Vygotsky'e göre oyun, bilişsel mekanizmaların işlemesine en uygun ortamı sağlar ve çocuğun hayali bir çözüm yaratmasıdır. Oyun, keşiftir ve yeni bir oluşumdur. Oyun ve iletişim arasında bir ilişki vardır. Çocuk oyunda gerçek yaşam deneyimlerinden hatırladığı sebep-sonuç ilişkilerini kullanarak yeni davranışlar üretir.
Bruner'a göre dil, bilişsel gelişimin anahtarıdır. Bruner oyunun uyarlanabilirlik ve kullanılabilirlik özelliklerini vurgulayarak, çocukların davranış pratikleri yaptıklarını ve bu pratiklerin de onların davranış repertuvarlarını, problem çözme becerilerini ve esnek davranma becerilerini geliştirdiğini belirtmiştir.
Piaget, Çocuklukta Oyun, Düşler ve Taklit'te geçici anlaşmalara dayalı kendiliğinden kurallı oyunlara odaklanmaktadır. Piaget, kendiliğinden kurallı oyunları, hem saf alıştırma oyunlarının hem de zaman zaman sembolik oyunların toplumsallaşmasının sonucu olarak değerlendirmektedir.
Heckhausen'a göre, birey bir iç gerginlik yaşarsa korku ve engellemelerden kurtulmak için oyunu seçer ve oyunda rahatlamak ister.
İlgili 37 soru bulundu
İletişim ile oyun arasında bağlantı kuran ilk kuramcılardan biri Gregori Bateson'dur. Bateson oyun oynayan su samurlarını gözlemleyerek ortaya attığı Üstbilişsel Kuramına göre oyun oynayan bütün canlılar eylem'in gerçek olup olmadığına dair gönderilen sinyalleri anlar.
Sutton-Smith oyun sırasındaki “mış gibi” davranışa odaklanmıştır. Çocuk, kendini başkasıymış gibi, nesneleri başka nesnelermiş gibi düşünür. Oyun oynamanın tersi çalışmak değil, depresyondur. Sutton-Smith oyun anlayışının geçmişten bugüne başkalarıyla oynamaktan, şeylerle oynamaya dönüştüğünü vurgulamıştır.
Oyun davranışı (Hughes - 1999)
Gerçek yada gerçeği yakın insana özgü durumların çocuk tarafından canlandırıldığı oyun türüdür. Sosyal sorumluluk için kurallarıyla oynama olarak tanımlanır. Olabilecek pek çok olası sonuç veya cevaba imkan sağlayan oyun türüdür.
Freud'a göre oyun, çocuğun farkında olmadığı iç güdü ve duygularını yansıttığı deneyimleridir. Çocuk oyun içerisinde iç güdüleri doğrultusunda tamamen kendi kişiliğini sergiler. Çocuğun hayalleri, fantezi dünyası oyunlarda ortaya çıkar. Oyun aslında çocuğun duygu dünyasının yansımasıdır.
Parten, oyunu çocuğun sosyal gelişimi açısından incelemektedir. Parten'e göre çocuğun sosyal oyun gelişimi, katılımsız davranıştan kooperatif/işbirlikçi oyuna doğru bir sıra izlemektedir. Parten oyun gelişimini altı evrede ele almaktadır.
Alman şair Moritz Lazarus tarafından ortaya atılmış bu kuram Fazla Enerji Kuramının tersini savunur. Çocuk, harcadığı enerjiyi yeniden toplayabilmek, yorgunluğunu giderebilmek için oyun oynama gereksinimi duyar. Bir başka deyişle, organizmanın enerjisi azaldığında enerjiyi artırmak için oyun oynanır.
Dinlenme Teorisi: Bu kuramın savunucularından olan Lazarus (1883) ve Patrick (1916) oyunun; fazla enerji tüketiminin aksine, harcanan enerjiyi kazanmak yani enerji açığını kapatmak amacıyla oynandığını savunurlar.
Smilansky dört evreli bir oyun gelişimi modeli önermiştir; işlevsel oyun, inşa oyunu, dramatik oyun ve kurallı oyunlar.
Oyun, eylem alanında bireyin özgürlük olanağını ortaya çıkaran bir etkinliktir. Taklit olarak oyunda bir fayda ve zorunluluk gözetildiği için Aristoteles buna karşı çıkarak oyunu araç olarak değil, amaç olarak görmektedir. Oyun özgür kişilere yakışan bir etkinlik olarak tanımlanmaktadır.
kuramı bilişsel gelişim konusuna açıklık getiren, çocuk ve ergenlerin zihinsel süreçlerini tanımlayan oldukça etkileyici bir kuramdır. Piaget'ye göre çocuk, çevresini inceleyen aktif bir araştırmacı gibidir. Çocuğun gözlediği her şey, her uyaran zihninde bir şema oluşturur.
'Animizm', doğadaki cansız nesnelere canlıymış gibi davranmak olarak tanımlanabilir. Bu dönemde çocuk bebeğiyle konuşur ve onun da konuştuklarını anladığını düşünür. Masaya çarptığında kendi canının acıdığı gibi masanın da canının acıdığını düşünür.
Piaget'in bilişsel gelişim teorisi, bilişsel gelişimin bebeklikten yetişkinliğe dek uzanan dört dönemde gerçekleştiğini öne süren teoridir. Adından da anlaşılacağı gibi, çocuk gelişimi alanında yaptığı çalışmalarla bilinen İsviçreli psikolog Jean Piaget tarafından ortaya atılmıştır.
Erikson'a göre kişi, çevreyle etkileşim içerisinde, yaşam boyunca büyür. Bunun için Erikson'un kuramı “psiko-sosyal gelişim” olarak da adlandırılmıştır. Benlik, gücünü yavaş yavaş ve yaşam boyunca elde eder.
Bu teori, özellikle rekabete dayanan ve aktif olarak oynanan oyunun, depolanmış saldırgan duyguların güvenli bir şeklide açığa çıkması için “emniyet supabı” işlevi gördüğünü ileri sürer. Bu bağlamda rekreasyon bireye birikmiş negatif duygularını deşarj edebilmesi için güvenli ortam yaratmaktadır.
Oyun teorisinin babası Macar asıllı bilim insanı John von Neumann (1903-1957), geniş kitleler için Einstein kadar tanınan bir isim değildir.
Taktiksel oyun yaklaşımı, bilişsel ve zihinsel öğrenmeye, öğrencinin kendisinin denetlediği, problemleri gözlemlemesine, tanımlamasına ve değerlendirmesine yardımcı olacaktır. Bu modelde; öğrencilerin, bir taktiksel çözümü oyunda verilen özel durumlara nasıl aktaracağını bulmaları beklenir.
Taklit, Bandura, Watson ve Zimmerman'ın gözleyerek öğrenme olarak açıkladıkları bireyin sosyal ortamlarda doğrudan öğretimine maruz kalarak öğrenmesi olarak açıkladıkları gözleyerek öğrenmenin temelidir (Topbaş, 2003). Taklidin temelinde de karşısındaki bireyi gözlemleme vardır.
Huizinga oyunun tanımını şu şekilde yapar: “oyun, özgürce razı olunan, ama tamamen emredici kurallara uygun olarak belirli zaman ve mekân sınırları içinde gerçekleştirilen, bizatihi bir amaca sahip olan, bir gerilim ve sevinç duygusu ile 'alışılmış hayat'tan 'başka türlü olmak' bilincinin eşlik ettiği, iradi bir eylem ...
Rekapitülasyon – Tekrarlama – Özünü Bulma Teorisi (Stanley Hall 1906) Bu kuramda Stanley Hall çocukların ilkel yapılarla oyun becerilerini daha karmaşık örüntülerle işleyen davranışlara dönüştürerek ilkel davranışlardan kurtulma aracı olarak oyun oynadıklarını savunmuştur.
Sembolik oyunun daha karmaşık formu olan ve sosyal boyutu da içeren sosyo-dramatik oyun, iki ya da daha fazla çocuğun birlikte oynadığı mış gibi oyunlar olarak tanımlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri