Bu noktada öncelikle icra takibinin yapılacağı ile ilgili net bir şekilde fikir sahibi olunmalıdır. Kanunlarda yer alan hükümler kapsamında icra takibinin başlatılması için avukat şartı bulunmamaktadır. İcra takibi avukatlar tarafından açılabilmekte olup şahsi başvuru ile de gerçekleştirilmektedir.
İlamsız icra davası takibinin yapılabilmesi için alacaklının sözlü beyanı yeterlidir. Sözlü beyanı takiben borçluya haciz işlemi başlatılır. Haciz işlemlerine konu olan borçlu ise 7 gün içerisinde itiraz etme hakkına sahiptir. Borçlunun yaptığı itiraza bağlı olarak ilamsız icra takibi kararı iptal edilebiliyor.
İcra dairesi, örneğin ödeme emrinin tebliği gibi bazı icra takip işlemlerini avukat olmayan temsilciye yapabilir. Fakat, avukat olmayan temsilcinin, icra dairesinde, tetkik merciinde ve mahkemelerde borçlunun temsilcisi olarak hiç bir işlem yapması mümkün değildir.
İlamsız icra takibi açmak isteyen alacaklı kişinin direkt olarak icra dairesine başvurması gerekir. Alacaklının ilamsız icra takibi başlatabilmesi için mahkemeye dava açmasına gerek yoktur. İcra ve İflas Hukuku icra davaları ile ilgili olan ve bilinmesi gereken ayrıntıları açıklığa kavuşturmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Takip yollarından hangisinin seçildiği. İmza (Takip talebinin altının, alacaklı veya vekili tarafından imzalanması gerekir. Ancak alacaklı ya da vekili takip talebine imza atmayı unutmuşsa bu eksiklik sonradan giderilebilir. Eksiklik giderilmezse takip talebinde bulunulmamış sayılır.)
Herhangi bir icra takibi işleminin yürütülmesini isteyen kişi, o işlemin yapılması için gerekli olan harcın tamamını peşin olarak ödemesi gerekmektedir. Ödenmezse harca konu işlem yapılamaz. Gerekli harcı temin etmeden işlemi yapan memur, yükümlüyle beraber harcın ödenmesinden müteselsilen sorumlu olur.
İcra dosyası takibini öncelikle yapabilmek içi e-devlet üzerinden yani https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapmanız gerekir. Daha sonra Adalet Bakanlığının e-devlet içinde bulunan sayfasına giderek listelenen hizmetler içinden icra dosyası sorgulamasını bularak işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Başvuru harcı: 27,70 TL Vekâlet harcı: 4,10 TL'dir Peşin harç ise, takip tutarı üzerinden hesaplanır. Takibe konu alacak tutarının %05'i (Bindebeş'i daha sonra tahsil harcından mahsup edilmek üzere icra müdürlüğünce takip başlatılırken alacaklıdan alınır.
Borçluya yükletilmesi daha sonra olacaktır. Konusu para ile ölçülebilen davalarda 2023 yılı ile birlikte icraya başvurma harcı ücreti 179,90 TL olarak belirlenmiştir. Konusu para ile ölçülemeyen icra takiplerinde de başvuru harcı kadar, yerine getirilmesi harcı alınır.
Avukat Vekalet Ücreti
Vekalet ücreti maktu olması durumunda 2023 yılı için hükmedilecek miktarlar şu şekildedir; İcra Dairelerinde yapılan takipler için 3.600,00 TL. İcra Mahkemelerinde takip edilen işler için 4.200.00 TL. İcra Mahkemelerinde takip edilen dava ve duruşmalı işler için 6.800.00 TL.
Genel haciz yolu ile icra takibi temel olarak 6 kademeden meydana gelmektedir. Bu aşamalar; takip talebi, ödeme emri, takibin kesinleşmesi, haciz, satış ve paraların paylaştırılmasıdır.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
(Giriş için e-Devlet hesabı üzerinden direkt olarak, kimlik numarası ile elektronik şifre ya da elektronik imza ile yapılabiliyor.) Giriş yaptıktan sonra açılan sayfanın sol tarafındaki menüde “e-dava” seçeneği tıklanır. E-takip aç seçeneği tıklanır. Açılan menü sayfasından icra takibi seçilir.
Bu süreç içerisinde yetkili olan kurum İcra Müdürlüğü olup icra dairesi aracılığıyla takip işlemi yürütülür. İcra takibi nedir konusu ise borcunu tahsil etmek isteyen alacaklı kişinin İcra Müdürlüğü'ne başvurduktan sonra icra dairesi tarafından başlatılan yasal sürece verilen isimdir.
Avukatlar, https://avukat.uyap.gov.tr adresinden; E-imza ve M-imza ile UYAP Avukat Portala bağlanarak on-line, dava ve icra takibi (e-takip) açabilmekte, yetkileri dâhilinde sistemdeki vekâleti bulunan açık ve kapalı dosyalarını inceleyebilmektedir.
İcratek Online İcra Takip Sistemi için üyelik yenileme bedelleri ve YILLIK 300 TL olarak belirlenmiştir.
İcra davası sonuçlanma süresi 10 günlük bir süreci kapsamaktadır.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
Genel haciz yolu ile icra takibinde ,icra takibi,alacaklının bir icra dairesine giderek bir takip talebinde bulunması ile başlar.Bu şartları sağlayan bir takip talebi ,icra müdürü tarafından onaylanarak icra takibini başlatılır.
İcra Takibi Nedir? İcra takibi, borçlunun borcunu herhangi bir sebeple ifa etmemesi halinde alacaklının bu borcu devlet gücü ile tahsil etmek üzere İcra Müdürlüğü nezdinde başlattığı takiptir. İcra ilamlı ve ilamsız olmak üzere iki türe ayrılır. İlamlı icra bir mahkeme kararına dayanılarak başlatılan icra türüdür.
Borcun zamanında ödenmemesi halinde alacaklı icra dairesine başvurarak alacağının tahsilini talep eder. Bu noktada icra borçluya ödeme emri gönderir. Bu andan itibaren borçlu asıl alacağı ödeyerek borcundan kurtulamayacaktır. Borca pek çok Yasadan kaynaklanan ekler gelmiştir ve gelmeye devam edecektir.
Alacaklardan vadesi 31 Aralık 2022'den önce olmasına karşın 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ödenmeyen ve tüm tahsil daireleri itibariyle asli ve feri toplamı 2 bin lira ve altında olan borçlar silinecek.
Tarafınıza ait borç ve ek masrafların hesaplanması için İcra Dairesi'ne gidilmeli ve ilgili dosya numarası ile dosya kapak hesabı hesaplanmalıdır. Masraflar arasında icra dosyası kapatma harcı 2023 de bulunur. İcra dosyası kapatma harcı 2023 yılında 31.40 TL olarak belirlenmiştir.
Buna göre, 1 Temmuz 2023'ten itibaren kanuni faiz oranı sözleşmeyle tespit edilmemişse yüzde 9, temerrüt faiz oranı sözleşmeyle belirlenmemişse yüzde 9, ticari işlerde yüzde 16,75 olarak uygulanacak. Tebliğ, 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri