Buğday merkezden sürekli olarak verilir ve önce taşın orta kısımlarında kırılır, daha sonra dış bölgelerde inceltilerek kenarlardan un halinde alınır. Taş değirmenlerde danenin kabuk, endosperm (nişastalı, unlu kısım) ve embriyo kısımları ile birlikte inceltilerek un haline getirilir.
Buğday öğütme işleminde valsli değirmenler kullanılabildiği gibi çekiçli, diskli, çekenli ve iğneli-diskli çok değişik dizaynda değirmenler kullanılabilmektedir.
Kara değirmen ununu diğer kepekli unlardan ayıran özelliği, kepek ve un karışımı değil, başlı başına doğal bir ürün olmasıdır. Yani buğday un fabrikalarında olduğu gibi yıkanarak değil sadece elendikten sonra iki değirmen taşı arasında ezilerek un haline getirilir.
100 ton buğdaydan yaklaşık olarak 75 ton un , 20 ton kepek ve 5 ton kırık buğday+ toz elde edilebilmektedir.
1 dönümden kaç ton buğday çıkar derseniz yağışın bol olmadığı ya da zamansız olduğu vakitlerde ve de sulama yapılmayan tarlalarda, gübrelemeye bağlı olarak değişmekle beraber yaklaşık olarak 1 dekardan asgari 10 kile yani 300 kilo civarında buğday alırsınız.
İlgili 34 soru bulundu
Normal şartlarda makine ile ekimde, dekara 16-18 kg tohum yeterli iken, serpme ekim ile ortalama 25 - 30 kg buğday tohumu atıl- maktadır.
Yani buğday tahılının üç kısmını birden içerir. Beyaz un ise tahılın endosperm (nişasta içeriği yüksek olan kısım) denilen kısmından üretilir. Tam buğday unu ile beyaz un arasındaki fark buradan kaynaklanır. Tam buğday unu lif içerir.
Neredeyse buğdayın ilk ataları olan siyez buğdayı ve buğday rüşeymi gibi çeşitlerine döndük. Mümkün olduğunca ham ve işlenmemiş buğdayın sağlığa faydalı olduğu konusunda nerdeyse tüm beslenme uzmanları ortaklaşmış durumda. Bu yüzden tam buğday unu ekmek yapmak için artık en ideal unlardan birisidir.
Buğdayların un veya irmik haline getirilmesi için yapılan işleme öğütme denir. Buğdayın öğütülmesinde amaç tanenin endosperm kısmını mümkün olduğunca kabuk ve ruşeymden ayırmak, ayrılan endospermi ise incelterek un haline getirmektir.
Buğdaydan kaliteli un elde edilmesi için bol suda yıkanması gerektiğini, bunun için köylerinden yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki Karakele Deresi'ni tercih ettiklerini dile getiren Uyanık, şunları kaydetti: "Buğdayı burada ailece yıkıyoruz.
TEPGE tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye'nin buğdayda kendine yeterlilik oranı yüzde 89. Yıllık yaklaşık 20 milyon ton üretimi olan Türkiye'nin kendi tüketimi de yıllara göre değişim göstermekle beraber 19-20 milyon arasında değişiyor.
Öğütmeden önce buğday tanesinde optimum tane suyu düzeyi sağlamak için yapılan taneye su verme veya tanedeki fazla suyu kurutarak taneden uzaklaştırma işlemlerine de tavlama denir.
Tek ülke bazında en büyük üretici ise Çin'dir. 2015/16 sezonunda, 130 milyon tonluk buğday üretimi gerçekleştiren Çin'in, 2016/17 sezonunda 128,8 milyon ton üretim gerçekleştirdiği tahmin edilmektedir. Çin'i 2016/17 sezonunda 87 milyon tonla Hindistan takip etmektedir.
Dr. Durmuşali Söyler, Araban Ovası'nda yetişen buğday'ın en kaliteli buğday olduğunu açıkladı.
genellikle tanenin koyu renkli ve sert olması protein miktarının yüksek olduğunu gösterir, sert ve koyu renkli olanlar yumuşak ve açık renkli olanlardan üstün kabul edilir. Buğday tanesi beyaz, sarı, sarımsı ve kırmızımsı renklerdedir.
Tam buğday unu: Beyaz unda ruşeym ve kepek kısmı çıkartılır. Ancak tam buğday ununda buğday bütün olarak öğütülür. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir.
Şu anda yürürlükte olan 0,55 kepek oranında un, 100 kilogram buğdaydan alınan 68 kilogram unla üretiliyor. Bu işlem yapılırken kepek oranının azaltılması için buğdayın çekirdek kısmına yakın bölümler alınıyor. Kabuğuna yakın bölümlerden oluşan 10 kilogramlık un ise farklı şekilde değerlendiriliyor.
1 kg un ile yapılan malzemelerde 250 gramlık ortalama olarak 5 veya 6 ekmek üretilmektedir.
Buğday ten rengi, açık ten ile esmer arasındaki ten rengine verilen isimdir. Buğday tenliler için orta ten rengi denilebilir. Buğday tenliler genellikle sarı alt tona sahip olurlar. Hafif sarımsı olan buğday ten rengi ülkemizdeki en yaygın ten rengidir.
Sürme “kör, karadoğu, karamuk” gibi isimlerle de anılan bir başak hastalığıdır. Buğday sürmesi enfeksiyonlarında ilk kaynak kör adı verilen hastalıklı danelerdir. Hastalığa yakalanmış bitkilerde, başaklar süt olum dönemine gelinceye kadar sağlamlardan ayırt edilemezler.
Beyaz un nişasta ve gluten açısından zenginken; tam buğday unu protein ve ruşeym bakımından da zengindir. Tam buğday unu beyaz una göre daha yüksek besin değerine sahiptir. Beyaz un kilo alımına neden olurken tam buğday unu kilo kontrolü sağlamaktadır.
Saf olarak kuru şartlarda 1-4 kg/da, Sulu şartlarda ise 1-6 kg/da, dozlarında potasyum sülfat, magnezyum sülfat, kükürt veya 15.15.15 kompoze gübreleri ile sağlanabilir.
"Hüseyinbey" tohumunun yıllardır Türk ıslahçılarının bir ton sınırını geçme hedefinin sonuna geldiğinin göstergesi olduğunu vurgulayan Eser, "Daha önce yerli ve milli bir çeşit, Hüseyinbey, ülkemizde, çiftçi şartlarında 1200 kilogram ile en yüksek verim alma rekorunu kırmıştı.
Allah (c.c), İslam yolunda mallarını harcayanların durumunu, çiftçinin yetiştirdiği bir buğday tanesine benzetiyor.Öyle bir buğday tanesi ki; 7 başak veriyor. Her başakta 100 dane var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri