Uzmanlar, ikinin sihirli sayı olduğu konusunda hemfikirler; sabah bir kez ve gece bir kez yıkamalısınız. Gece uyuduğunuzda cildinizde bakteri birikir, bu yüzden sabahları cildinizi yıkamanız gerekir.
Sabah kalkınca yüzü yıkamak farz veya vacip değildir. Ancak hem sıhhat açısından hem de uykunun etkisini üzerimizden atmak için yüzümüzü yıkamanın faydası vardır. Ayrıca temizlik olması bakımından da güzeldir.
Çünkü temizlenip dışarı atılmayan ve burunda biriken mikroplar, genizden gelen akıntılarla solunum ve dolaşım yollarına yayılıp yerleşecek ve buraların enfeksiyon kapmasına sebep olacaktır.
Yüzünüzü Yıkayın
Pürüzsüz bir cilde sahip olmanın ilk kuralı yüz temizliğidir. Her gece yatmadan önce ve sabah kalktığınızda yüzünüzü cilt tipinize uygun bir ürün ile iyice yıkayın ve yumuşak bir havlu ile cildinizi kurulayın. Kullandığınız suyun sıcak olmamasına dikkat etmelisiniz.
Suyun, kiri ve yağı tek başına çıkaramayacağı konusunda uzmanlar hemfikir. Yıkamazsak ne olur? New Yorklu dermotolog Meghan Feely, yüz yıkamanın tamamen bırakılması durumunda aknelerin baş göstereceği konusunda uyarıyor. Özellikle denize girilen, spor yapılan bir günün ardından yüzü yıkamak şart haline geliyor.
İlgili 34 soru bulundu
Hangi cilt tipi ya da ne tür bir ihtiyacınız olursa olsun, seçilen uygun ürünlerle, sabah ve akşam olmak üzere yüzünüzü yıkamanızı tavsiye ediyoruz. Sabah yüz yıkamak, yüzün tazelenmesine ve canlanmasına yardımcı olurken, gece yıkamak ise ciltteki kirin ve makyajın giderilmesine katkı sağlayacaktır.
Ancak uzmanlar sıcak suyun, yüz için zararlı olduğunu vurguluyor. Doğru bildiğimiz yanlış Duş alırken yüz yıkamak, cildin zarar görmesine neden oluyor. Buhar ve sıcak su gözenekleri açıyor. Vücudunuzu yıkadığınız sıcaklıktaki su ile yüzünüzü yıkarsanız, cildinizdeki yağ tabakası zarar görür.
Yüzünü sabah uyanınca ve akşam yatmadan önce olmak üzere sadece 2 kere yıkamalısın. Cildi fazla yıkamak, doğal nem dengesinin bozulmasına, cildin kurumasına ve yıpranmasına neden olur.
Nemlendirici kullanmak cilt için oldukça önemlidir. Nemlendiriciden birkaç damla alın, yüzünüze ve boynunuza sürün. Cildiniz nemlendiriciyi emene kadar masaj yapın. Cildinizi güneşin zararlı UV ışınlarından korumak için, en az 30 faktör içeren bir güneş koruyucu losyonuna ihtiyacınız olacaktır.
Muhammed'in bir gününü nasıl geçirirdi? Peygamber Efendimiz güne sabah namazı ile başlardı. Sabaha doğru müezzin, Resûlullah'ın evine iki defa uğrardı. Birincisinde namaz vaktinin girdiğini haber verir, o zaman Efendimiz tekrar kalkıp sabah namazının iki rekat sünnetini kılar, sağ tarafına uzanıp dinlenirdi.
Yüzünü nasıl temizlemelisin? Yüzünü sadece suyla temizlemek yeterli olmaz. Cildindeki kirleri ve gözeneklerinde biriken yağları arındıracak bir yüz temizleme ürünü kullanmanı öneririz.
Yatmadan yüz yıkamak, sabah kalkınca yüz yıkamaktan daha önemli. Çünkü günlük yaşamımızda her yerde radyasyon söz konusu. Yatmadan önce yüz yıkamakla yüzümüzde kalan radyasyon tanecikleri temzilenir. Bu uygulama, hem cildimizi korur, hem de uygkumuzun daha rahat birşekilde geçmesini sağlar.
Dermatologlar, yüzünüzü yıkamak için soğuk veya ılık suyun sıcak sudan daha iyi seçim olduğunu söylüyorlar. Aşırı sıcak sudan uzak durmanın bir başka nedeni, sıcaklığın doğal nemlendirici özelliğini ciltten uzaklaştırarak, cildi zamanla kuru ve iltihaplı hale getirmesi.
Bu hadislere göre, ekmek ve yemeklere değecek olan ellerimizi yemekten önce yıkamak sünnet olmakla beraber, uykudan uyandığımızda elleri yıkamamız daha da önemlidir. Ellerin avret yerine dokunması haram olmasa da sağlık açısından bu sünnetin önemi büyüktür. Zira avret mahalli mikropların en yoğun olduğu yerlerdendir.
El yüz yıkamadan oturulmaz, besmelesiz yemeğe başlanmaz, sofrada konuşulmaz, hızlıca yenilir, hamd ile kalkılırdı.Yemek arası su içilmez, kötü şey ima dahi edilemezdi. Oyalanmadan kalkmak gerekirdi, çünkü inanışa göre sofra dört meleğin kanatları üstünde kuruluydu asıl.
Bunu kendi başınıza küçük bir testle öğrenmek de mümkün: Temizlenmiş yüzünüzü 10 avuç dolusu ılık suyla durulayıp kurulayın ve 45 dakika bekleyin. 45 dakika sonra yüzünüz gerilmeye başlıyorsa ya da solgun görünüyorsa; kuru bir cilde sahipsiniz demektir.
Yüzünüz için ideal olan yıkama sabah ve akşam günde iki kezdir.
Cildin yalnızca sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez yıkanması yeterlidir. Cildin fazla yıkanması durumunda cildin doğal nem dengesi bozulabilir, cilt kuruyabilir ve yıpranabilir. Yüzün sık yıkanması kadar hatalı olan diğer bir nokta ise yüzün az yıkanmasıdır.
Yatmadan önce makyajı çıkarmak, düzenli eksfoliasyon yapmak (ölü derileri ciltten atmak), cildi nemli tutmak (düzenli nemlendirici kullanmak), cildi güneşten korumak (düzenli güneş kremi kullanmak), C Vitamini, B3 Vitamini gibi antioksidan içeriklerden faydalanmak donukluk problemine iyi gelir.
Elma ve kırmızı soğan; cildi güzelleştiren kuversetin içerir. Bunlar dışında bütün “ berry” grubu meyveler; örn; üzüm, kırmızı üzüm, yaban mersini, dut özellikle de karadut, kızılcık, ahududu, çilek, polifenoller, resveratrol, gibi antioksidan içerikleri ile cildi güzelleştirir.
Yağlı ciltlerin en büyük problemlerinin başında sivilceler ve yüzdeki parlama geliyor. Limonun yüze faydası ise hem yüzdeki fazla yağı emiyor hem de yağlanmaya bağlı oluşan sivilceleri kurutuyor. Limon suyunu bakım maskelerinize uygulayabileceğiniz gibi tonik olarak da kullanabilirsiniz.
9. Banyoda suyun sıcaklığı gibi ürperten hallerde cehennemi düşünmeli, bununla cehennem arasında mukayesede bulunmalıdır. 10. Banyoda konuşmamalı, aşikâre Kur'an ve ilahi gibi şevler söylememelidir. 11. Akşama yakın, akşam ile yatsı arasındaki vakitlerde banyoya girilmemelidir.
2) Şampuan ile Yüz Yıkamak
Şampuanlar saç deriniz için geliştirilmiş olup yüz derinizin kullanımına uygun değildir. Sert sentetik içerikler cildinizin bariyerine zarar verip hem onu kurutabilir hem de sivilcelenmeye neden olabilir.
Rana Anadolu, banyo yapmanın ciltteki nem miktarının azalmasında önemli bir etken olduğunu belirterek, “Sık banyo yapmak, sıvı sabun ve duş jelleri gibi kuvvetli deterjan özelliğine sahip temizleyiciler kullanmak, sıcak suyla yıkanmak, ciltteki kuruluğu daha da artırıyor” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri