Ayçiçeği Tohumu Nasıl Olur? Ayçiçeği tohumu ayçiçeği çekirdeklerinin ekilmesi ile oluşmaktadır. Ayçiçeği üretiminde hazırlanan tohumlar çeşitli ilaçlar kullanılarak yetiştirilmeye hazır hale getirilmektedir. Ayçiçeği tohumları çekirdeklerin ilaçlanarak ekime hazır hale getirilmesiyle tohum olmaktadır.
Ayçiçeği tüm toprak türlerinde yetişebilmekte olan nadir bitkiler arasında yer almaktadır. Ancak en yüksek verimin alınması için organik maddece zengin olan topraklarda yetiştirilmesi önerilmektedir. Hem dünyada hem ülkemizde genel olarak yağlık olarak yetiştirilmektedir. Nisan ayında ekimi yapılmalıdır.
Ayçiçeği tohumlarını havlunun bir yarısına yerleştir, sonra da üzerlerini kapatacak şekilde diğer yarısını katla. Çok sayıda ayçiçeği tohumun varsa ve başarı oranının düşük olabileceğini önemsemezsen doğrudan ekim aşamasına geçebilirsin. Doğrudan toprağa ekilen tohumların filizlenmesi genelde 11 günü bulur.
Verimin anahtarı olan dekardaki bitki sayısı ancak düzgün ayarlanmış bir ekim mibzeri ile mümkün olabilmektedir. Ayçiçeği ekildikten sonra en fazla 12-15 gün arasında çıkışını yapması gerekmektedir.
Genel olarak, çoğu cüce ayçiçeği 30 ila 40 cm'lik saksıya ekilebilir. Mamut ayçiçeklerinin en az 19 lt alabilen bir kaba ihtiyacı vardır. Daha önce başka bir şey için kullanılmış bir saksıyı kullanacaksan temiz ve steril olduğundan emin ol.
İlgili 28 soru bulundu
Ayçiçeği bitkisinin su ihtiyacı, yetişme periyodu boyunca yaklaşık 700-800 mm. civarındadır. Bu nedenle yüksek ve arzulanan verimi alabilmek için yağışın az olduğu yıllarda aradaki farkın, sulamaya uygun yerlerde, mutlaka sulama suyuyla verilmesi gerekir.
7. Ekim sıklığı, sıra arası mesafe 70 cm ve sıra üzerindeki bitkiler arasındaki mesafe verimli topraklarda 25-30 cm, marjinal alanlarda ise 30-35 cm arası olabilir. Kısa boylu çeşitlerde sıra üzeri bitkiler arasındaki sıklığın mesafesi yaklaşık 25 cm, orta boylularda 30 cm, uzun boylularda 35-40 cm arası olabilir.
Çiçeklerinizin rengi solmadan onları kurutmak istiyorsanız havasız olmayan, sıcak kuru, karanlık veya loş bir ortam gerekir. Eğer çiçeklerinizi nemli bir ortamda kurutmaya çalışırsanız çiçekleriniz çürüyebilir. Aynı şekilde ışıklı ortamlarda kurutulmaya çalışılan çiçekler de güzel renklerini kaybedebilir.
Ayçiçeği tohumu saklama koşullarında ürünlerdeki nem oranı iyi ayarlanmalıdır. Nem içermeyen kuru yerlerde saklanarak muhafaza edilmelidir. Ayçiçeği tohumları da çekirdeklerden oluştuğu için çekirdeklerin saklanma koşullarında da nem oranını takip etmek saklama koşullarını buna göre ayarlamak gerekmektedir.
Mildiyö (Köse) hastalığına ve Verem otuna yüksek oranda toleranslıdır. Çok yüksek verimlidir, yağ oranı yüksektir. Ortasına kadar dane doldurabilen büyük tablaya sahiptir. Hektolitre ağırlığı çok yüksektir.
Hemen hemen her türlü toprak tipinde yetişebilmektedir. Kumsal karakterli topraklardan, ağır yapıdaki killi topraklara kadar her türlü toprakta ayçiçeği tarımı yapılabilmektedir. Ayçiçeği; su tutma kapasitesi iyi ve organik madde miktarı yüksek toprak tiplerinde iyi gelişme gösterir. Ayçiçek tuzlu toprakları sevmez.
Ayçiçeği üretimi en çok Tekirdağ ilinde ve 267 bin 12 ton ile gerçekleşmiştir. Sonrasında Edirne ilinde 226 bin 573 ton, Konya ilinde 217 bin 634 ton, Kırklareli ilinde 188 bin 998 ton ve Adana ilinde 134 bin 361 ton şeklinde üretimi gerçekleşmiştir. Ayçiçeği Yağının En Çok Üretildiği Bölgeler Nerelerdir?
Bu durum ise ülkemizde Mart sonu- Mayıs ortası görülür. Bu nedenle doğru ayçiçeği ekimi zamanı Mart sonu ile Mayıs ayının ortası arasındadır. Ancak Ege, Çukurova ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ayçiçeğinin ikinci ekimi Haziran ayında da yapılabilir.
Ülkemizde yağlık ayçiçeği üretimi, genelde Trakya-Marmara Bölgesinde yoğunlaşmış iken, çerezlik üretimi ise, çoğunlukla İç ve Doğu Anadolu Bölgesinde, az miktarda diğer bölgelerde de ekimi yapılmaktadır.
Ay Çekirdeği Fiyatı
Türkiye'de en çok tüketilen üç çekirdekten biri olan beyaz ay çekirdeğinin 1 kilogramlık ortalama satış fiyatı: 18,90 ile 20,00 Türk lirası civarındadır.
Türkiye'de çerezlik ay çekirdeği yoğun olarak Denizli, Kayseri, Konya ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde üretiliyor. Biz çiftçilerimizi de üretime teşvik etmek amacıyla tüm bölgelerden ürün temini yapıyoruz. Ancak yoğun olarak Denizli ve Kayseri bölgelerinden ürün ihtiyacımızı karşılıyoruz.
İlk yöntem olan, kuru tohum toplamada, tohumlar bitki üzerinde kuruduktan sonra toplanır. Bunun için çiçek açtıktan sonra tohuma giden bitkilerin tohum taşıyan dalları kesilerek alınır, tohumlar sap ve samandan ayrılmak üzere dövülür ve son olarak da sap ve saman savrularak tohumdan ayrılır.
Fatih Tuncay Efe tarafından yapılan araştırmada, ayçiçeği saplarından üretilen izolasyon levhalarının, konut ile iş yerlerinin iç mekanlarında, çatı altlarında ses ve ısı izolasyon maddesi olarak kullanılabileceği belirlendi.
Doğal kurutmada tohumlar ince bir tabaka halinde serilerek özellikle gölgede kurutulmalıdır. Nem içeriği yüksekse doğrudan güneş ışığı altında belirli bir seviyeye kadar kuruma sağlandıktan sonra gölgeye alınmalıdır. Geceleri tohumlar korumalı bir yere alınmalı yada üzeri örtülmelidir.
Bu yüzden evde saklarken serin ve kuru yerde poşet içinde saklanmalıdır. Açıkta bırakıldığı zaman diğer kuru yemişlere oranla daha kısa sürede nemlenen çekirdek buzdolabında da saklanabilir. Buzdolabında saklanacağı zaman poşet içine konulmalı ve hava almayacak şekilde ağzı kapatılmalıdır.
Bu sorunun cevabı saklama koşullarına bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Ayçiçeği Çekirdekleri serin ve kuru bir alanda tutun. Ayçiçeği Çekirdekleri açıldıktan sonra raf ömrünü en üst düzeye çıkarmak için sıkıca kapatılmış hava geçirmez bir kap veya ağzı kilitli buzdolabı poşetine koyun.
"Ay çekirdeği, bilimsel ismi Helianthus annuus olan ay çiçeği bitkisinin tohumlarıdır. Bu tohumlar, hem lezzeti ile dikkat çekerken hem de vücudun ihtiyacı olan faydalı besinleri içeriyor.
Sulama karık metodu ile bitkinin ihtiyaç duyduğu zamanlarda yapılmalıdır. Bitki tabla teşekküllü, çiçeklenme ve süt olumu devresinde suya oldukça duyarlıdır. Bu devrelerde dikkat edilerek bitki 15-20 cm olduktan sonra 8 günde bir sulanmalıdır.
Ülkemizde Nisan başı, Mayıs ortasında ekilen ayçiçeği genelde Ağustos sonu ve Eylül ayında hasat edilir.
Ayçiçeği üretiminde Ukrayna ve Rusya başı çekerken; bu iki ülkeyle birlikte AB ülkeleri, dünyada üretilen ayçiçeğinin yüzde 72,1'ini karşılıyor. 2018-2019 sezonunda toplam ayçiçeği yağlı tohum ithalatının yüzde 52'si AB ülkeleri ve Türkiye tarafından gerçekleştirilmiş durumda.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri