Meclis, 20 Ocak 1921 tarihinde Teşkilât-ı Esasîye Kanunu kabul etti. Türkiye Cumhuriyeti'nin tek yumuşak ve tek çerçeve anayasası olan Teşkilât-ı Esasîye Kanunu'nda yapılan değişikliklerle devletin rejimi, dini, dili, başkenti, başkanı gibi unsurlar belirlendi.
1921 Anayasası birçok alanda herhangi bir kanun ve hüküm içermediğinden çerçeve anayasa olarak kabul edilir. Kısa bir anayasadır ve 23 maddeden oluşur. Türkiye'nin ilk temel anayasası olarak bilinir.
Ancak 1924 Anayasası (madde 102) 1921 Anayasasının aksine Sert (katı) bir Anayasadır.
1. 1921 Teşkilât-ı Esasîye Kanununun 2'nci maddesinde açıkça kuvvetler birliği ilkesi kabul edilmiştir: “İcra kudreti ve teşrî selâhiyeti milletin yegane ve hakikî mümessili olan Büyük Millet Meclisinde tecelli ve temerküz eder”. Yani Büyük Millet Meclisi sadece yasama yetkisine değil, yürütme yetkisine de sahiptir.
Cumhuriyet İlkesi: 1924 Anayasası Cumhuriyet ilkesini temel almıştır. Nitekim anayasanın 1. maddesi “Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir” demektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Teşkilat-ı Esasiye Kanunu (Osmanlı Türkçesi: تشکیلات اساسیه قانونى) veya 1921 Anayasası, 1924 Anayasası'nın ilkelerini belirlemiş; 85 numaralı ve kabul tarihi 20 Kânun-ı Sani 1337 (20 Ocak 1921) olan 23 madde ve bir ayrık maddeden oluşan kısa ve "çerçeve anayasa" niteliğinde bir belgedir.
Uygulandığı süre ve içerik açısından kısa olan bir geçiş anayasası niteliğindeki 1921 anayasası ile millet egemenliği kabul edilmiş, büyük bir değişim gerçekleştirilmiştir.
Yumuşak anayasa, normal kanunlarla aynı usûllerle ve aynı organlarca değiştirilebilen anayasadır. Sadece teamülî anayasalar, yumuşak anayasalar değildir. Yazılı anayasaların bazıları da yumuşak anayasa olabilir. Yasama organı adî bir kanun yapar gibi anayasayı değiştirebilir.
Osmanlı-Türk Anayasa tarihçesinde 1876, 1921, 1924, 1961 ve 1982 Anayasaları asli kurucu iktidarlar tarafından hazırlanmıştır.
20 Ocak 1921'de Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen Teşkilat-ı Esasiye Kanunu ile, Kanun-i Esasi'nin de bu anayasa ile çelişmeyen hükümleri kabul edilerek iki anayasalı bir döneme geçilmiştir. 1921 Anayasası ile yasamanın üstünlüğü ilkesinin katı bir biçimi olan meclis hükümeti sistemi kurulmuştur.
1982 Anayasası sert (katı) bir Anayasadır. Anayasanın ilk üç maddesi değiştiri- lemez. Değiştirme önerisi de yapılamaz. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin en önemli niteliklerini söylersek bunlar, demok- ratik devlet, lâik devlet, sosyal devlet ve hukuk devleti nitelikleridir.
1982 Anayasası en sert anayasadır. Çünkü içerisinde değiştirilemeyen birden fazla madde vardır. Bu anayasaya göre yasama yetkisi TBMM'nindir. Yürütme yetkisi ise Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanına aittir.
1961 Anayasası; değiştirilmesi zor ve değiştirilemeyen maddeler içerdiği için sert bir anayasa olarak kabul edilmektedir. Çoğulcu demokrasi ilkesi benimsenmiştir.
1921 Anayasası tek yumuşak anayasamızdır. ayrıntıcı - 1924, 1961 ve 1982 anayasaları ayrıntıcı yani kazuistik anayasalardır. En ayrıntıcı anayasamız ise 1982 Anayasasıdır. Tek çerçeve anayasamız, yani ayrıntısı çok az olan anayasamız 1921 Anayasasıdır.
1921 ve 1924 anayasalarının en önemli özellikleri arasında egemenlik hakkının kimde olduğu bulunur. Her iki anayasa da egemenliği millete vermiştir. Aynı zamanda her iki anayasa da meclis üstünlüğü üzerinde durmuştur.
Dünyanın ilk anayasal belgesi, İngiltere'de kral ile halk arasında yapılan Magna Carta'dır. (1215).
Tarihte bilinen ilk anayasa Hammurabi Kanunlarıdır. M.Ö 1810 yılında doğan Hammurabi, 42 yıl boyunca Babil İmparatorluğunun kralı olarak hüküm sürmüştür. Tarihte ilk defa devlet tarafından belirlenen kurallar yasa haline getirilmiş ve bu yasalar düzenlenerek anayasa oluşturmuştur.
Talî Kurucu İktidar, anayasayı, anayasanın değiştirilmesi için öngörüşmüş usullere uygun olarak değiştiren iktidardır.
Genelde İngiliz Anayasası gibi yazısız anayasaların yumuşak nitelikte olduğu kabul edilir. Bu çerçevede 1921 Anayasası; => Değiştirilmek için özel bir usul ya da hüküm içermemektedir.
Gözler yumuşak anayasayı normal yasalarla aynı usullerle ve aynı organlarca değiştirilebilen anayasa olduğunu; buna karşıtı olarak katı anayasanın ise normal yasalardan farklı organlarca ve daha zor usullerle değiştirilebilen anayasa olarak ifade edilebileceğini belirtmiştir.
Meclis, 20 Ocak 1921 tarihinde Teşkilât-ı Esasîye Kanunu kabul etti. Türkiye Cumhuriyeti'nin tek yumuşak ve tek çerçeve anayasası olan Teşkilât-ı Esasîye Kanunu'nda yapılan değişikliklerle devletin rejimi, dini, dili, başkenti, başkanı gibi unsurlar belirlendi.
Teşkilat-ı Esasiye Kanunu veya 1921 Anayasası, ilk Türkiye anayasasının ilkelerini belirleyen; 85 numaralı ve kabul tarihi 20 Kânun-ı Sani 1337 olan 23 madde ve bir ayrık maddeden oluşan kısa çerçeve anayasa niteliğinde bir belgedir. 1923 yılındaki değişiklikle Cumhuriyet ilan edilmiştir.
Madde 2.- (Özgün hali) Türkiye Devletinin dini, Dini İslâmdır; resmî dili Türkçedir; makarrı Ankara şehridir.
Kurtuluş Savaşı sırasında Türkiye Büyük Millet Meclisi, 20 Ocak 1921 tarihinde "Teşkilat-ı Esasiye Kanunu" adı ile modern anlamda ilk anayasayı yürürlüğe koymuştur. Hâkimiyetin kayıtsız şartsız millete ait olması bu anayasanın en temel özelliğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri