Ayçiçeği bitkisinin su ihtiyacı, yetişme periyodu boyunca yaklaşık 700-800 mm. civarındadır. Bu nedenle yüksek ve arzulanan verimi alabilmek için yağışın az olduğu yıllarda aradaki farkın, sulamaya uygun yerlerde, mutlaka sulama suyuyla verilmesi gerekir.
Sulama karık metodu ile bitkinin ihtiyaç duyduğu zamanlarda yapılmalıdır. Bitki tabla teşekküllü, çiçeklenme ve süt olumu devresinde suya oldukça duyarlıdır. Bu devrelerde dikkat edilerek bitki 15-20 cm olduktan sonra 8 günde bir sulanmalıdır.
Ayçiçekleri en fazla tabla oluşumu başlangıcında ve tanenin süt gibi olduğu dönem arasında suya ihtiyaç duyuyor. Bitki 40-50 cm boya geldiğinde de en uygun sulama zamanına işaret ediliyor. Özetle bitki 40-50 cm arasında olduğunda, tabla oluşumu döneminde ve çiçekler döküldüğünde bitkinin üç kez sulanması gerekiyor.
Ayçiçeği, yetişme periyodu boyunca (100-150 gün) 2600-2850 °C civarında toplam sıcaklık ister. Derin ve kazık kök sistemine sahip olması nedeniyle, kuraklığa dayanımı fazladır. Her türlü toprakta yetişmesine rağmen, iyi drenajlı, nötr PH (6,5 – 7,5)'a sahip ve su tutması yüksek toprakları daha fazla sever.
Yetiştirilecek ayçiçeği bitkisi belli aralıklarla ve yeteri kadar sulanmalıdır. Sulama aralığının hesaplanmasında ölçü, toprak suyunun hiçbir zaman sürekli solma noktasına inmemesidir. Genellikle topraktaki faydalı su %50' ye düştüğünde tarla su kapasitesine gelecek miktarda sulama yapılmalıdır.
İlgili 29 soru bulundu
Ayçiçeği tarlaları yağmurlama ve karık sulaması yöntemlerinden faydalanılarak sulanabilir. Çıkış için ve erken gelişme döneminde bitkiler 40-50 cm oluncaya kadar yağmurlama yöntemi, çiçeklenme öncesi ve sonrası dönemlerde bitkiler boylandığında yapılacak sulamalar da ise karık yöntemi tercih edilmelidir.
En iyi 18 ila 33ºC arası sıcaklıkta büyür, ama son kırağı geçtikten sonra birazcık daha düşük sıcaklıklarda da ekebilirsin. Türüne bağlı olarak, ayçiçeklerinin olgunlaşması ve yeni tohumlar üretmesi genelde 80 ila 120 gün sürer.
Ayçiçeği ışığı ve güneşi seven bir tür olarak, yeterli miktarda ışığa gereksinim duyar, gölgeyi sevmez.
Günebakan saksıda yetişen bir bitkidir. Saksılara ekerken her saksıya bir tohum ekilmesi gerekir. Ya da birkaç çekirdek ekip ardından sağlam olanın yetiştirilmesi yapılıp diğerlerinin temizlenmesi gerekir. Ayçiçeği yetiştirmek oldukça kolaydır.
Ayçiçeği, yetişme periyodu boyunca (100 - 150 gün) 2600 - 2850 °C civarında toplam sıcaklık ister. Derin ve kazık kök sistemine sahip olması nedeniyle, kuraklık, tuzluluk ve yaşlılık gibi problemleri olan topraklardaki üretim performansı diğer bitkilerden daha iyidir.
Eğer sulama yapılacaksa, bitkiler 45-50 cm. boyunda bir sulama, tabla teşekkül ettiği devrede süt ve olum devresinde yapılacak olan birer sulama ile toplam üç defa su verilmesi verimi % 100 oranında arttırır. Eğer iki sulama yapılacaksa, biri çiçeklenme öncesinde, diğeri de çiçeklenme sonrasında yapılmalıdır.
Ayçiçeği tohumları tohum şeklinde ekilmektedir. Ayçiçeği tohumları Nisan aylarında ekimi yapılmaktadır. Ayçiçeği tohumu ilkbahar aylarında ekimi yapılmaktadır. Erken ekim yapılması yağmurlardan yararlanmak için önemlidir.
Ayçiçeği saplarının kolay parçalanabilmesi diğer bir ifade ile topraktaki mikroorganizmalar tarafından kolay ayrıştırılabilmesi için bir dekara 5-6 kg kadar %26 N CAN veya 4-5 kg %33 N Amonyum nitrat gübresi serpme olarak verilmeli ve ayçiçeği sapları bundan sonra toprağa karıştırılmalıdır.Verilen bu azotlu gübre ...
Ayçiçeği tüm toprak türlerinde yetişebilmekte olan nadir bitkiler arasında yer almaktadır. Ancak en yüksek verimin alınması için organik maddece zengin olan topraklarda yetiştirilmesi önerilmektedir. Hem dünyada hem ülkemizde genel olarak yağlık olarak yetiştirilmektedir. Nisan ayında ekimi yapılmalıdır.
Ayçiçeğinin sapları çok güçlüdür. Dik şekilde yetişir. 1 ile 5 metre arasında boyu uzar. 2 metreye kadar boyunun normal olduğunu söylemek kesin olacaktır.
Ülkemizde yapılan araştırmalarda, ayçiçeğinde 200-250 kg verim almak için, 7-8 kg. saf azot (N), 5-6 kg/da civarında fosfor ve potasyum gübrelemesinin uygulanması gerektiği belirlenmiştir. Ancak sulu koşullarda, ekim sıklığıyla birlikte Çizelge 1'de önerilen miktarların % 15-20 daha fazlası uygulanmalıdır.
Verimin anahtarı olan dekardaki bitki sayısı ancak düzgün ayarlanmış bir ekim mibzeri ile mümkün olabilmektedir. Ayçiçeği ekildikten sonra en fazla 12-15 gün arasında çıkışını yapması gerekmektedir.
Ekim zamanı, nisan ayı ayçiçeği ekimi için uygundur.
Kuru şartlarda yapılacak bir üretimde iklime bağlı olarak olabildiğince erken ekim yapılmalıdır. Erken ekimler, ayçiçeğinin kış ve ilkbahar yağışlarından daha iyi yararlanmasını sağlamaktadır.
Ülkemizde ayçiçeği yağlık olarak en fazla Trakya-Marmara Bölgesinde %47,2 oranıyla üretilmekte, %29,2 ile Orta Anadolu, ile Karadeniz, %8,7 ile Akdeniz Bölgelerinde üretilmektedir. Ülkemizde üretilen ayçiçeği yağları oldukça kaliteli ve verimlidir.
Ayçiçeklerinin geceleri de batıdan doğuya doğru hareket etmeye devam etmesi nedeniyle, bazı bilim insanları ayçiçeklerinin yön değiştirmesinin nedeninin Güneş olmadığını, bu durumun bitkilerin biyolojik saati tarafından kontrol edilen günlük bir hareket olduğunu düşünüyor.
Aslında bu sorunu cevabı oldukça basit. Ayçiçekleri temelde güneş ışınlarından daha fazla yaralanmak ve böylece en ideal şekilde gelişimini tamamlamak için Güneş'e dönüyor. Çünkü daha fazla güneş ışığı daha fotosentez, daha fazla fotosentez ise daha fazla enerji ve gıda demek.
İklim ve toprak istekleri
Ayçiçeği, yetişme periyodu boyunca (100-150 gün) 2600-2850 °C civarında toplam sıcaklık ister. Derin ve kazık kök sistemine sahip olması nedeniyle, kuraklığa dayanımı fazladır.
Hemen hemen her türlü toprak tipinde yetişebilmektedir. Kumsal karakterli topraklardan, ağır yapıdaki killi topraklara kadar her türlü toprakta ayçiçeği tarımı yapılabilmektedir. Ayçiçeği; su tutma kapasitesi iyi ve organik madde miktarı yüksek toprak tiplerinde iyi gelişme gösterir. Ayçiçek tuzlu toprakları sevmez.
Mildiyö (Köse) hastalığına ve Verem otuna yüksek oranda toleranslıdır. Çok yüksek verimlidir, yağ oranı yüksektir. Ortasına kadar dane doldurabilen büyük tablaya sahiptir. Hektolitre ağırlığı çok yüksektir.
Ayçiçeğini haftada birkaç kez sula.
Ayçiçeklerini diğer bitkilerden daha sık sulaman gerekeceğini bil. Toprağı her gün veya iki günde bir kontrol et; toprak sürekli nemli olmalıdır. Genel olarak ayçiçeklerine haftada yaklaşık 7,5 lt su ver.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri