Meyve üretimi bakımından ve özellikle elma üretimiyle bir meyve üretim merkezi konumundadır. Elma Karaman'ın en önemli tarım ürünlerinden biridir.
Ülkemizde incir ve kestane üretiminde birinci olan ilimiz; zeytin, pamuk, enginar ve çilek üretiminde ikinci, yerfistigi üretiminde ise üçüncü siradadir.
Elazığ'ın en çok üretilen ve meşhur meyveleri arasında yer alan dut, taze olarak yenildiği gibi kurutularak kışın da yenilir. Kurutulmuş dut taş dibek içerisinde dövülüp içerisine ceviz veya badem içi katılmasıyla elde edilen dutunu nefis bir yiyecektir. Dutunu halkın demirbaş yiyecekleri arasında bulunmaktadır.
Erzincan Üzümü
Erzincan Üzümlü (cimin) yöresinde yetişen siyah renkli, şekli basık-oval, ortalama 3-4 gram tane ağırlığında, çekirdek sayısı ortalama 1-4 orta kabuk kalınlığında, aroması tatlı-mayhoş, konik şeklinde, dolgun sıklıkta, 300-1500 gram salkım iriliğinde sofralık bir üzüm cinsidir.
Meyvesi her tür kullanıma elverişli olan Kütahya vişnesi ülkemizde en fazla yetiştirilen vişne çeşidi olup aynı ad altında oldukça farklı tipleri mevcuttur.
İlgili 30 soru bulundu
Bölge; kestane, zeytin, üzüm ve nar üretiminde ülkenin lider bölgelerindendir. Bu meyvelerin yanı sıra turunç, badem, elma, mandalina ve portakal üretiminde de çok önemli bir yere sahiptir.
İzmir'de Bitkisel Üretim
İlde sırasıyla tarla ürünlerinden mısır, patates, pamuk ve buğday, meyvelerden satsuma mandalina, zeytin, üzüm, kiraz, incir ve kestane, sebzelerden domates, karpuz, biber kavun, hıyar, ıspanak, pırasa ve karnabahar üretimi en yüksek olan ürünlerdir.
Üretimin yaklaşık yüzde 90'ı üzüm, elma, kiraz, nar ve şeftali oluşturuyor. Kentte en çok üretimi yapılan meyve üzüm. 375 bin 794 ton üzüm üretiminin gerçekleştirildiği kentte, sofralık ve şaraplık çekirdekli ve çekirdeksiz üzüm ile kuru çekirdekli ve çekirdeksiz üzüm ticareti yapılıyor.
03.12.2009 tarihinde Coğrafi İşaret alarak Muğla'nın coğrafi işaret tescili alan ilk ürünü unvanına sahip olan, kendine has kokusu, tadı ve bol sulu ve çekirdekli Bodrum mandalinası dünyaca ünlüdür.
İlk olarak, Fethiye'nin lezzetli meyveleri arasında ön planda olan Mangostan meyvesine göz atalım. Bu egzotik meyve, dünyanın en lezzetli ve nadir bulunan meyvelerinden biridir. Fethiye'de yetişen meyvelerde Mangostan'ın kabuğu mor renkte ve içerisindeki beyaz eti tatlı ve sulu bir lezzete sahiptir.
Armut, dut, karpuz, nar, şeftali, zeytin gibi meyvelerin bu bölgelere özgü birçok türü olduğu ve bu söyleşinin bunları daha yakından tanımak olduğu belirtildi.
Bursa, şeftalisiyle ünlü bir şehirdir. Bursa'da çok farklı türleri yetişen şeftali, yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biridir. Dünyaya Çin´den yayıldığı düşünülen şeftali uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolü olarak görülür.
İstanbul'da en çok tüketilen meyve ürünü ise 235 bin ton ile karpuz oldu. Karpuzu 109 bin ton ile mandalina izliyor. Diğer popüler meyveler ise sırasıyla elma, muz ve portakal. Bir önceki yıla en belirgin yükselişi gösteren meyveler arasında ise armut, kiraz, kayısı ve nektarin bulunuyor.
En çok muz, portakal yetişen ilimiz Antalya'dır. Mandalina, limon, greyfurt Antalya'nın başta gelen gelir kaynağıdır. Zeytincilik oldukça gelişmiştir. Meyvecilikte çok ileri durumdadır.
Şeftali35.948 ton üretim ile ilk sırada yer almaktadır. Türkiye'de ki şeftali üretiminin %5'i Bilecik ilinden karşılanmaktadır. 8.209 ton üretim ile Kiraz ikinci sırada, 6.671 ton üretim ile Ayva üçüncü sırada yer almaktadır.
Manisa ilinin en önemli bitkisel ürünleri Kuru ve Yaş Üzüm, Zeytin, Kiraz, Tütün, Kurutmalık ve Yaş Domates, Mısır, Kavun ve Karpuzdur.
Sebzelerden; biber, domates, fasulye, salatalık, ıspanak, kavun ve karpuz meyvelerden; elma, armut, erik, kayısı, kiraz, vişne, badem, ceviz ve üzüm yetiştirilmektedir.
İstanbul'un meşhur yemekleri denince akla ilk gelen lezzet hiç kuşkusuz Sultanahmet köftesidir. Biraz önce de bahsettiğimiz üzere bu şehrin lezzetleri, genellikle semtleri ile hemhal haldedir. Sultanahmet Meydanı'nda bulunan tarihi restoran ise bu köftenin esas denenmesi gereken yeridir.
Tam bir kültür mozaiği olan bu şehrin en bilinen yerleri arasında dünyaca ünlü Aya Sofya Camii, Süleymaniye Camii, Sultan Ahmet Camii, Eyüp Sultan Camii, Galata Kulesi, Kız Kulesi, Dolmabahçe Sarayı, Topkapı Sarayı, Çırağan Sarayı, Hürrem Sultan Hamamı, Emirgan Parkı, Gülhane Parkı, İstanbul Arkeoloji Müzesi, İstanbul ...
Adana'nın meşhur dikenli inciri.
Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında. Ancak bu arada “Kaburga Dolması”, “Sembusek”, Alluciye (Erik Yahnisi), Firkiye, Killice (Mardin Çöreği) ve tatlılardan Harire'yi de denemenizi tavsiye ederiz.
Meyve üretim faaliyetleri:
Kuzey yarım kürenin en erken hasadı yapılan kiraz üretiminde İzmir 82 bin 383 tonla ülkede 1. sırada yer almaktadır. %20,16'lık pay ve 409.732 ton üretimle zeytin (yağlık) üretimi de 1. sıradadır. Kestane, incir (yaş) ve mandalina (satsuma) üretiminde 2.sırada yer almaktadır.
MUĞLA İLİ HAKKINDA GENEL BİLGİ
Tarımsal üretimde yıllara göre değişiklikler meydana gelmekle birlikte zeytin, örtüaltı domates, narenciye, çam salgı balı, badem, nar ve su ürünleri İlin önemli tarımsal ürünleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri