödenir.
Temettü verimi ise hisse başı ödenen temettünün, ödeme öncesinde hissenin son fiyatına oranıdır. Büyüyen oranda temettü veren bir şirketin elde ettiği kâr rakamı da her yıl artıyor demektir. Dolayısıyla kârını sürekli artıran bir şirketin hisse senetlerine de ilgi benzer şekilde artıyordur.
Temettü dağıtımının ardından ilk işlem gününde hisse senedinin fiyatı dağıtılan brüt miktar kadar düşüş gösterir. Örneğin 10 TL değeri olan bir hisse senedinden, hisse başı brüt 2.00 TL'lik bir temettü dağıtımı olması halinde, hisse fiyatı sonraki işlem günü 8 TL olarak işleme başlamaktadır.
Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler tarafından yapılan temettü ödemeleri kullanıcı hesaplarına alım gücü olarak aynı gün içerisinde, nakit bakiye olarak T+2 iş gününde geçmektedir.
temettülere genel bakış EREGL temettüleri yıllık ödenir. Son hisse başına temettü 4.45 TRY miktarındaydı. Bugün itibarıyla Temettü Getirisi (TTM) 10.52%'dir.
Borsada temettü emekliliğine ulaşabilmek için bir şirkete uzun yıllar yatırım yapmanız gerekir. Elde ettiğiniz temettülerle o şirketten tekrar hisse alarak bileşik getiri oluşturmalısınız.
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları ile İsdemir'den Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamalarda yatırım döneminde olmaları nedeniyle sağlıklı nakit akışının devam etmesi için nakit kâr payı dağıtılmamasına karar verildiği ifade edildi.
Şişecam Temettü Ödemesi Ne Zaman? (2023)
Şişecam'ın 4. çeyrek finansal verilerine göre 2022 yılında 19,3 milyar TL kâr elde etti. Şirket Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden yaptığı açıklamada 2 Haziran 2023 tarihi itibariyle hisse başına net 0.617 TL temettü dağıtacağını bildirdi.
Temettü dağıtıldıktan sonra hisse senedinin değerinin düşmesi ya da yükselmesi, hisse senedi alım, satımlarıyla ilgilidir. Temettü dağıtıldıktan sonra hisse senedini satan çok olursa fiyatı düşer, alan çok olur ise fiyatı yükselir.
Sasa Polyester A.Ş. (SASA) 2023 yılında yatırımcılarına 2.940.766.824,35 TL pay dağıtımı gerçekleştirecek. Şirketin dağıtacağı ay oranı yüzde 127,71554 olurken, bedelsiz pay alımı yatırımcıları memnun etti.
Temettü hak etmek için, temettü tarihinden önceki gün kapanışta hisseye sahip olmanız yeterli. Temettü almak için hisseyi belli bir süre tutmanız veya belli pay sayısından fazla almanız gerekmiyor.
Genellikle şirketlerin temettü ödeme günleri bellidir ve bu günden 1 gün evvel hisse almış olsa bile, satın alma ile elde edilen ortaklık temettü ödeme gününde ödeme alma hakkı yaratır. Yani yatırımcı temettü ödeme gününden önce aldığı hisseleri kaç gün önce almış olursa olsun ödeme günlerinde temettü alabilmektedir.
Bu sebeple, eğer bir şirket yıllardır kâr elde etmesine rağmen hiç kâr dağıtmıyor, sürekli kârın yedek akçelere ayrılmasına karar veriyorsa, şirketin kuruluş amacına aykırılık söz konusu olur. Türk Ticaret Kanunu'na göre, şirket kârının dağıtılıp dağıtılmamasına genel kurul karar verir.
Bir şirketin yüzde 40 temettü ödemesi yapacağınız düşünelim. Sizde ise bu şirketin 100 tane hissesi var. Hisseler nominal değerle ölçülür ve borsada bu değer 1 TL'dir. Buna bağlı olarak hisse başına 40 kuruş temettü alırsınız.
Bir hisse senedinin temettüsünden yararlanmak için, ilgili şirketin hisse senedine yatırım yapmanız gerekir. Temettü, hisse senedine sahip olan herkese eşit oranda dağıtılır, bu nedenle hisse senedi sahibi olmanız temettü almanız için gereklidir. Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler de temettü öder.
Temettü ödemesi yapılan tarihte, hisse senedi fiyatı, ödeme tutarı kadar düşer. Örneğin, 1 TL temettü ödemesi yapan bir şirketin hisse senedinin fiyatı ödeme tarihinde 1 TL azalacaktır.
Şirketin, yıllık net dönem kârından vergiler ve diğer giderlerin çıkarılmasının ardından elde kalan kısmın %20'sinden az olmamak kaydıyla yatırımcılarına dağıtım yapmasına temettü dağıtımı denir. Temettü dağıtım kararı; yönetim kurulunun teklifi üzerine şirket genel kurulunda alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri